marți, 10 decembrie 2013

Lansare de carte dedicată dirijorului botoşănean Gheorghe Cojocaru


Lansare de carte dedicată dirijorului botoşănean 

Gheorghe Cojocaru

IMG_3247Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” a fost gazda unui eveniment cultural deosebit la finele săptămânii trecute. Este vorba depre lansarea cărţii intitulată ,,Dirijorul Gheorghe Cojocaru şi corurile sale" , semnată de prof. Maria Cojocaru. 
Acestă carte are o însemnătate deosebită pentru acest liceu deoarece familia profesorilor Cojocaru a predat aici mulţi ani contribuind la o adevărată glorie pe care a cunoscut-o activitatea corală animată de ei. Această carte cuprinde portretul regretatului profesor, compozitor, dirijor, animator cultural ş.a. pe care autoarea cărţii a realizat-o adunând cu migală documente, fortografii, mărturii, articole de presă etc. din care se relevă devotamentul şi dăruirea şi competenţa cu care tovarăşul său de viaţă a reuşit să înfiinţeze, să dirijeze şi să ducă la performanţe remarcabile activitatea corală a liceului, dar şi aceea desfăşurată pe scena largă a culturii judeţului”, a declarat scriitoarea Lucia Olaru Nenati prezenta la eveniment.
 Autoarea cartii, Maria Cojocaru a vorbit cu multa emotie despre palmaresul
IMG_3256
impresionant al aceluia care i-a fost alături o viaţă întregă iar  scriitoarea Lucia Olaru Nenati a prezentat celor prezenţi cartea oferită spre lectură, invocând numeroasele impresii ale personajelor celebre cuprinse în paginile ei care vorbesc la unison despre „miracolul de la Botoşani” aşa cum a fost numit pe mari scene ale ţării corul dirijat de profesorul Cojocaru, dar şi despre devoţiunea acestuia pentru universul eminescian, pe care vorbitoarea i-a cunoscut-o în perioada efervescentă  în care au colaborat amândoi întru luminarea acestuia univers.

       Prin toate daturile personalităţii sale, Gheorghe Cojocaru  poate fi şi el numărat printre cei din categoria pe care dsa a numit-o a „oamenilor de patrimoniu”, concluzie confirmată şi de alţi vorbitori precum actriţa Petronela Lorena Chiribuţă, prof. Dreţcanu de la Dorohoi ş.a.        Cuvinte de preţuire pentru cei doi profesori ai liceului au avut şi cadrele de azi ale liceului, precum dna director adjunct prof. Cătălina Melniciuc,  prof. Maria Baciu şi alţii.                   Un frumos laudatio muzical dedicat memoriei  maestrului de altă dată l-a „rostit” pe note şi corul liceului dirijat azi de talentatul prof. Laurenţiu Palade.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu