duminică, 10 martie 2013

8 Martie sărbătorit la Galeriile de Artă ,, Ştefan Luchian", Botoşani


Cu ocazia Zilei de 8 Martie, Muzeul Judeţean Botoşani, reprezentat de manager Lucica Pârvan şi Ana Florescu - muzeograf Secţia de Artă, împreună cu mine, am organizat o expoziţie cadou dedicată acestei zile. La această acţiune au participat Lucia Pârvan, manager al Muzeului Judeţean, muzeograf Gheorghe Median, scriitoarea Lucia Olaru Nenati, poeta Maria Moisoiu, scriitorul D.M. Gaftoneanu, prof. Ludvig Schibinschi de la Palatul Copiilor, prof. Ana Tănase şi elevii de la Colegiul Naţional ,,A. T. Laurian”, copii Cosmin Mariciuc şi Silviu Murariu de la Asociaţia Culturală ,,Vis de Artist”, coordonator Cătălina Constantinovici, prof. Minodora Topală, membră a UNIFERO, iubitori ai artelor vizuale, din partea colecţionarilor botoşăneni domnul Stelian Brânzei, jurnaliştii Gina Poenaru şi Radu Căjvăneanu, doamna Sanda Apetrei de la compartimentul de integrare europeană din cadrul C.J Botoşani, ş. a., care şi-au dat concursul la realizarea acestei minunate manifestări culturale.

În spaţiul expoziţional al Galeriei de Artă ,, Ştefan Luchian”, Botoşani au fost reliefate două moduri de exprimare :

1.      frumuseţea fizică a femeii reprezentată în pictură;

2.     frumuseţea calităţilor sufleteşti ale femeii exprimate prin timbre şi carte poştală ilustrată.

Referitor la primul mod, Muzeul Judeţean Botoşani şi Muzeul de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni expun  la Galeriile de Artă „Stefan Luchian”, Botosani,  in perioada 7-13 martie 2013, lucrări de artă plastică reunite sub titlul ,,Eternul feminin - portrete intre ieri si maine”.

In cadru acestei manifestări sunt prezentate peste 40 de opere de artă - pictură si grafică, aflate in patrimoniul celor două institutii muzeale. Lucrările au fost realizate de-a lungul timpului de cunoscuti artisti plastici români, precum: Petre Achitenie, Cătălin Alupei, Emanoil Bardsare,  Aurel Băiesu, Lucia Dem. Balacescu, Octav Băncilă, Ilie Camarasan, Traian Cornescu, Constantin Doroftei, Sorin Ionescu, Petru Iorgulescu, Ion Irimescu, Silvia Jelescu Grosu, Dimitrie Loghin, Sultana Maitec, Marcel Mănăstireanu, Costin Neamtu, Gheorghe Petrascu, Alexandru Plesca,  Angela Popa Bradean, Nicolae Popa, Emilia Tauciuc-Sarateanu, Eustatiu Stoenescu, Rudolf Schweitzer-Cumpanam, Petru R.Troteanu, Teodor Valenciuc, Gheorghe Vanataru, Nicolae Vermont, ş.a. Multe dintre lucrările vernisate sunt expuse in premieră pentru publicul botosănean.
 
 La deschiderea vernisajului muzeografa Ana Florescu a prezentat scopul expoziţiei: 
Expozitia de astăzi, un omagiu adus doamnelor, un preambul la ziua de 8 Martie, se numeste <Eternul feminin – portrete intre ieri si mâine>.
  . Am plecat cu acest titlu de la doua lucrări, una apartinând Muzeului Judetean Botosani si prezentând o doamnă mai in vârstă care crostează – lucrarea , realizată de Emilia Tauciuc-Sărăţeanu si o altă lucrare, care a fost adusă de la Muzeul de Arta ,,Ion Irimescu" de la Fălticeni, lucrarea se numeste <Portret de fată>, realizată de Dimitrie Loghin. Alături de aceste două lucrări care dau titlul expozitiei, puteti admira o serie de opere de artă care ilustrează frumusetea chipului femeii, sensibilitatea acesteia si iubirea pe care bărbaţii artisti au stiut să le-o poarte doamnelor”, a spus muzeograf Ana Florescu


pictor  Marcel Mănăstireanu
pictor N Popa
 
http://www.youtube.com/watch?v=uwOPUFu7GEA      film youtube  realizat de Radu Căjvăneanu
Muzeograf Gheorghe Median a menţionat: 
    “Exponatul pe care doamna Viorica Hrustovici il prezintă este un lucru cu totul si cu totul exceptional, un lucru iesit din comun, pe care nu cred că-l intâlnim in multe locuri din România si poate nici in multe locuri din lume. El este rodul uneia activităti de foarte multi ani. O activitate care inseamnă stiintă, care inseamnă sacrificii, care inseamnă muncă. A colectiona cărti postale ilustrate pe o anume temă din România sau din lume, este un lucru foarte greu.
    Expozitia doamnei Viorica Hrustovici ne prezintă, in timbre si ilustrate, femeia. Sigur că, dacă in tablouri, pictorii isi pot lua modele anonime, interesându-i mai mult fizionomia, in ceea ce inseamnă filatelie concentratia este pe personalităti. Personalităti din diverse timpuri, din diverse domenii de activitate si, de regulă, se aleg vârfurile. Este o întreprindere care costă, este o piaţă unde se vinde şi se cumpără şi nu poţi să realizezi o temă cu caracter istoric dacă nu ai aceste piese şi pentru aceasta, trebuie să dai şi cât nu costă, pentru ca tema să fie desăvârşită. Vă invit să vedeţi exponatul unde veţi descoperi femei emblematice care au ilustrat feminismul în România şi în lume. Veţi întâlni regine din diferite perioade.O veţi recunoaşte pe celebra aviatoare Smaranda Brăescu. Pe celebra medic Ana Aslan, care a inventat produsul ,,Gerovital”şi alte celebrităţ româneşti. Doamna Viorica Hrustovici a privit la feminismul la nivel mondial ca de exemplu: Indira Ghandi, Margaret Tharcher care a fost prim-ministru britanic, cu cel mai lung mandat din ultimii 150 de ani.


http://www.youtube.com/watch?v=5wSykKmOk8k
film youtube realizat de Radu Căjvăneanu
,,Mereu auzim, în diferite ocazii, despre proiecte, prin reprezentanţii mass-media, asociaţii culturale, oameni de cultură, cetăţeni ai oraşului Botoşani vorbind despre obţinerea titlului de capitală culturală europeană în 2020. E normal să se viseze, să se dorească, pentru că aici la Botoşani s-au născut multe personalităţi culturale printre care M. Eminescu, G. Enescu, N. Iorga. Dintre doamne, le amintim pe Zulnia Iorga, poetă şi traducătoare, Sofia Nădejde, militantă pentru drepturile femeii, prima jurnalistă, prozatoare, pictoriţa maica stareţă Veronica Constantinescu, Elisabeta Lipa. Deci, pe acest pământ s-au întâmplat multe lucruri şi există energii minunate. 
   Plecând de la această idee, ar trebui să avem şi astfel de expoziţii de filatelie şi carte poştală ilustrată în cadrul Muzeului Judeţean Botoşani. Pentru că aceste exponate exprimă, cu ajutorul imaginilor timbrelor şi a cărţilor poştale, aspectul unei zone urbane, pot face incursiuni în istorie, putem prezenta personalităţi culturale şi din domeniul tehnic, în cazul meu personalităţi feminine. 
foto prof Victor Foca

   Aceste materiale filatelice au fost emise cu ocazia unor evenimente cum ar fi: aniversări, comemorări ale unor personalităţi sau anumite evenimente care au avut loc de-a lungul timpului. Ca, de exemplu o emisiune de timbre ale tablourilor ,,împuşcate” la Revoluţia din 17 decembrie 1989, din Bucureşti, ca dovadă istorică. 
    Acest exponat pe care îl prezint, cu 450 de personalităţi feminine româneşti (inclusiv botoşănence), din toată lumea, din diferite perioade, sunt pioniere într-un domeniu sau altul şi au contribuit în educaţie, la dezvoltarea tehnicii, medicinei, sportului şi cercetării. 8 Martie, din punct de vedere istoric, este ziua care a adus împreună femeile, pentru demonstraţie şi acţiune politică globală, datorită cărora avem dreptul de vot, dreptul la educaţie, asistenţă medicală. 
   Este ziua celor care au luptat pentru ca noi să avem dreptul de proprietate, la  divorţ. Să spunem NU, atunci cănd decidem că aşa trebuie. 
foto prof Victor Foca
   Este acum momentul, în această zi de sărbătoare, să ne aducem aminte şi să le mulţumim înaintaşelor noastre,  care au luptat pentru noi ca să avem această zi minunată. 
  Este o zi când putem să mulţumim medicilor care au grijă de sănătatea noastră, profesorilor care au contribuit la educaţia noastră şi a copiilor noştri.  
   Este ziua când putem să transmitem un gând curat vecinilor, cunoştinţelor, rudelor, prietenilor noştri. Ne putem exprima recunoştinţa. 
  Spun aceasta pentru că în oraşul Botoşani sunt multe femei din diferite domenii care au făcut şi fac ceva deosebit. Mă refer la poete, scriitoare, poliţiste, femeia pompier, medici, profesori. 
   Scopul acestei expoziţii este cu totul altul. Nu doresc vreun beneficiu material, nici ierarhie… Dimpotrivă, am făcut economii din coşul zilnic, din pensia mea, am îmbinat cu multă dragoste, am depus muncă de SISIF pentru că jurizarea este riguroasă şi dacă am ajuns la faza Medalia de Argint la Internaţionale, înseamnă că mai am de muncit la perfecţionarea exponatului pentru a obţine Medalia de Aur. Toate acestea pentru a le vorbi de bine pe semenele noastre, să le mulţumim cât mai sunt în viaţă. Sunt soţii, iubite, mame, colege. Să le spunem din toată inima că le preţuim. 
       Este o expoziţie oferită cadou cu ocazia Zilei de 8 Martie. 
    Este momentul când putem vorbi într-o astfel de expoziţie cu tema ,, Femei celebre de-a lungul istoriei”, despre femeia de ieri şi femeia de azi, a secolului XXI. 
    Femeia secolului XXI nu are doar un singur rol, ci mai multe, iar barbatii au constientizat aceasta si au inceput sa se implice in activitătile domestice, ca si in cresterea si educarea copiilor. In acest mod femeile si barbatii au ajuns să fie nu numai egali in fata legii, ci sunt egali in activităti, ceea ce contribuie la dezvoltarea societatii. 
    Femeia de ieri s-a implicat si a contribuit la rezolvarea problemelor sociale si a luptat pentru recunoasterea drepturilor ei juridice, femeia de azi, a secolului XXI, are libertatea deplină : să aleagă partenerul pe care si-l doreste, meseria care ii place, să facă copii atunci când vrea si nu când se nimereste, să-si spună parerile, să-si exprime votul, să fie ea însăşi in fiecare clipa. 
  -Femeia de azi este femeia puternică, ce luptă pentru dorintele sale, adică DE 3 ORI FEMEIE, femeia care doreste să invete ceva nou si o ajută in carieră, femeia de succes in carieră, si femeia mama sau sotie. 
    Nu trebuie să fii nebun să faci un astfel de exponat, ci să vezi din alt unghi: comunicarea în comunitate prin recunoştiinţă. 
   La expoziţie au participat elevii de la Colegiul Naţional ,,A. T Laurian”, Botoşani, însoţiţi de prof. diriginte Ana Tănase. Mă bucur că există dascăli, care în programul şcolar includ o astfel de activitate culturală. 
    Elevii au nevoie de modele reprezentative, ori prin acest exponat ei găsesc valori, pentru că putem vorbi în acest caz de o temă ca Revoluţia din 1848, prin Maria Rossetti, despre ctitoriile Elenei Rareş, despre Sofia Nădejde, din Botoşani, prima jurnalistă din ţară şi lidera mişcării feministe, Marie Curie, prima femeie acceptată la Sorbona, prima prof. universitar, prima femeie imormântată la Pantheon Paris., Ella Negruzii, prima avocată, Eliza Zamfirescu, prima femeie inginer din Europa şi exemplele continua, pentru că sunt 450. 
  Mai vreau să prezint o experienţă la Cracovia. Am întâlnit în spaţiul expoziţional al muzeului elevi, aşezaţi pe covor, în mijlocul camerei şi aici se desfăşura ora de istorie antică, având modele în faţă lor, făceau ore de geografie, i-am intalnit la Gradina Zoo, Gradina Botanică. 
   Da, erau disciplinaţi, am trecut pe lângă ei fără zgomot pentru a nu-i deranja. 

 Cu tot respectul pentru ei, dar şi pentru elevii clasei a IX-D de la Colegiul Naţional ,,A.T Laurian” Botoşani, participanţi care doresc să acumuleze informaţii cât mai multe. Deci se poate! 
 Doresc să mai menţionez o altă iniţiativă a unei doamne psiholog de la Penitenciarul Botoşani, care m-a invitat cu exponatul pentru ca cei lipsiţi de libertate să afle că prin acest exponat trebuie să conştientizeze că trebuie să respecte femeia. Şi nu cu agresiviate verbală şi fizică se rezolvă problemele. 
    Acest exponat nu are doar valoare materială ci şi rolul educativ.     Multumesc managerului Muzeului Judeţean Botoşani, prof. Lucica Pârvan, cu care am colaborat din 2007, de la prima mea expoziţie, atunci aveam tema ,,Femeia în viaţa de familie şi Vestimentaţia” , iar astăzi am venit cu altă temă, mai complexă, şi cu multe medalii obţinute, semn că doamna m-a binecuvântat atunci să perseverez, deci mi-a purtat noroc. 
    Mulţumesc mult, mult, şi mă aplec cu respect în faţa domniei sale, domnului profesor Gh. Median pentru prezentarea exponatului la nivel academic, şi pentru sfaturile primite de-a lungul anilor cu privire la multe date istorice, dat fiind că dumnealui este un expert în domeniul istoric. 
  Mulţumesc doamnei Lucia Olaru Nenati, pentru încurajările şi lecţiile de tehnoredactare, care mi le-a oferit atunci, la prima expoziţie din 2007, unde a participat şi pe care nu le uit, acum fiind puse în practică în acest exponat de filatelie.
   Mulţumesc poetei Maria Moisoiu pentru cuvintele  rostite care au transmis multă sensibilitate şi emotie,  urări pentru toate milioanele de femei. 
  Mulţumesc copiilor de la Vis de Artist, coordonaţi de prof. Cătălina Constantinovici şi prof. Ludvig Schibinschi pentru programul muzical oferit.       Mulţumirile mele sunt adresate şi doamnei Gina Poenaru de la Radio Iaşi (Radio România Actualităţi), domnului jurnalist Radu Căjvăneanu, care a şi filmat evenimentul în scopul de-a fi cunoscut peste graniţa judeţului, arătând că Botoşaniul este o resursă inepuizabilă de talente din domeniul literar, arte vizuale, muzică, şi nu în ultimul rând, mulţumiri din toată inima, scriitorului D.M. Gaftoneanu pentru dedicaţii.Mulţumiri pentru toţi participanţi iubitor ai artelor frumoase. Mulţumesc domnului prof Victor Foca pentru filmare si fotografii.

Foto prof.Victor Foca
                                               MIRARE...(umor) 
Un portret de domnişoară...
O bunică împletind... 
Văd mai mulţi bărbaţi în sală?, dând din coate şi glumind:
 "După ani de ciondaneală plini de replici cu venin, Cum? 
Doar două ipostaze din eternul feminin?"
( D.M. Gaftoneanu)


pictor Ion Musceleanu
pictor Dimitrie Loghin
http://www.youtube.com/watch?v=1DrAlVlScfQ film youtube   . . .        realizat de Radu Căjvăneanu
pictor Gh Petraşcu
pictor Emilia Tauciuc
Sărăţeanu

pictor Lucia Dem Bălăcescu
Tătăroaică

pictor Emilia Tauciuc
Sărăţeanu
http://www.youtube.com/watch?v=bfk8sYVIq3I

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu