vineri, 15 noiembrie 2013

Expozitia “Poeme de imbrăcat, privit, ascultat, degustat, pipăit si agătat pe perete”, realizată de Malvine Mocenco, in parteneriat cu Cristian Bădilită.

La Galeriile de Arta City Gallery din Botosani a avut loc, pe data de 5 noiembrie- 2013, vernisajul expozitiei “Poeme de imbrăcat, privit, ascultat, degustat, pipăit si agătat pe perete”, realizată de Malvine Mocenco, in parteneriat cu Cristian Bădilită.

     Doamna Malvine Mocenco – restaurator pictură si textile, sef sectia Conservare – Restaurare la Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, Golesti, judetul Vâlcea, a dat citire unei scurte scrisori a lui Cristian Bădilită, care n-a putut ajunge la Botosani.

,, Imi cer scuze că nu am putut fi aici, împreună cu dvs. la acest vernisaj cu tema 
“Poeme de imbrăcat, privit, ascultat, degustat, pipăit si agătat pe perete”, şi sper că lucrările expuse, standul cu volume semnate, si prezenţa doamnei Malvine Mocenco să elimine distanţa între noi.
        Am revenit la Botoşani în calitate artist ,, poeto-plastic”. Lucrările mele din această expoziţie sunt în primul rând POEME, poeme plastice virtuale, ,, reţetele poematice”, după caracterizarea unui critic, dar ele nu vor să fie şi nu sunt decât POEME. 
     De ani de zile, influenţat de fetiţa mea Irina, dar şi de câţiva mari poeţi ai cinematografiei, precum Paradjanov, Bunuel sau Cocteau, visez să redau poeziei culorile, vioiciunea, tonusul, vibraţia, într-un cuvânt, VIAŢA pe care, din păcate, cărţile au sufocat-o, iar şcoala, se pare, a uitat-o. 
     Poeticul este o dimensiune a fiinţei umane, ca şi sacrul. Oricât am încerca, oricât ne-am minţi, nu putem trăi fără poezie. Gesturile noastre banale sunt, fără să ne dăm seama, poezie: îmbrăcatul, pieptănatul, machiajul, potrivirea unei perechi de ciorapi cu cravata sau cămaşa, tăiatul unei felii de măr sau o îmbrăţişare sunt poezia implecită. 
     Am dorit să scot versurile din cărţi şi să le etalez pe tricouri, pe roade, pe ii, pe fote sau pereţi tocmai pentru a sublinia această dimensiune esenţială nouă, tuturor. 
     Un vers dintr-un poem sună aşa: ,, Bucuraţi-vă, Dumnezeu s-a făcut poezie şi a locuit printre noi” Trăim vremuri ultraprozaice, dacă nu înghiţim din când în când măcar o pastilă de poezie riscăm să devenim bucăţi de sârmă vorbitoare"
       Expoziţia aceasta nu este o aventură personală. Dacă în ,, năzbâtiile” mele poezia este îmbrăcată, sau dezbrăcată, înfrunzită, sau desfrunzită, mângâiată sau ironizată, în superbele lucrări ale Malvinei Mocenco ea îmbracă, asemenea unui val translucid, figurile compuse din frunze, petale, pietre, seminţe, boabe, bucăţi de sticlă sau picături de muştar.         Dintr-odată, elementele acestea banale şi perisabile ale naturii devin extraordinare şi imperisabile. Meseria de bază a Malvinei este restaurarea. Aşa cum spunea critical Alex Ştefănescu la un moment dat, noi încercăm, prin această expoziţie, să restaurăm nu doar gustul pentru poezie, ci chiar identitatea uitată sau parţial pierdută a poeziei. 
       Este o expoziţie care trebuie CITITĂ, nu doar privită, degustată, pipăită. 

       Ne-am bucura dacă, ieşind din mrejele ei, veţi începe să recitaţi, singuri, pe stradă, frânturi din ea. 

       Malvine şi cu mine ţinem să mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut în această aventură: Primăria municipiului Botoşani şi Consiliului Local: Cristinei Tudose, din partea Asociaţiei Oglindanet; Lilianei Grecu, autoarea superbelor cataloage-albume, şi a posterelor; nu în ultimul rând, familiei Dumitriu, gazdele acestei expoziţii la City Gallery. (Cristian Bădiliţă).
 Despre expozitie doamna Malvine a spus: „Am ilustrat calendarul poeticesc al lui Cristian Bădiliţă oglindit în panouri realizate cu o tehnică mixtă. Sunt de fapt colaje realizate cu materiale naturale, seminţe, frunze, flori presate, boabe de porumb şi de grâu”, 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu