Doamna Angela Paveliuc Olariu, a avut un discurs academic şi de mulţumire pentru ce-i prezenţi în sală. A prezentat fiecare volum în parte iar la volumul ,, Monografia comunei Cristineşti”, a specificat precum că, monografia conţine două părţi : una din punct de vedere istoric scrisă de regretatul prof. universitar Ioan Murariu şi a doua parte este ,, Comuna Cristineşti, Studiu Etnografica". Satul Tradiţional este prezentat în opt capitole, acestea referindu-se la 1. Arhitectura tradiţională, 2. Interiorul ţărănesc, 3. Mobilierul ţărănesc, 4. Textile de interioare,4. Portul popular, 5. Ceramica populară, 6. Morile de vânt 7. Viaţa spirituală a Criştineştenilor.
Cartea a fost editată de Editura VICOVIA prin implicarea Primăriei, primar Marinel Stredie, care a sponsorizat acest volum ca să fie cunoscută istoria comunei.
.În partea de introducere a ,,Monografiei", citim despre primele însemnări ale autorului profesorul Ioan Murariu:
,, ca cetăţean român născut în ziua de 20 ianuarie 1937, în satul Dămileni, comuna Cristineşti, judeţul Dorohoi (azi Botoşani) mi-am pus şi eu încă din tinereţe o serie de întrebări, pe care nu o dată şi le-a pus orice consătean de-al meu. Cât de vechi sunt satele comunei Cristineşti? Când s-au stabilit aici pentru prima oară oameni şi care era modul lor de viaţă?
Care a fost istoria acestor aşezări de-a lungul veacurilor? Aşa a început studiul amănunţit al comunei timp de 35 de ani.In imagine foto doamna prof. universitar Elena Murariu |
Programul s-a încheiat prin susținerea unui recital folcloric și autentic de către cunoscuta artista și om de radio – Elena Mândrescu |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu