miercuri, 18 decembrie 2013

Sărbătoarea Sfântul Iacob la Biserica Armeană cu hramul ,, Sfânta Maria" din Botoşani-14-decembrie 2013




În fiecare an, ca şi anul acesta cu ocazia sărbătoririi Sfântului Iacob din Madzpan, , la Biserica Armeană cu hramul “Sfanta Maria” din Botosani,  pe data de 14-decembrie 2013, a avut loc Sfânta Liturghie,  slujbă  oficiată de Datev Hagopian, Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Armene din România, impreună cu preotii bisericilor armene din Botosani, Suceava si Bucuresti. La slujba au participat armeni din Botosani, Suceava, Iasi, Bacau si Bucuresti, oaspete de seama fiind Hamlet Gasparian, ambasadorul Armeniei la Bucuresti.                                                                                                      

La slujba de rit armean, au mai participat   enoriaşii din comunitate  dar şi  personalităţi botoşănene: Dănuţ Huţu,  director al Directiei pentru  Cultura şi Patrimoniu Cultural National Botosani , Tamara Ciofu, deputat PSD, Doina Dreţcanu, vicepresedinte al femeilor social democrate la nivel naţional, Gh. Median, muzeograf Muzeul Judeţean Botoşani,  dr. prof. Dan Prodan şi mulţi invitaţi iubitori ai culturii armene.


După  slujba de binecuvântare a credincioşilor au fost  împărţite pachete oferite de dl Zarug. Am fost şi eu curioasă ce conţin aceste pachete şi i-am solicitat dlui Florin  Simion Egner câteva lămuriri: care a declarat 
,, Slujba de spovedanie şi împărtăşanie la armeni diferă de slujbele de rit creştin ortodox prin faptul că preotul citeşte  un pomelnic cu păcatele celor care urmează să se spovedească fie în limba armeană sau în limba română. Acest pomelnic are un număr de 40 de păcate, unele de care nici nu ne dăm seama că există.  În acest pomelnic de vină  înaintea lui Hristos se regăsesc toate prin care recunoşti că ai păcătuit, iar preotul prin harul său spune: ,, vă absolv de această vină”. Apoi urmează împărtăşania enoriaşilor. Postul nu este riguros la armeni. Zile de post sunt miercuri şi vineri când  se evită carnea”.
H.V. Domnule Florin Egner spuneţi-mi despre aceste pachete pregătite pentru a fi împărţite participanţilor la slujba de rit armean.

Florin Simion Egner: “Astăzi este sărbătoarea Sfântul Iacob.  La 1344 a fost o ciumă adusă de tătari si au murit foarte multi armeni. Se spune că, in noaptea dinspre Sfântul Iacob, un armean a visat că, dacă vom face supa noastră traditională – supa armenească care  este o supă de mirodenii cu lipii -, si va fi sfintită de preot apoi va fi împărţită tuturor fie  bogat, sau sărac, nu vor mai muri si va prospera comunitatea. Si asa s-a intâmplat. În procesele verbale ale conducerii Epitropiei din perioada 1850-1860, se menţionează cu ocazia sărbătorii madach-lui, armeanul pe numele…… a adus un bou … a fost fiartă supa .. şi oferită   credincioşilor…. De peste 600 de ani, in ziua de Sfântul Iacob sărbătorim madach-ul. Sărbătoarea madach-ului,  inseamnă jertfirea unui animal pentru a-l mânca împreună cu toată comunitatea, pentru sănătate.  Boierii şi cei mai înstăriţi donau bisericii pentru aceasta sărbătoare câte un bou, un vitel, şi  saci de făină cu care se faceau lipii” a spus dl Florin Egner. Despre sărbătoarea madach-ul
http://www.araratonline.com/sarbatoarea-madach-ului-la-botosani/

Despre biserica ,, Sfânta Maria” , se poate spune că este  de religie Armeano-gregorian, din datele care le deţine arhiva, aceasta a fost construită în anul1350, când în judeţul Botoşani erau 420 de armeni. A fost reclădită în 1795 şi renovată în 1832. Stilul architectonic al bisericii este Neobizantin. În arhiva bisericii se găsesc cărţi religioase specifice armenilor.

 accesati link-ul care ofera informatii din istoria bisericii
DIN ACTIVITATILE COMUNITATII

Expoziţia de Broderii şi covoare armene din sec. XVIII –XX, realizată de Viorica Popa împreună cu Muzeul Judeţean sectia de Etnografie din Botoşani. În prezenţa invitaţilor, P.S. Episcopul Datev Hagopian a făcut o extinsă prezentare a comunităţii armene din Botoşani, a vechimii şi tradiţiei bisericii armene botoşănene.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu