miercuri, 23 septembrie 2015

Să o cunoştem pe doamna SILVIA LAZAROVICI medaliată cu Medalia "Steaua Nordului" acordată de Societatea Culturală "Steaua Nordului" din Botoşani (2015).



Sâmbătă, 19 septembrie 2015,  a avut loc prima ediție a manifestărilor publice "Steaua Nordului", un eveniment cultural care s-a desfăşurat la Muzeul Judeţean Botoşani, cu decernarea de medalii și diplome celor 7 persoane merituoase, nominalizate pentru ediţia a I-a. În cadrul desfăşurării manifestării au fost prezentate portrete-caricatură ale unor personalităţi botoşănene expuse pe simeza din Sala de festivităţi a Muzeului, semnate de pictor Florin Grosu. A avut loc un recital cu muzica clasică, corală și cu interpretare vocală solo şi  muzică de chitară.
 Mă bucur că în cadrul proiectului de promovare a personalităţilor culturale botoşănene ,,STEAUA NORDULUI 2015, inițiativă și materializare a scriitorului D.M. Gaftoneanu,  susținut financiar de către Consiliul Local și Consiliul Județean au fost nominalizate trei femei care s-au evidenţiat de-a lungul carierii lor în diferite domenii de activitate. 
Doamnele STELIANA BĂLTUŢĂ, SILVIA LAZAROVICI ŞI MARIETA BACIU
Înscripționarea de pe aversul medaliei societății unde, alături de siglă, se regăsesc cuvintele ,,DEMNITATE*MUNCĂ*GENEROZITATE” și ,,Per aspera ad astra” – expresie în limba latină din versul 437 al tragediei „Hercule furios” de Seneca și care poate fi tradusă ca: „pe căi anevoioase (se ajunge) la stele” sau: „pe căi aspre către stele”
,,DEMNITATE*MUNCĂ*GENEROZITATE, Consider că îi caracterizează pe cei 7 nominalizaţi.
Sala de festivităţi a Muzeului Județean Botoșani s-a dovedit neîncăpătoare pentru iubitorii de cultură. Moderatoarea evenimentului a fost muzeografa Ana-Elisabeta Florescu de la Galeriile de Artă Ștefan Luchian.
                                             SILVIA LAZAROVICI n. 12 iunie 1951, Iaşi.
Absolventă a Liceului Naţional  "Mihail Sadoveanu" din Iaşi (1970), a Facultăţii de Filologie a Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi (1974).

A funcţionat ca prof. de limba şi literatura română la Şcoala Generală Brehuieşti, com. Vlădeni, jud. Botoşani (1974-1978) şi apoi ca bibliotecară (bibliografă, catalogatoare - 1978-2010) la Biblioteca Judeţeană "Mihai Eminescu" din Botoşani.

 A îndeplinit funcţiile  de preşedintă (1994-1999) şi vicepreşedintă  (1999-2010) ale Filialei Botoşani a ANBPR.
  A colaborat cu articole pe teme culturale la publicaţiile periodice botoşănene: Actualitatea botoşăneană, Colloquium, Curierul, Gazeta de Botoşani, Gazeta Vega, Intertext, Luceafărul.
  A publicat articole pe teme culturale şi literare în volumele colective: "Biblioteca şi perenitatea culturii româneşti" (Iaşi: BCU "Mihai Eminescu", 1990), "Eminescu: Carte-Cultură-Civilizaţie" (Botoşani :Biblioteca Judeţeană "Mihai Eminescu", 1995, 1997), "Momente din istoria lecturii publice" (Arad: Negredo, 2009).
  A participat la simpozioane pe teme de bibliologie şi biblioteconomie organizate la: Biblioteca Academiei Române (Bucureşti, 1988), Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iaşi (1989), Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" din Cluj-Napoca (1992), Biblioteca Naţională a Republicii Moldova din Chişinău (1993), Muzeul de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti (1993), Biblioteca Judeţeană Dâmboviţa dinTârgovişte (1995), Biblioteca Judeţeană Arad (2008).
 A colaborat la organizarea Expoziţiei de carte omagială "Mihai Eminescu" la Muzeul Naţional Cotroceni (1996).
A alcătuit: Dicţionarul scriitorilor botoşăneni (Botoşani: Geea, 2000),   vol. 2 şi 3 ale Catalogului Fondului Documentar "Mihai Eminescu" (Sibiu: Honterus, 2003), Scriitori şi publicişti botoşăneni (Dicţionar biobibliografic; Botoşani: Agata, 2013), ed. a 2-a, rev. şi adăugită (Botoşani : Agata, 2015). Colaborare  la Istoria jurnalismului din România în date. Enciclopedie cronologică (Iaşi: Polirom, 2012).
                                       DISTINCŢII:
Evidenţiat în munca culturală de masă (insignă, acordată de Ministerul Culturii, 1982), 
Premiul de excelenţă în studiu şi colecţie (diplomă acordată de Ministerul Culturii şi Biblioteca Judeţeană "Gh. Şincai" Oradea, 1996),  
Diplomă de excelenţă pentru merite deosebite acordată de ANBPR şi Biblioteca Judeţeană "Mihai Eminescu", Botoşani (2002, 2005, 2007), Medalia Meritul Cultural, cl. a III-a, categoria A - Literatură (2004), Diploma de Merit - pentru profesionalism şi dăruire în întreaga sa activitate-acordată de Biblioteca Judeţeană "Mihai Eminescu" Botoşani (2010), 
Diplomă de excelenţă- pentru contribuţia deosebită la îngrijirea zestrei literare a zonei botoşănene, acordată de Editura Agata din Botoşani (2013).
Medalia "Steaua Nordului" acordată de Societatea Culturală "Steaua Nordului" din Botoşani (2015).

  Actualmente pensionară.


  SILVIA LAZAROVICI

,,Pentru a defini pe cineva este suficientă uneori o simplă sintagmă – UN OM AL DATORIEI,  iar alteori nu-ți este de ajuns un întreg roman.
         Eu cred că această sintagmă mă caracterizează într-adevăr, dar mă gândeam că totu
și un roman autobiografic amănunțit ar lămuri o mulțime de persoane că meritele reale nu sunt ale celor care strigă mai tare sau își sclipesc ochișorii prin locurile importante. Dar nu a fost încă scris și cine știe…  Am împlinit deja 41 de ani de trudă pe „ ogorul culturii românești” și munca mi-a adus satisfacții, încercând să ridic ștacheta cât mai sus pentru ca folosul să fie într-adevăr deplin. Deja sunt cunoscute: DICȚIONARUL SCRIITORILOR ȘI PUBLICIȘTILOR BOTOȘĂNENI, CATALOGUL FONDULUI DOCUMENTAR MIHAI EMINESCU, CATALOGUL NICOLAE IORGA, colaborări la lucrări importante precum ISTORIA JURNALISMULUI DIN ROMÂNIA ÎN DATE. ENCICLOPEDIE CRONOLOGICĂ, participări la simpozioane și conferințe pe plan local si național, publicistică.
        
Și încă nu s-a sfârșit …"
SILVIA LAZAROVICI


DICŢIONAR… ÎNCHIS! 
,,Munca puţină dă mult amor propriu, în timp ce munca multă trezeşte o neţărmurită modestie.” (Honoré de Balzac) 
…Botoşani. Literatură. Scriitori de anvergură. 
Din oceanul de condeie mai lipsea(m!) o picătură 
…Şi s-a încheiat plutonul! Gata, s-a umplut paharul!
Vreţi mai multe informaţii? Consultaţi dicţionarul D.M. Gaftoneanu, 07.06.2013.

,,Mulţumesc şi pe această cale dlui Ion Istrate, director al Editurii Agata din Botoşani, pentru editarea şi promovarea acestui dicţionar la alcătuirea căruia am trudit atât de mult. Mulţumesc şi dnei Viorica Hrustovici pentru promovarea (popularizarea) femeii botoşănene merituoase şi a mea personal, ca un exemplu demn de urmat întru propăşirea culturii botoşănene şi a neamului românesc".
Silvia Lazarovici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu