joi, 17 septembrie 2015

Statiunea Split



     Statiunea Split este al doilea cel mai mare oras al Croației și cel mai mare oraș al regiunii de Dalmația . Acesta se află pe malul de est al Mării Adriatice , unde a fost construit Palatul împăratului Diocletian acum peste 1.700 de ani fiind construit de romanii refugiați.  
   Deși începuturile orasului Split sunt în mod tradițional asociate cu construcția de Palatul lui Dioclețian , în 305 CE, orasul a fost fondat în secolul 4 î.en ca colonie greaca de Aspalathos, sau Spálathos. Aceasta a fost o colonie a polisului de Grec care s-au ocupat cu comerțul. În timp, localitatea Split care facea parte din Republica Romana a devenit puterea dominantă în regiune, cucerind iliri în 229 și 219 BCE. iar prin  la stabilirea  permanentă, a romanilor, acestia au fondat provincia Dalmația).
Împăratul roman Dioclețian (284-305 decis CE) a reformat guvernul la sfârșitul Imperiului Roman și a stabilit Tetrarhul . Acest nou sistem presupunea că Dioclețian însuși se va retrage la un moment dat în favoarea lui Galerius .  
Astfel, în 293 CE, a început construirea unui palat opulent și puternic fortificat aproape ca orașul său natal Salona,
Palatul a fost construit ca o structură masivă, la fel ca o cetate militară romană. Acesta are pe partea sa de sud,  ziduri  lungi 170-200 de metri (570 de picioare este de 700), și 15 până la 20 de metri (50-70 picioare) de mare, anexând o suprafata de 38.000 de metri patrati (9½ acri). Pentru alimentarea cu apă a palatului a fost prevazuta  un apeduct de Jadro Spring , care alimenta orașul si în prezent.
Palat și orașul Spalatum care formează împrejurimile sale au fost uneori locuite de o populație  de peste 10.000 de oameni.  Diocletian a stabilit dealul Marjan  sa fie o zonă de agrement pentru locuitorii.   Diocletian s-a  retras, devenind primul împărat roman care in mod voluntar se retrage din funcție AD.   Dupa moartea lui Dioclețian, palatul  se presupune că a trecut sub Administrarea de magistraților de Salona.
Flavius ​​Julius Nepos , ultimul împărat legitim al Imperiului Roman de Apus .  Din 468 CE, provincia a fost condus de Julius Nepos, care a fost numit împărat Western în 473 CE de Leo I a Curții de Est. El a încercat el însuși un stabilească în capitala de vest a Ravenna (chiar peste Marea Adriatică din Salona), dar a fost demis în termen de doi ani pentru a lui germanic militum Maestru , Oreste . El a revenit Salona în 475 și a luat Palatul lui Dioclețian pentru reședința sa.  
Zidurile dinspre mare oraș din 1764, o gravură de Robert Adam .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu