sâmbătă, 20 octombrie 2012

MARIOARA MURARESCU

A prins înregistrările alb-negru, a prins fonoteca, a colaborat cu mari profesionişti de televiziune drept modele. Este Marioara Murărescu, care-şi împarte la cei 62 de ani munca de bunică cu cea de vedetă tv.
Marioara Murărescu a trecut iniţial prin radio înainte de contactul cu televiziunea.
Am fost repartizată în radio în 1972, iar în 1977 am ajuns în televiziune şi pentru că cele două instituţii erau surori.” Fonoteca radio este pentru orice redactor o adevărată şcoală, este de părere prezentatoare emisiunii Tezaur Folcloric. “I-am prins pe cei din generaţia de aur: Ioana Radu, Rodica Bujor, Ion LuicanNu sunt prezentator, eu sunt om de specialitate, sunt etno-muzicolog. Sunt un om de televiziune care face mult mai mult decât un prezentator. Am venit în radio ca şefă de promoţie de Conservator şi mi-am dorit să fac folclor”, a declarat Marioara Murărescu.
http://mmurarescu-tezaurfolcloric.blogspot.com/

Pe data de 13 ianuarie -2012, la emisiunea ,, Acces direct" a fost invitată doamna
Mărioara Murărescu şi alţi interpreţi al cântecului popular Steliana Sima, Benone Sinulescu, Florin Vasilica. În cadrul emisiunii s-a vorbit ,, despre Mărioara Murărescu"
Câteva impresii, amintiri al înterpreţilor:
Florin Vasilică:
,, Primul spectacol public la care am participat ,, Tezaurul Folcloric", organizat de d-na Mărioara Murărescu, a fost când aveam vârsta de 3 ani. Mai târziu am participat în cadrul ,, Grupului Teleorman" , care a fost promovat de doamna.
-Nu a fost certăreaţă. A dat un sfat care să-l înţelegi. Aveam nevoie de un sfat şi a fost bine venit.
Petrică Stoian
,, Despre doamna Mărioara Murărescu, nutresc sentimente de dragoste, în unele cazuri sentimente de teamă, de respect pe care-l port şi nu numai eu ci şi semenii mei.Nu-i uşor să lucrezi cu un om ca d-na, care ştie ce să-ţi spună. A fost severă în mod constructiv. D-na este cea care iubeşte folclorul românesc, timp de 30 de ani, in timpul vechiului regim a ştiut să-l ţină în mână şi aşa cum trebuie. A fost severă Ea, a ştiut să aducă acea tradiţie primită de la străbuni şi să o redea.
Benone Sinulescu
Doamna Mărioara Murărescu, pe care o cunosc de la începutul emisiunii ,, Tezaurul Folcloric", este omul de televiziune care a servit cu sfinţenie cântecul nostru popular. A ştiut să scoată la iveală multe nestemate ale folclorului românesc. Dacă nu era ea acestea rămâneau în neant. A fost apreciată dincolo de meterezele ţării.
A făcut multe servicii nouă interpreţilor de muzică populară.
Sofia Vicoveanca
Doamna Mărioara a pus suflet şi nu a permis nimănui să cânte oricum. Am toată admiraţia pentru ce a făcut. A crea o şcoală în cadrul acestei emisiuni ,, Tezaurul Folcloric". A fost exigentă, a impus seriozitate. Exigenţa mergea până la îmbrăcatul costumului şi al pieptănatului. Ca o mamă s-a aplecat asupra tinerei generaţii. Cei care au cunoscut-o pe d-na Mărioara Murărescu, să nu uite sfaturile ei, este foarte important.
Steliana Sima.
,,Mai întâi aş dori să vorbesc despre realizările domniei sale, are o familie frumoasă, are un copil bun, care i-a adus o noră şi la rândul ei i-a adus un nepoţel. Deci pe partea asta este împlinită.
Pe partea profesională, mai are un copil ,, emisiunea Tezaurul Folcloric", care ţine de ani şi ani, o emisiune de referinţă, pentru tot ce înseamnă tradiţia noastră, cultura. Ne-a întors în vatra satului. Ne-am găsit copilăria. Ne-am definit ca neam român. Noi ca înterpreţii , doamna ne-a definit ca înterpreţi. A scos generaţii de artişti. Ne-a format în cadrul acestei emisiuni. Ne-a învăţat să fim demni în viaţă. Ne-a învăţat cum să ne câştigăm respectul. Deasemenea să nu ne umilim când vorbim de talent. Ce-a lăsat Dumnezeu, acest har nu ne poate lua nimeni

Interviu cu dna Marioara MurarescuReporter:Dupa 10 ani de ucenicie in redactia de folclor a postului national de Radio, am inteles cat de important este pentru public sa aiba o zi, o ora pe saptamana, in care sa vina la intalnirea cu muzica de valoare
- ,,In regimul trecut, era una dintre putinele emisiuni ale Televiziunii Române nepolitizate total. Au fost momente in care emisiunea se reducea la o jumatate de ora, la un sfert sau chiar la zece minute, dar noi eram fericiti ca existam. Am facut un dans pe sarma foarte periculos. Dacă as fi cedat intentiei cenzurii de a-mi politiza emisiunea, mi-as fi pierdut publicul; daca nu cedam deloc, mi se suspenda emisiunea. Am apelat atunci la acele cantece care au fost pastrate in umbra sfantului altar - cantecele nationale si patriotice vechi din Ardeal. Acestea au fost si primele cantece difuzate pe postul national de televiziune in primele ore ale Revolutiei - "A sosit ziua dreptatii" cu Nicolae Furdui Iancu, Ion Bocsa si Dragan Muntean. Eram acolo si am dus banda in regia de emisie, spunand: "Acestea sunt cantecele care trebuie ascultate acum".- Reporter:Dupa 10 ani de la revolutia din decembrie, starea de spirit a romanilor s-a schimbat foarte mult. Credeti ca traditia noastra, folclorul, mai are zile? Pe cine intereseaza?

- ,,Eu umblu foarte mult prin tară - prin sate, la festivalurile de profil, prin salile de concert. Am prilejul sa văd că oamenii incă doresc să mai imbrace costumul popular, doresc să-si mai cânte cantecele, să-si reamintească datinile strămosesti. De cele mai multe ori, sălile de spectacol sunt neincapătoare, sunt momente in care lumea urcă si in culise si stă in jurul scenei. Deci, există public pentru folclor, există chiar si mult public tânăr. Lansati in emisiunea "Tezaur folcloric", tinerii interpreti, prin vârsta lor, aduc in sălile de spectacol si foarte mult public tânăr. Si asta e foarte important. Adolescentii de astăzi nu sunt de vină daca nu iubesc folclorul. De unde să cunoască ei folclorul? Ce le-am oferit noi copiilor din orase, care nu au avut prilejul să meargă prin sate, pe la bunici? "Tezaur folcloric" este si o formă de educatie in acest sens.- - Reporter Inteleg că public există. Dar folclor mai există? Mai găsiti "oaze" in care traditiile se păstrează in forma lor originala, nealterata?

- Aceste "oaze" exista in zonele mai izolate, mai departate de lumea civilizatoare a oraselor: in Mehedinti, in tinutul Padurenilor, in Hunedoara, in Nasaud, unde mai traiesc batranii rapsozi ale caror creatii au fost inregistrate inca in anii de dinaintea razboiului, de catre celebrul folclorist C. Brailoiu, in Maramures, in Bucovina. Si mai exista acolo unde sunt oameni care sfintesc locul: acei "apostoli" ai satelor, care sunt preotul si invatatorul. Ei au tinut si tin inca aprinsa flacara spiritualitatii neamului, a pastrarii traditiilor si identitatii fiintei nationale. Asa exista, de pilda, la Maieru (in Bistrita-Nasaud), profesorul Sever Ursa, care a format generatii intregi de dascali in spiritul acesta, al dragostei si respectului pentru traditie, crescandu-i acolo, la "Cuibul visurilor" lui Rebreanu. Ce-i drept, nu se mai poarta acum costumul popular decat in zonele care au mai putina legatura cu civilizatia oraselor, dar costumul a devenit costum de sarbatoare. Mai trist este ca multi batrani ai satelor, din pricina saraciei, isi vand pe nimic costumele populare, unele foarte vechi. Multe dintre ele iau calea strainatatii.
- ,,Am pus in aceasta emisiune tot sufletul si toata viata mea. Nu degeaba este una dintre cele mai vechi emisiuni de televiziune si nu degeaba este de o varsta cu copilul meu. Iar videoteca de folclor a televiziunii este o adevarata comoara, de care nu stiu cum m-as putea desparti, stiind ca multe sunt inregistrari facute de mine de-a lungul anilor. Acolo este munca mea de-o viata. Am gandit ca ar fi bine - si am acceptul conducerii Tvr in acest sens - sa editam pe casete materialele muzicale din videoteca "Tezaurului folcloric". Am semnale ca sunt asteptate ca painea calda inregistrarile de folclor autentic. Un alt motiv al fidelitatii mele fata de aceasta institutie ar fi acela ca Televiziunea Romana intra in casele tuturor romanilor, iar emisiunea mea chiar se adreseaza tuturor. Am generatii intregi de telespectatori si ma bucur ca in acesti ultimi ani am reusit sa-i fac sa se apropie de folclor chiar si pe acei oameni care rasuceau butonul pentru a inchide televizorul cand auzeau muzica populara.- Reporter :De curand, ati relansat in cadrul emisiunii dumneavoastra un concurs menit sa-i ajute pe tinerii interpreti sa iasa la rampa si, in acelasi timp, sa apropie tanara generatie de traditiile stramosesti.

- ,,Desfasurat sub genericul "Mostenitorii", concursul acesta aduce in fata lumii o realitate. Este extraordinar sa primesti, ca specialist, informatii despre lumea satului sau un cantec nou, nemaiauzit inca, de la niste tineri. Asta inseamna ca folclorul e viu in satele noastre, chiar si intr-o zona care parea arida din acest punct de vedere, cum este Prahova - judetul unde am organizat primul concurs al anului acestuia. Exact dupa emisiunea de duminica trecuta, am primit deja oferte din 5-6 judete ale tarii, care ne invita sa realizam concursul "Mostenitorii" cu tinerii din zonele respective- ,,Este o continuare, intr-un alt plan. Bineinteles, finalitatea este aceeasi - aceea de a lansa tineri interpreti de muzica populara. "Mostenitorii" trebuie sa inmulteasca "darul" care este folclorul, traditia noastra stramoseasca. Concursul se adreseaza tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani care dovedesc reale calitati vocale si interpretative, o buna cunoastere a zonei din care provin si pe care o reprezinta, precum si cunostinte serioase privind cultura populara, o zestre nationala masurata in aur. Folclorul nu trebuie sa devina o "antichitate", o piesa de muzeu prafuita- - Reporter Cu toate acestea, emisiunea dumneavoastra era si este asteptata cu sfintenie in fiecare casa de roman, iar dumneavoastra, ca personalitate publica, sunteti aproape venerata. Cum este sa fii celebru?

- ,,Este cea mai mare multumire. Eu cred ca n-as fi putut exista si n-as fi putut rezista atata amar de vreme fara dragostea publicului. Este un mare privilegiu sa poti aduce bucurie oamenilor, si ar trebui sa le vedeti expresiile fetelor cand vin la spectacole. Prezentarile mele nu sunt simple aparitii scenice, timp in care spectatorii se foiesc pe scaun si vorbesc unii cu ceilalti. Vad cum imi urmaresc cuvintele, cum reusesc sa intre in rezonanta cu atmosfera spectacolului si cu ideea pe care vreau sa le-o transmit. Aceasta este cea mai mare bucurie pentru mine: n-as suporta sa vorbesc in gol - in momentul acela as iesi de pe scena. Fiecare om are steaua lui, in fiecare din noi Dumnezeu a pus o scanteie divina. Totul e sa reusesti sa-ti gasesti vocatia si eu ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-am gasit drumul. Nici nu ma imaginez facand altceva decat aducand folclorul si zestrea noastra de traditie in atentia contemporanilor. Este mare lucru sa vad ca romanii isi iubesc folclorul, dincolo de privirile pe care le arunca peste mari si tari. E un semn de stabilitate.http://www.formula-as.ro/1999/356/lumea-romaneasca-24/marioara-murarescu-482







Marioara Murarescu, realizatoarea emisiunii "Tezaur folcloric", a fost decorata de catre presedintele Traian Basescu, cu Ordinul national Steaua României in grad de cavaler.

Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni, unde au fost prezenti mai multi interpreti de muzica populara, dar si directorul TVR, Alexandru Sassu.

"Este pentru mine un moment extraordinar. Pentru ca acum toata crestinatatea se pregateste sa primeasca lumina, toti ne facem daruri unii altora, consider ca acesta este cel mai frumos dar pentru mine de sfintele Pasti", a spus Marioara Murarescu.
14 Aprilie 2009


http://stiri.acasa.ro/monden-124/marioara-murarescu-decorata-de-traian-basescu-132270.html#ixzz1jUxqnEHm





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu