vineri, 13 decembrie 2013

Conferinţa Filialei Teritoriale a Femeilor Liberale Botoşani 7 decembrie 2013


Am participat la Congresul organizaţiei femeilor din cadrul PNL,  care s-a desfăşurat în Sala Mare a teatrului ,, Mihai Eminescu”, Botoşani, la invitaţia doamnei Cătălina Lupaşcu, viceprimar Botoşani, pentru care îi mulţumesc mult.
Am fost invitată pentru că doamna viceprimar cunoaşte că ani de zile,  eu, în calitate de membră a Asociaţiei Filateliştilor Botoşani şi membră a UNIFERO ( Uniunea Internaţională a Femeilor Române, presedinta fondatoare doamna Smaranda Livescu), în această calitate şi de pensionară eu promovez condiţia feminină, valorile feminine în expoziţii naţionale şi internaţionale, pentru care am primit multe premii, medalii pentru exponatul cu tema ,, Femei celebre de-a lungul istoriei”, care , este un mod de exprimare prin material filatelic a istoriei feminine, începând din perioada antică până-n prezent perioada contemporană. Exemplu:Una din expozitie organizata la Palatul Parlamentului în anul 2012 .
       Cele 500 de personalităţi feminine din  70  de ţări, sunt modele reprezentative din toate domeniile de activitate: medicină, sport, politică, educaţie, cercetare, arte vizuale,  aviaţie, literatură. Sunt primele laureate al importantelor premii, ca dovadă că femeile au avut şi au un rol important în societate în viaţa de zi cu zi.
Marx spunea: ,, Gradul de civilizaţiei a unei societăţi se măsoară prin locul pe care  ii rezervă femeii”.
    Avînd aceleaşi preocupări ca şi organizaţia de femei  OFL Botoşani, în a exprima şi susţine egalitate de şanse pentru femei, dovadă prin însă acest exponat al meu,  că ele, femeile,  sunt capabile şi pot face aceleaşi activităţii ca şi bărbaţii. M-am alăturat cauzei, motiv pentru care am scris acest articol cu privire la desfăşurarea şedinţei, prin discursurile ţinute  de invitaţii şi participanţii, pentru promovarea femeii.
Şi nu numai,  eu,  mai public pe blogul http://1-cultural.blogspot.com
     Despre Botoşaniul cultural, expoziţii, lansări de carte, muzee, tradiţii populare, etnografie cât şi despre activităţile unor persoane care pun mult suflet, muncă în ceea ce fac.
Deasemenea am publicat din istoria feminină, prin exponatul meu de carte postala si material filatelic.   Accesati 
sau
Mă bucur  că pot să prezint femeia din perioada interbelică, postbelică, dar şi despre femeia contemporană, cea care o iubim, respectăm pentru ceea ce este ea ca mamă, soţie, bunică, femeie politiciană, medic, profesor, poliţistă.
MIHAELA MIROIU - ,,DESPRE FEMEIA ROMĂNĂ 
Cunoscuta doamnă Mihaela Miroiu, profesor univesitar, a editat cărţi de filozofie feministă, de teorie politică feministă, de etică, studii de gen, cultură civică, filozofie, politologie. 
 ,, CE INSEAMNĂ SĂ FII FEMEIE IN ROMÂNIA DE AZI?” ( …) 

înseamnă să trăieşti în medie cu şapte ani mai mult decât un bărbat. să traversezi tranziţia fără crize atât de grave de nonsens, dacă eşti în şomaj, fiindcă mai sunt destui cei care au nevoie de tine, să ai de lucru, să nu câştigi în medie mai puţin decât un bărbat, să nu faci parte din topul oamenilor de afaceri, să ai o atitudine contemplativă faţă de politică, să monopolizezi aproape în totalitate statutul de părinte singur. înseamnă să înveţi la fel de performant ca un bărbat, dar să nu ajungi în top academic, managerial, financiar, pentru că aceste topuri sunt bine conservate pentru bărbaţi. Să fii mai bătută de către cei ,, dragi”, de ai tăi. Înseamnă să munceşti două treimi din munca totală . 

Înseamnă să te refugiezi în ONG-uri, acolo unde ai influenţă şi să laşi bărbaţii la finanţe şi în politică, acolo unde este puterea. ( publicat în cartea ,,Nepreţuitele femei”). 

Astfel, de peste 60 de ani, femeile au acces generalizat, la toate formele de studii.

 La fel de peste 30 ani, au acces la performanţă intelectuală şi cercetare. 

 De peste 15 ani, legile le protejează de bătaia şi violul aplicate se soţi, de prostituţia forţată. De peste 10 ani, violul colectiv în timp de război este socotit crimă de război. Prima dată, când româncele au votat în mod democratic, a fost în 20 mai 1990.

  Femeia secolului XXI nu are doar un singur rol ci mai multe, iar barbatii au constientizat aceasta si au inceput sa se implice in activitatile domestice ca si in cresterea si educarea copiilor. In acest mod, femeile si bărbatii au ajuns să fie nu numai egali in fata legii, ci sunt egali in activitătii, ceea ce contribuie la dezvoltarea societătii.
   Femeia de ieri s-a implicat si a contribuit la rezolvarea problemelor sociale si a luptat pentru recunoasterea drepturilor ei juridice, femeia de azi a secolului XXI are libertatea deplină : să aleagă partenerul pe care si-l doreste, meseria care ii place, să facă copii atunci când vrea si nu când se nimereste, să-si spună părerile, să -si exprime votul, să fie ea însăşi in fiecare clipa. -Femeia de azi este femeia puternică, ce luptă pentru dorintele sale, adică DE 3 ORI FEMEIE, femeia care doreste să invete ceva nou si o ajută in carieră, femeia de succes in carieră, si femeia mama sau sotie. 

La deschiderea Conferinţei OFL  Doamna Doina Dretcanu, vicepreşedinta al femeilor social democrate la nivel  national, a spus: 
,,Vă mulţumesc pentru invitaţia adresată şi vă transmit salutul Femeilor  Social Democrate din România şi  să vă felicit pentru rezultatele  dumneavoastră politice.
Forţa femeilor în politică are nevoie să fie din ce în ce mai puternică, pentru că problemele femeilor in societatea românească  nu se rezumă numai la  promovarea egalităti de şanse,  la  combaterea violenţei domestice  dar şi  la problematica familiei , a tinerilor, a persoanelor în vârstă  dar şi  problema copiilor
Sunt convinsă  aşa cum şi  dumneavoastră ştiţi  foarte  bine.
politica românească are nevoie azi, de noi femeile, mai mult ca oricând. Noi , Femeile,  printr-o voce  echilibrată şi constructivă pot rezolva problematica zilnică a tuturor cetăţenilor. Mesajul meu aduce un apel la solidaritate, un apel la responsabilitate,  un apel la colaborare, pentru că acesta este rolul femeii în politică nu, rolul decorativ nu, rolul colorat.
Daţi-mi voie să vă urez succes în forul dumneavoastră".

Cătălina Lupascu, viceprimar, Primăria Municipiului Botoşani, preşedinta Organizaiei Municipale a Femeilor Liberale şi vicepreşedinte la nivel naţional în Organizaţia Femeilor Liberale din România. 
,, Să nu credeţi  că este uşor, dar e frumos,  e zbucium, dar e sensibilitate, e responsabilitate, e implicare, e devotament, este calea principiilor.
    Sunt idei şi obiective pe care trebuie să le pui în practică.
  Sunt zile de implicare, sunt nopţi de nesomn, deoarece, eu personal, am avut şansa să fiu investită cu încrederea  organizaţiei filialei teritoriale Botoşani, şi implicit a domnului Florin Ţurcanu, preşedintele organizaţiei PNL şi-i mulţumesc pentru acest lucru fiindcă  mi-a oferit posibilitatea să fac ceea ce  imi doream de mai mult timp. Îmi doream multe, dar nu ştiam cum.  
   De mult,  doream  să mă implic pentru ca o parte din  ideile mele  să se regăsească în deciziile a  ideilor locale.  Până am decis să intru în echipa PNL
Când am intrat în echipa organizaţiei PNL, mi s-a oferit posibilitatea de a ocupa funcţii în administraţia publică locală. Da, responsabilitatea este mare.
 Când eşti într-o zonă mai mică, nu neaparat de decizii,  într-un post de conducere este o responsabilitate mare, dar, atunci când eşti viceprimar,  în principiu, consilier local şi judeţean, parlamentar, preşedinte al organizaţiei OFL, responsabilitatea este imensă,  fiindcă de echipa  ta si de tine  contează, modul în care   reuşeşti, să realizezi obiectivele care la urma urmei sunt internalizate de fiecare membru al organizaţiei de partid.Mă refer la întreaga echipă PNL la nivel naţional.
Aşa dar, Implicati-vă dragi colege!
La noi la Botoşani, există deschiderea organizaţiei filialei teritoriale a PNL de a promova femeile în politică şi aceasta este dovedit. Insă domnul  preşedintele organizaţiei cât şi a C.J. Botoşani,  a declarat că în viitor vor fi 30 %  pe listele de consilieri locali în funcţii în  administraţia publică  locală să fie femei. Sunt convinsă că  se va face acest lucru pentru că Domnia sa ştie că,  în viaţa de zi de zi, aşa cum a lăsat Dumnezeu, femei şi bărbaţi,  pentru a reuşi e nevoie să fie amândoi.
Aşa şi în PNL,  e nevoie de noi femeile, mai mult ca oricând în ziua de azi, e nevoie de noi  pentru a asigura echilibrul, dezvoltare,  pentru a realiza obiectivele propuse".

Doamna Simona Polak vicepresedinte al Filialei Teritoriale PNL Vaslui
   ,,De nenumerate ori auzim că femeile  că nu sunt  doar egale cu bărbaţii dar şi îî   depăşesc.
   Cu siguranţă dacă vom privi în sală aici, vom găsi suficiente doamne care  ne servesc  drept exemplu pentru ceea ce am susţinut.
    Doar de cele mai multe ori, dintr-un profund sentiment al datorie  sau din modestie,  dintr-o nejustificată frică, sau teamă de eşec,  femeile aleg să stea deoparte.
  Am auzit de prea multe ori  spunându-se că OFL ,  este o reminiscenţă în statut  sau autodiscriminată.
    Avem nevoie de organizaţii de femei  pentru cu toate suntem  egale cu bărbaţii, că avem puncte diferite de rezolvare a problemelor, pentru că avem nevoi personale şi în plus avem rolul  important de catalizator în echipă.
   Nu am să fac o apologie pro feministă pentru dacă sunt aici înseamnă că avem cu toţi aceaşi părere despre puterea şi farmecul, despre sensibilitate şi determinarea,  despre curajul şi intuiţia feminină.
   De aceea, cred,  că este foarte important  încurajarea, susţinerea ca să fie cât mai multe femei în politică.
  Desigur nu este uşor să ne împărţim între profesie, familie şi în plus  să fim militante.
Dar, este  singura cale şi necesară de a spune  să spunem ceea ce trebuie şi trebuie spus.
   Nu este comod  să apari  pe scena politică în lumina reflectoarelor dar nu poţi  nici să trăieşti cu vina că nu ai făcut ceva pentru tine şi copilul tău.
    De ce familia în politică?
Pentru femeia că este  mai potrivită pentru administraţie, prin faptul că ea este o gospodină prin excelenţă, ea ştie mai bine ce înseamnă bugetul limitat şi avem în plus, dovada,  că toate  structurele care au mai multe membre  femei este maiprofitabilă  şi funcţionabile decât cele care au numai bărbaţi.
De ce femeia în politica?
   Educaţia copiilor nu începe de la şcoală ci atunci când copilul învaţă să vorbească. De aceea este nevoie de o voce puternică feminină care să se implice în restructurarea şi repoziţionarea învăţământului unde  îi este locul.
   Femeile si  a înţeles  menirea şi importanţa rolului ei politic, de mamă şi de educator al copilului ei.
   Suntem prea puţine şi avem nevoie de o creştere apreciabilă, reprezentativă a femeilor în politică.
   Susţin aceasta pentru că viitorul nu va face diferenţă între cea care a făcut copilul  şi la abandonat şi cea care îl  ţine lângă ea  în mizerie, dar cu siguranţă că va face diferenţă dintre femeia care a construit drumul copiilor ei.
  Acestea suntem noi,  femeile care încearcă să pună piatră lângă piatră să construiască un viitor copilului ei".
Domnul Florin Ţurcanu, preşedintele al Consiliului Judeţean Botoşani, preşedinte Filiala Teritorială PNL Botoşani: 
   ,,Cetăţenii din oraşul Botoşani, aşteaptă de la noi rezultate administrative şi politice. Eu îi invit la Consiliul Judeţean Botoşani, la sediul partidului PNL, să se adreseze pentru problemele lor şi împreună să găsim soluţii.
     Referitor la promovarea femeilor în conducere, la ora actuală sunt femei în Consiliul Local, Consiliul Judeţean, dar nu este destul. „Sper ca împreună, în 2016 să putem depăși procentul de 30% pentru toate. Femeile liberale în Consiliul Local, Primării, Consiliul Județean și Parlament și ușor, ușor să ajungem să împărțim egal funcțiile între bărbați și femei. Este foarte greu pentru că bărbații nu înțeleg că trebuie să mai împartă cu femeile și funcțiile nu doar necazurile și bucuriile.
    Vă asigur de respectul meu și vin oricând mă invitați la dumneavoastră în localitate, în organizație și împreună să realizăm cel mai important obiectiv.,
    Despre femeia în politică domnul Florin Ţurcanu, preşedintele PNL Botoşani spune: ,, Implicarea femeilor la nivel înalt în politică, poate schimba faţa unei societăţi aflate în pragul colapsului. Prin structura ei, femeia, este puternică, demnă şi capabilă să facă faţă tuturor provocărilor”

Dl Viorel Iliuţa,
   ,,În calitate de preşedinte al organizaţiei municpale Botoşani, transmit salutul şi suţin pentru promovarea femeii în politică. Am în faţă, aici, în sală, o forţă, care are un atribut ,, frumos”.
   Sunt multe femei respectate din motive diferite ,  nu au avut curajul, sau timpul să intre în politică. Şi asta poate motivat de faptul că au grijă de copii, familie, părinţi şi gospodărie.
   Cu siguranţă încet, încet, trebuie atrase în organizaţie cât mai multe.
   Femeile de regulă sunt tenace,  sigure, merg pe un drum dificil  şi nu se plâng cum o fac uneori unii bărbaţii.  Vă felicit şi vă urez mult succes".
Deputat Roxana- Florentina Anuşcă –Ţurcanu
preşedinte Organizaţia Filialei Teritoriale a
                                               Femeilor Liberale Botoşani.                                  Dragele mele colege, 
 ,,Vin astăzi în faţa dumneavoastră pentru a vă prezenta programul politic ” Femeile liberale pot ajuta România”. În ”era globalizării” rolul femeii este în continuă schimbare. 
      Alături de rolul tradiţional al femeii în familie, astăzi, multe dintre noi ocupă posturi importante în cadrul unor instituții sau companii, au propriile lor afaceri, sunt susţinătoarele financiare ale familiei, derulează cariere în politică, dar, în acelaşi timp sunt mame, soţii, bunici. 
      De aceea consider ca a venit momentul ca femeile să se implice mai mult în viaţa politică pentru a schimba viitorul lor ,al copiilor şi familiilor lor şi, mai mult, pentru a diminua misoginismul politic. 
       Cred cu tărie că printre noi există multe femei de succes, fiecare în domeniul ei: profesori, medici, ingineri, avocaţi, judecători, economişti, muncitori. Fiecare dintre noi are un cuvânt greu de spus atât în domeniul ei de activitate cât şi în societate. Partidul Naţional Liberal şi-a propus să schimbe faţa societaţii româneşti prin implicarea activă a femeilor în viaţa politică.
        În această direcţie Organizaţia Femeilor Liberale trebuie să se promoveze în interiorul PNL şi în societate iniţiind o nouă viziune asupra participării femeilor la viaţa publică, prin susţinerea egalitaţii de şanse, prin educarea şi formarea profesională a femeilor, prin participarea la acţiuni de caritate. 
        Ca liberală, cred că de fiecare dintre noi depinde binele şi răul care ni se întâmplă şi, de aceea vă cer să gândiţi liber, să fiţi unite, inteligente şi să alegeţi întotdeauna binele. Echipa care se va alege astăzi trebuie să vă reprezinte şi, totodată, să de dovadă de unitate şi continuitate a proiectelor începute. 
       De un singur lucru vreau să fiţi conştiente! Implicarea politică cere sacrificii, iar I.I.C. Brătianu, ”făuritorul României mari”, spunea că:”Cei mai mulţi îşi închipuie că politica e un fel de distracţie, cu foloase şi onoruri. Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale...” Aşa că trebuie să ştim cu adevărat ce ne dorim! Vă mulţumesc


Dl senator Viorel Grigoraş
În  contextul acestui eveniment domnul Viorel Grigoraş,  senator PNL, a recitat versuri potrivite referitoare la calităţile femeii.
,,Suntem în această sală emblematică şi vin cu îndemn să rămâneţi calme, împăciuitoare, înţelegătoare şi să ne suportaţi aşa cum suntem noi bărbaţii şi în chip de preţuire voi citi:

                                  ,,RONDEL de Liviu Manolache”.
                                  Femeia e ceva miraculos

                                  Ce ne transmite-o dulce frenezie;
                                         De-aceea-i adresez un gand frumos
Si ii dedic modesta-mi poezie.

In fata ei eu ma inchin pios
Cat vremea nu e inca prea tarzie;
Femeia e ceva miraculos,
Ce ne trezeste-o dulce frenezie.

Cuvintele imi par ca-s de prisos
Si-as vrea sa am mai multa fantezie,
S-o venerez si sa-i aduc prinos;
E si balsam, e si anestezie...

Femeia e ceva miraculos.

Din istoria feminină:
Locul femeii în societate în decursul Revoluţiei omenirii a fost perceput diferit de la o ţară la alta. De-a lungul timpului, în multe ţări, femeile şi-au cerut drepturile fireşti de a fi egale cu bărbaţii, prin obţinerea unui loc de muncă, renumeraţie, acces la educaţie şi în prezent cer egalitate de şanse  şi gen.
Dacă studiem religia, observăm că :
Dumnezeu a creat omul-adică femeia şi bărbatul; I-a dat numele de Adam, care în ebraică înseamnă OM. Deci se observă această egalitate de la început. Spune ( Matei 1, 4)
Când Iisus s-a adresat fariseilor a spus: ,, cel ce a creat la început i-a creat bărbat şi femeie!
Nu, sunt doi, ci un singur trup şi prin urmare ceea ce a Domnul a unit omul să nu despartă"
Femeile au participat cu arma în mână, cot la cot cu bărbaţii. Ele nu reprezintă numai jumătatea bărbatului în familie ci a societăţii, deoarece jumătatea omenirii reprezintă femei.
În concluzie într-o societate civilizată femeia ocupă locul pe care-l ocupă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu