luni, 9 decembrie 2013

Salonului National de Artă Naivă, Botoşani 29 noiembrie- 13 decembrie 2013


    Galeriile de Artă “Stefan Luchian” din Botosani au găzduit, vineri la prânz, vernisajul Salonului National de Artă Naivă

     Deschiderea oficială a fost făcută de managerul Centrului Judetean de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale Botosani -dr. Aurel Melniciuc, in prezenta doamnei manager Lucica Pârvan de la Muzeul Judetean Botosani, a domnilor director Dănut Hutu de la Directia pentru Cultură Botosani, a senatorului Viorel Grigoraş, si a celorlati invitati, scriitori, iubitori ai artelor vizuale.
     Prezentarea lucrărilor expuse de către artistii naivi din judetele Iasi, Vaslui, Bacău, Cluj, Brăila, Constanta, Caras-Severin, Alba a apartinut referentului etnograf Margareta Mihalache al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Botosani, care a amintit faptul că este foarte importantă reluarea acestei manifestari in această manieră mai amplă decât aceea a unor simple expozitii, mai ales că, in anul 1975, Botosanii au găzduit cel dintâi Salon National de Artă Naivă al Moldovei. 
     S-a mai precizat că numirea sugestivă a Salonului “Gheorghe Sturza” nu este intâmplătoare deoarece artistul naiv botosănean ne-a impus pe plan european si a contribuit la coagularea acestui gen artistic.                                                                            
      In acest context, muzeografa Ana Florescu a Muzeului Judetean a punctat câteva date biografice legate de activitatea artistică a lui Gheorghe Sturza
    Cuvântul de incheiere a apartinut redactorului sef al Revistei “Galeria naivă" , dl. Costel Iftinchi, un impătimit al acestui gen artistic, care a amintit faptul că orice manifestare, odată initiată, trebuie să beneficieze de sprijin in continuare pentru a-si asigura continuitatea, indiferent de conjuncturile schimbătoare din viata cotidiană a urbei noastre. 
In prezenta vizitatorilor au fost oferite diplome artistilor naivi prezenti la Botosani: 
Aftinia Vasile, Calistrat Robu, Costel Iftinchi, Costică Onuta, Emilian Tâncău, Maria Gosoiu si Petru Sancu
     Pe viitor, se va incerca lărgirea numărului de artisti participanti, care, de aceasta dată, din considerente financiare a fost limitat. 


Expozitia reuneste 40 de lucrări de artă naivă si 38 de creatii ale copiilor, realizate de cursanti si absolventi (din diverse generatii) ai Scolii Populare de Arte si Meserii din Botosani.
 

Sturza Gheorghe 1904 – 1984 Pictor Născut în anul 1904, la Botoşani. 
 Studii: Maistru electrician 
 Debut artistic – 1967 
 Bibliografie şi reprezentare grafică:
 • Artă plastică de amatori, Consiliul Culturi şi Educaţiei Socialiste, Întreprinderea poligrafica „Bucureşti-Noi”, Bucureşti, 1971; 
• Arta plastică de amatori, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1980; 
 • Vasile Savonea – Arta naivă în România, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1980, pag. 72-74 127; 
• Constantin Prut - Dicţionar de artă modernă, Ed. Albatros, Bucureşti, 1982, pag. 318;
 • Oto Bihalji-Merin, Neboiaşa-Bato Tomaşevici, World Encyclopedia of Naive Art, Ed. Frederick Muller, London (Anglia), 1984,pag. 554, 555;
 • Victor Ernest Maşek – Arta naivă, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1989, pag. 163, 177; 
 • Albumul L’art naïf de Natalia Brodskaya, Ed. Parkstone, New York, 2000, pag. 148, 177; 
• Mihai Vintilă, Dicţionarul artei naive din România, Ed. Timpul, Reşiţa, 2001, pag. 127;
 • Die Naïve Kunst Rumäniens – Herbert Wiesner, Ed. Ansid, Târgu-Mureş, 2002, pag. 160, 161, 222;
 • Costel Iftinchi – 50 de ani de Artă Naivă în România, Enciclopedie, Ed. Pim, Iaşi, 594-597. 
 Lucrări în instituţii: Galeria de Artă Naivă a Muzeului Judeţean de Artă, Argeş, Piteşti.
Petrica Sinca-Iasi
Vasile Mocan- Cluj
Calistrat Robu

Maria Go;oiu- Constanta

Ana Grunzu Iasi
Vasile Filip- Baia Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu