,,O seară mult asteptată de publicul botosănean, o sală plină cu oficialităti, prieteni, dar si oameni simpli care si-au dorit să-l cunoască si să-i asculte muzica pentru ca la finalul intâlnirii cu artistul să primească si un autograf.
BOGDAN OTA, PIANIST SI COMPOZITOR – BOTOSANEANUL CARE A CUCERIT INIMILE NORVEGIENILOR, s-a intors să cânte pentru cei de acasă. A VISAT să cânte acasă de când a inceput să se formeze ca artist. A păsit in sala Teatrului Mihai Eminescu din Botosani cam pe la varsta de 4-5 ani cand tatăl său a inceput să-l ia cu el la concertele sustinute pe aceasta scena de Filarminica din Botosani făcând cunostintă cu muzica simfonică si a fost fascinat din primul moment. Ce il inspiră? În primul rând Dumnezeu şi în al doilea rând viaţa sa, ce i se întâmplă lui în fiecare zi şi oamenilor din jurul lui. E un privitor. Priveste în jurul lui şi asta il inspiră şi apoi asează totul pe hârtie.
MUZICA LUI ARE FORTA SI EMOTIE. SI ASTA SE VEDE IN CREATIILE LUI.
Cineva spunea că marii creatori sunt cutia de rezonanta a divinitătii. Din creatiile lui reiese acest lucru. Povestea lui s-a transformat si in povestea noastră prin vibratiile creatiei lui. DAR CUM NIMENI NU E PROFET IN TARA LUI, povestea lui Bogdan Ota este povestea miilor de tineri români talentati si muncitori, fortati sa paraseasca România si un sistem in care valoarea este marginalizată si chiar pângărită iar studiile nu-ti asigură si un loc de muncă. Desi este absolvent al Universitatii de Arte “George Enescu”, din Iasi, unde a intrat primul, cu bursa de merit, pâna să-si vadă visul implinit, acela de a trăi din muzică, adevarata sa pasiune, a fost nevoit să lucreze in numeroase domenii de activitate, pentru a-si cistiga o existenta decentă. Vorbeste putin despre aceste momente si parcă se intrevede un semn de tristete pentru faptul că cei de acasă nu au fost cei care sa-l valorifice. Si-a urmat calea si a invins… asa cum spune si SERGIU ALEX semnatarul cartii “BOGDAN OTA SI PIANUL CARE APROPIE CERUL”… “SI TOTUSI EXISTA METEREZE IN CARE LUPTA NU SE ISPRAVESTE, IN CARE ARTISTII CU HAR NU VOR SA CEDEZE FAST-FOOD-ULUI CULTURAL DEVASTAOR, CEL CARE ASFIXIAZA, NEINDURATOR, ARTA ADEVARATA BOGDAN OTA”, cu muzica lui este in linia intâi.
Cu muzica lui (subliniez acest aspect) a fost in linia intâi si pe scena Teatrului Mihai Eminescu. Spun acest lucru pentru că publicul asta a vrut să asculte. Desi foarte incărcată scena teatrului (Bogdan Ota a fost foarte singur acolo) toate celelalte “artificii” găsite de regizorul artistic al spectacolului Volin Costin, nu au facut altceva decăt să “murdarească” aripile creatorului din scena. Incărcând cadrul scenic cu extrem de multe elemente, prin suprapunere, au “deterioat” finetea interpretativa a lui Bogdan Ota. Balerinilor Alexei Rozmarita si Liubovi Batir, gratiosi, talentati, metaforici le-a fost limitată dinamica miscărilor si mesajul in sine datorită unei viziuni regizorale disonantă. Interpretare desăvârsită a solistei Daniela Cojocaru si a Coralei Lira (o voce care pe alocuri nu s-a auzit). Videoproiectiile semnate de Cristian Cristescu, au completat poezia visarii iar Bogdan Ota, a vibrat prin muzica sa, alaturi de publicul lui drag. Aplauze si plecaciune in fata talanţilor lui Bogdan Ota. Aplauze Nordic Sonata Orchestra şi dirijorului Bogdan Chiroşcă." articol scris de actriţa Petronela Chiribuţă
CATREN
UMORISTIC BOGDAN ALIN OTA
După cum prea bine se cunoaşte, pianistul “extraterestru” Bogdan Ota din nordul României a fost
remarcat tocmai în... nordica Norvegie (!), asta după ce, în ţară, conform
bunului nostru obicei împământenit de a da cu “b...ota” în baltă, era respins la
concurenţă cu fascinanta mişcare culturală manelistă.
Artistul şi-a văzut visul cu
ochii şi a ajuns, în sfârşit, să fie remarcat, iată, până şi în oraşul natal.
Extrem de fructuoasa colaborare cu cei
din afara ţării are urmări dintre cele mai neaşteptate, pe holurile
Institutului Cultural Român deja se vorbeşte despre înfiinţarea unei filiale
permanente a Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii
Tradiţionale cu sediul la Oslo şi chiar a unei alte reprezentanţe undeva pe
vârful Muntelui Olimp de pe Marte. J
Scurt
remember umoristic... (în interpretarea
actorului Daniel Badale)
Motto: Lucruri noi, în
premieră? Da’ de unde... drepţi să fim!
“Filtru”, “sită”, “filieră”? Cum să nu! Ba da... le ştim!
“Cazul B. Ota (!)” se închide. Urbea recunoscătoare.
Ieri, aprecieri acide. Azi,
panoul de onoare.
“Vinovaţi” de promovare? Ca să
vezi, norvegienii!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu