ZIUA MAMEI Mamele au o vârstă unică; nu există mame tinere, mame bătrâne, mame frumoase, sau urâte, nu există mame de culoare, negre sau albe, ci există doar ,, MAME"
Pe plan international, ziua femeii, nu este a mamei, pentru ca mama înseamnă: datorie, sacrificiu, responsabilitate pentru ceilalti. Ziua mamei, a fost propusă pentru prima dată în 1872, de JULIA WARD HOWE, în Statele Unite ale Americii, ca o sărbătoare dedicată mamei, o zi totodată şi a păcii.
În 1870 Howe a fost prima femeie care a proclamat Ziua Mamei. După război, Howe a concentrat activităţile ei asupra cauzelor pacifism şi de vot al femeilor. De la 1872 la 1879, împreună cu Lucy Stone şi Henry Brown Blackwell au colaborat la editarea Jurnalul Woman's. De la 1891 la 1909 ea a fost interesată de cauza libertăţii femeilor de naţionalitate rusă. Howe a sprijinit emigranţi ruşii Stepniak-Kravchinskii şi a devenit membră al Societatii de Prieteni Americane de Libertate Rusă.(SAFRF).
Istoricii spun ca "Ziua Mamei" isi are originile in festivalul dedicat mamei zeilor Rhea, tinut in Grecia Antică. Zeita pământului Rhea era sotia lui Cronos, zeul timpului si mama tuturor zeilor si zeitelor din Olimp. De asemenea, in Roma, Cybele mama zeilor era venerată incă din anii 250 IH. Sărbătoarea era cunoscuta sub denumirea de Hilaria si tinea trei zile, de pe data de 15 martie până pe 18 martie.
In anii 1600, Anglia celebra o zi numită "Sâmbătă Mamelor", in a patra sâmbăta a postului Pastelui, pentru a cinsti mamele. In acele timpuri, multi oameni săraci lucrau ca servitori pentru bogatasi. Cum cea mai mare parte a slujbelor erau departe, acestia locuiau in casa stăpânului lor. De Sâmbătă Mamelor aveau permisiunea de a-si petrece ziua alături de cei dragi. O prajitură specială se gătea pentru această ocazie festivă.
Odată cu răspândirea religiei crestine pe glob, istoricii sunt de părere ca "Mama Biserica" a substituit cealaltă sărbătoare "Mama Zeita". Multi spun ca ceremoniile care erau tinute in cinstea lui Cybele au fost adoptate de biserică pentru a venera pe Maria, mama lui Isus Cristos. Ele reprezentau puterea spirituala care ne-a dat viata si ne protejeaza de tot ceea ce este rau. In timp, cele doua sarbatori s-au amestecat si au devenit una singura "Ziua Mamei".
In Statele Unite ale Americii, sarbatoarea dedicata mamei, a fost pentru prima data propusa, in anul 1872, de catre Julia Ward Howe. Trebuia sa fie o zi dedicata pacii.
In anul 1907, Ana Jarvis, din Philadelphia, a inceput o campanie pentru a stabili ziua nationala a mamei. Jarvis a reusit sa convinga biserica din Grafton, din vestul Virginiei, sa celebreze "ziua mamei" in mai, cand comemora doi ani de la moartea mamei sale. Julia era foarte atasata de mama sa, Reese Jarvis, profesoara la Biserica Metodista din Grafton, Virginia de Vest. Astfel ca, atunci cand mama sa s-a stins din viata, impreuna cu sora sa oarba Elisinore, au incercat sa creeze o zi speciala dedicata mamelor. Simteau ca astfel copiii, care deseori isi neglijeaza de multe ori mama, sa realizeze ca trebuie sa-i acorde dragostea cuvenita cand inca aceasta mai este in viata. Erau de parere ca o zi dedicata mamei ar creste respectul pentru parinti si va uni mai mult familiile.
Jarvis si sustinatorii ei au inceput sa scrie ministrilor, oamenilor de afaceri si politicienilor explicandu-le dorinta lor de a stabili o zi nationala a mamei. Ca rezultat al eforturilor lor prima zi a mamei a fost tinuta pe data de 10 mai 1908. Garoafele au devenit simbolul acestei zile, fiind florile favorite ale fostei doamne Reese Jarvis. In zilele noastre garoafa rosie este simbolul unei mame inca in viata, in timp ce garoafa alba comemoreaza pierderea ei.
Prima proclamatie a "Zilei Mamei" a fost citita de guvernatorul statului Virginia de Vest, in anul 1910. Oklahoma a celebrat de asemenea aceasta zi, in acelasi an. Pana in urmatorul an, "Ziua mamei" s-a celebrat in toate statele.
Presedintele Woodrow Wilson, a facut in anul 1914 un anunt oficial proclamand "Ziua mamei" ca zi de sarbatoare nationala in a doua duminica din luna mai.
Pe 12 decembrie 1912 a luat fiinta Asociatia Internationala pentru Ziua Mamei.
Astazi multe tari din lume isi aniverseaza ziua mamei, la momente diferite, dar exista tari ca: Danemarca, Finlanda, Italia, Turcia, Australia si Belgia care-si celebreaza de asemenea ziua mamei in aceeasi zi cu Statele Unite.
Cand Dumnezeu a creat mameleCand Dumnezeu crea mamele era in a sasea zi, cand un inger i-a aparut si i-a spus:
"O sa cam ai de lucru la aceasta creatie…"
Si Dumnezeu i-a raspuns: "
Ai citit punctele acestei cereri?
· Trebuie sa se poata spala, dar sa nu fie din plastic;
· Sa aiba 180 de parti mobile…toate sa poata fi inlocuite;
· Sa alerge dupa cafea neagra;
· Sa aiba poale care sa dispara atunci cand sta in picioare;
· Un sarut care sa poata vindeca orice, de la un picior rupt si pana la o legatura de dragoste terminata prost;· Sa aiba sase perechi de maini;
Ingerul si-a scuturat capul incet si a raspuns: "Sase perechi de maini…in nici un caz."
"Dar nu mainile sunt cele care imi fac mie probleme" a spus Dumnezeu "Ci cele trei perechi de ochi pe care mamele trebuie sa le aiba.""Asa este modelul standard?" a intrebat ingerul.
Dumnezeu a dezaprobat "O pereche ca sa vada prin usa inchisa atunci cand intreaba: copii ce faceti acolo? O alta pereche in spatele capului pentru a vedea ceea ce nu ar trebui si bineinteles ultima in frunte pentru a se putea uita la copil cand acesta greseste si trebuie sa-i spuna: te inteleg si te iubesc.
Doamne, spuse ingerul, mai bine lasa pe maine…
"Nu pot" i-a raspuns Dumnezeu "Sunt asa de aproape de a crea ceva atat de apropiat mie. Deja am creat mama care se face singura bine atunci cand este bolnava…care poate hrani o familie de sase persoane cu un singur hamburgher…"
Ingerul a verificat modelul si a spus "Este prea firava".
"Dar este rezistentă!" a raspuns Dumnezeu "Nu poti să-ti imaginezi câte poate indura mama asta!"
"Poate sa gandeasca?""Nu numai ca poate sa gandeasca dar poate rationa si face compromisuri." a spus Creatorul.
In final, ingerul s-a aplecat si si-a trecut degetele pe obrajii mamei. "Exista o crapatura" s-a pronuntat el. "Ti-am spus ca te straduiesti prea mult cu acest model."
"Nu este o crăpătură" a răspuns Domnul "Este o lacrimă"
"La ce foloseste?" a intrebat ingerul.
"Este pentru fericire, pentru tristete, pentru dezamagiri, penrru durere, pentru singuratate si pentru mandrie.""Esti un geniu!" a exclamat ingerul.
Domnul s-a uitat trist si a spus "Dar nu am pus-o eu acolo!"
Ziua Mamei și Ziua Tatălui au fost legiferate ca sărbători în România începand cu anul 2010. Legea cu privire la aceste două sărbători a fost aprobată de Senatul României în luna iunie 2009 la o inițiativă a Alianței Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) și a unui grup de parlamentari români, printre care Ludovic Orban, Mircia Giurgiu și Liana Dumitrescu. Pe 29 septembrie 2009, legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților iar astfel începând din mai 2010 a fost sărbătorită oficial pentru prima dată în România
Rolul ,,Zilei Mamei" conform acestei legi se va sărbători în prima duminică a lunii mai. Tot cu aceeași ocazie s-a legiferat sărbătorirea ,,Zilei Tatălui "în a doua duminică a lunii mai. Rolul acestei inițiative este acela de a sublinia importanța fiecăruia dintre cei doi părinți în viața de familie și în universul copilului .
Până în anul 2009, România era printre puținele state ale lumii care, în lipsa unei Zile a mamei, a marcat doar Ziua Femeii – 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificații. Astfel, această sărbatoare a femeilor de pretutindeni impusă de V.I. Lenin a ajuns la noi să aibă neoficial și statutul de zi a mamei, în lipsa unei sărbători distincte destinate mamei.
Îngerul familiei este femeia. Mamă , soţie, soră, femeia este mângâierea vieţii , blândeţea sentimentelor(,, Cugetări Franceze“ , Victor Hugo)
Mama, cândva o fetită zglobie cu două codite,
mai târziu preschimbată în femeie.
De mă uit prin ani, îndărăt în casa,
în care am copilărit,
acolo te zăresc pe tine stăpână si supusa ei, de-a pururea.
Pe tine mamă, neobosită, miscându-te mai greu,
te văd îmbătrânită, acolo,
în curtea ta cu găinile
(...)
FERICIREA DE A FI MAMĂ
A fi mamă este unul din sensurile majore ale vieţii unei femei. Este adevărat, maternitatea îţi impune răspunderi morale şi sociale, dar îţi completează şi dezvoltă profilul spiritual, te conduce către o autentică realizare a personalităţii. Trebuie să te pregăteşti să devii ,,MAMĂ". Este meseria cea mai grea, dar este spontană şi naturală. Câtă fericire iţi pot aduce nânuţele întinse spre tine, sau când te strigă-MAMĂ-
Mamă, de-ai fi o stea în cer lină.
Te-aş găsi după lumină,
Rostire-aş spre faţa ta (...)
De te-ai face spic secară,
Te-aş găsi după povară
Şi te-aş întreba tot eu:
,, Nu ţi-i, măiculiţă, greu?”
,, Maică, tot frumoasă eşti ! „
(Mamă, Grigore Vieru)
Despre părinţii noştri,, Mama”,, Ne iubea cu patimă. Întreaga-i viaţă era dăruită copiilor ei; noi eram grija de căpetenie şi însuşi miezul existenţei sale. Avea, însă ideile ei proprii asupra severităţii şi niciodată n-a admis vreun amestec între generaţii. N-a fost niciodată tovarăşa noastră, ci în mod foarte hotărât a rămas exclusivă mamă, aceea care întruchipează autoritatea şi totodată dragostea-suverană, stăpână în căminul ei, aceea care ţine sceptrul şi te face să simţi că puterea asupra binelui şi a răului este a ei". ( ,, Povestea vieţii mele”, Regina Maria)
In imagine carte postala sus Principele Carol şi Principesa Elisabeta
,,Mama era aceea care hotâra despre toate, mama era aceea la care alergam, mama care venea să ne sărute la culcare, care ne lua la plimbare pe jos sau cu trăsura, care ne mustra sau ne lăuda, şi care ne spunea ce trebuie să facem şi ce nu".
( ,, Povestea vieţii mele” , Regina Maria)
Carti postale din colectie pivata
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu