joi, 9 ianuarie 2014

Interviu realizat cu doamna dr. RODICA VASILICA de la Spitalul Judeţean Botoşani despre bolile endocrine

Ambulatoriul Spitalului Judeţean ,, Mavromati” Botoşani pe lângă multe specialităţi medicale cum sunt interne, gastroenterologie, cardiologie, este şi cabinetul de endocrinologie. Am observat că în sala de aşteptare mereu sunt mulţi pacienţi, chiar foarte mulţi care aşteaptă disciplinaţi la rând să intre la unul din medici pentru o consultaţie medicală de specialitate. Dat fiind că sunt la o vârstă ..... înţeleg ce înseamnă să fii diagnosticat cu diagnosticul ,, osteoporoză” şi aceasta m-a determinat să apelez la doamna doctor Rodica Vasilica cu rugămintea de-a ne spune nouă femeilor ,, când să ne adresăm medicului endocrinolog şi de ce ?”
Doamna doctor Rodica Vasilica, este absolventă a Universităţii de Medicină si Farmacie "Gr.T.Popa" Iasi, medic specialist endocrinolog cu competenţa în ecografie endocrină, supraspecializare în patologie osoasă endocrină-metabolică, şi îşi desfăşoară activitatea ca medic la Spitalul Judeţean Botoşani- ambulatoriu- şi mai acordă consultaţii şi la Centrul Medical ,,ECOMED”, Botoşani
 H.V. Doamna doctor, vă rog, să ne spuneţi câteva cuvinte despre această specialitate- endocrinologia- 
Dr. Rodica Vasilica : ,, Endocrinologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea şi tratamentului afecţiunilor sistemului endocrin. În cadrul endocrinologiei sunt investigate afecţiunile tiroidiene, hipofizare, adrenale, gonadele şi tulburările metabolismului calcic
 ( osteoporoza, osteomalacia) Afecţiunile endocrine sunt complexe şi necesită analize de laborator specifice : determinări hormonale şi investigaţii radiologice multiple, pentru stabilirea unui diagnostic cât mai corect”. 

H.V Doamna doctor, vă rog să ne spuneţi care sunt primele semne care indică că s-a instalat osteoporoza şi trebuie să ne adresăm medicilor specialişti? 
Dr. R.V. : ,, Primele semne sunt indicate prin scăderea înălţimii, asociind curbarea spatelui, a coloanei; durerea prin tasare vertrebală.. De regulă femeile îşi măsoară greutatea, dar şi măsurarea înălţimii este bine de controlat. Osteoporoza ne investigată la timp duce la risc major de fractură cum ar fi de coloană sau de şold. Prin solicitarea unui consult de specialitate medicul endocrinolog va evalua riscul osteoporotic şi fractură după înălţime, greutate şi densitatea osoasă. Aceasta se face prin: 1.--Tomografia computerizată- o metodă scumpă şi greu accesibilă 2.--Absorbţiometrie cu raze X  de energie duală- DXA- o examinare radiologică cu doză mică de iradiere, care vizualizează şoldul, coloana vertrebală, care este o metodă eficientă în diagnosticarea osteoporozei cât şi urmărirea eficienţei tratamentului. --Densitometria ultrasonică-care măsoară densitatea osoasă, cât şi calitatea osului(arhitectură şi elasticitate), metodă fără iradiere, se efectuează rapid, cost redus, folosită ca screening. Osteoporoza-BMD scăzut cu peste 2,5 deviaţii standard faţă de media BMD evaluată DXA pentru o vârstă tânără ( adică T scor: -2,5) Toate acestea sunt metode de investigare în vederea recomandării unui tratament de durată care să ajute la refacerea masei osoase. Femeile sunt mai expuse decât bărbaţii de-a suferi de osteoporoză, pentru că există o legătură între desnsitatea osoasă şi activitatea hormonală după instalarea menopauzei” Persoanele cu risc de osteoporoză: Factori esenţiali - femei în postmenopauză -persoane de vârsta a treia -cu fracturi în antecedente (traumatisma minime) - IMC scăzut (greutate scăzută)-cu antecedente luredocolaterale de osteoporoză severă. Factori adjutanţi - tratament prelungit cu cortizon -boli endocrine: hipertiroidism, hipercoticism -osteogenesis imperfectă - viaţă sedentară, fumatul, alcoolul, cafeau". 

H.V Doamna dr. care sunt metodele pentru a opri evoluţia bolii şi a evita fracturile? 
Doamna dr. V.R: ,, trebuie respectat tratamentul recomandat de medicul de specialitate prin medicaţia specifică şi să se asigure un aport necesar organismului de Calciu şi vitamina D --Pot face sport dar atenţie nu orice tip de activitate fizică protejează starea de boală. Cele recomandate sunt de tip ,, portant” . --Trebuie ca pacientul să aibă grijă să evite căderile --În unele cazuri pot folosi protectoare de şold”
H.V. Doamna dr. vă rog ne spuneţi câţi pacienţi pe zi se adresează unui cabinet de endocrine Doamna Dr. R.V. : ,, De regulă zilnic acordăm consultaţii de specialitate unui număr de 28-30 de pacieţi la o singură tură, fiind două ture pe zi, se acordă consultaţi medicale peste 50 de pacienţi.
 H.V.- Care sunt frecventele solicitări la cabinetul de specialitate endocrine?  
Doamna dr. R. V. : ,, Frecvente solicitări sunt ale pacienţilor care vin cu trimitere de la medicul de familie, după ce acesta a evaluat pacientul medical şi a considerat necesitatea unei consultaţii de specialitate la medicul endocrinolog pentru: - guşă, nodul tiroidian - -hipo şi hipertiroidism - Cancer tiroidian 
- În cadrul patologiei osoase- se adresează pacienţi cu semne clinice de osteoporoză manifestate, în fracturi sau tasări vertebrale. 
- În domeniul ginecologiei cu care lucrăm în echipă în diagosticarea sindromului ovarelor polichistce: - Tulburări ale ciclului menstrual - Infertilitatea - paciente trimise de medicul ginecolog în vederea evaluării de către medicul endocrinolog şi a lua o decizie de comun acord. 
- În cazul problemelor la nivel de hipofiză- adenoame hipofizare - Prolactinomul ( galactoreea) - Acromegalia ( referitor la hormonii de creştere), Diabet insipid (poliuriurie, polidipsie)
- În cazul suprarenalelor- adenoamele suprarenale, hiperaldosterinismul, Sindromul Cushing, Freocromocitom. - Hipertensiunea secundară-pacienţi trimişi de medicii cardiologi pentru investigare şi diagnosticare a unei boli endocrine cum ar fi hiperaldosterosm". 
H.V Doamna dr, vă rog să ne spuneţi dacă observăm un anumit disconfort ca de exemplu: oboseala, creşterea în greutate, depresie, constipaţie, nervozitate ne putem adresa medicului endocrinolog? 
Dr. R.V. : ,,Da, e necesar pentru a preveni şi trata din timp o suferinţă a tiroidei. Tiroida este o glandă de dimensiune mică, situată la nivelul gâtului sub ,, mărul lui Adam” . Rolul ei este să producă hormoni care influenţează întregul organism. De aceea când nu funcţionează bine se resimte în organism, adică tiroida neavând suficient iod nu poate secreta hormonii tiroidieni şi acesta se manifestă prin apariţia guşei. Această disfuncţionalitate conduce la simptomele ca oboseală, depresie, creştere în greutate. Tiroida funcţionează bine când există un echilibru între iod şi hormonii tiroidieni. Dacă se ignoră bolile de tiroidă şi nu ne adresăm medicului de specialitate endocrinolog, aceasta poate evolua dând o stare generală proastă cu consecinţe foarte grave asupra inimii, infertilitate şi osteoporoză. Din practica medicală femeile sunt mai expuse bolilor de tiroidă decât bărbaţii”. 
 H.V. Din câte ştiu Botoşaniul este o zonă cu deficit de iod care conduce la îmbolnăvire prin disfuncţii tiroidiene la copii si adulţi ce recomandati? 
Dr. R.V: ,,Sare iodată de bucătărie folosită şi în industria alimentară (pâine, produse lactate, conserve de carne, legume). Iodarea universală a sării este metoda cea mai răspândită şi cea mai sigură de prevenire a deficitului iodat".
 H.V. Doamna dr ce recomandaţi pacientelor? 
Dr.R.V. : ,, Majoritatea bolilor tiroidiene se tratează prin medicamente. Dacă glanda nu secretă hormoni suficienţi se administrează tratament care completează carenţa. Dacă la examenul ecografic s-a observat la tiroida pacientei un nodul, care poate fi de natură benignă şi atunci se administrează tratament pentru a se micşora, dacă acesta creşte în ciuda tratamentului, atunci se recomanda intervenţia chirurgicală. Se recomandă investigaţii precum: scintigrama tiroidineană, puncţie, elastografie". 
H.V O atenţie deosebită trebuie acordate femeilor însărcinate, care suferă de o boală a glandei tiroide. Ce le recomandaţi? 
Dr. R. V. : ,,În timpul sarcinei multe femei sunt în pericol să se îmbolnăvească. În această perioadă e nevoie de vigilenţă crescută fiindcă disfuncţia tiroidei afectează dezvoltarea fătului. Şi aceasta pentru că iodul este un element vital pentru dezvoltarea creirului şi sistemului nervos înainte de naştere. Deficitul de Iod poate duce la scăderea IQ-ului bebeluşului. Deficitul de Iod în timpul sarcinei poate duce la avorturi spontane, sau cretinism, cu retard mental ireversibil, disfuncţii neurologice şi întârzieri de creştere”. 
 H.V. La cabinetul de endocrine am vazut şi copii. Care-i motivaţia că aceştia se adresează pentru o consultaţie? 
Dr. R. V. ,, De regulă părinţii se adreseză Spitalului de Copii, la medicul endocrinolog de acolo, dar sunt situaţii cînd medicul nu este ( in concediu) şi atunci se adresează la cabinetul endocrine, ambulatoriul. Se adresează copiii cu obezitate ( întîrzierea pubertăţii la fete şi băieţi) sau pubertate precoce. - hipotrofia statură ( unde trebuie măsurat anual şi consult de specialitate) staturală
- deficit de iod 
H.V. Vă rog sa ne spuneti despre satisfacţia profesională şi implicarea emoţională în acest domeniu de activitate. 
Dr. R.V. : ,, Satisfacţia este enormă cănd pot să rezolv aici local. Dacă necesită mai multe investigaţii care pot fi făcute în clinică de specialitate atunci trimit pacientul la clinica universitară. Orice afecţiune o rezovăm de multe ori în echipă cu medicul de familie, cardiolog, ginecolog, nefrolog. 
H.V. -Doamna doctor, vă rog să-mi permiteţi va mulţumesc în numele pacientelor care v-au solicitat, trecând pragul cabinetului pentru o consultaţie de specialitate, vă mulţumesc că ne-aţi oferit sfaturi mult necesare pe care le-am publicat pe blogul de cultură botoşăneană  http://1-cultural.blogspot.com   E frumos să le mulţumim şi să ne aducem aminte cu drag şi recunoştinţa fată de cele care au grijă de sănătatea noastră. Vă mulţumesc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu