duminică, 10 iunie 2012

DESPRE CANCERUL MAMAR- CAND NE ADRESAM MEDICULUI RADIOLOG- INTERVIU CU dr.SANDA GRIGORICIUC



DE CE TREBUIE SA NE ADRESAM MEDICULUI RADIOLOG?Pentru a inţelege mai bine când trebuie să ne adresăm medicului radiolog în vederea diagnosticării a celui mai mic nodul care il simţim la palpare am mers la sectia Radiologie al Spitalului Mavromati Botosani, unde am rugat-o pe dna dr Sanda Grigoriciuc medic primar radiodiagnostic şi imagistică medicală cu competenţa in ecografie generală, senologie, computertomografie si rezonanţă magnetică nucleară, să ne spună câteva cuvinte despre activitatea radiologică. Trebuie să mentionez că pe dna dr Sanda Grigoriciuc este foarte greu să o găseşti liberă în timpul serviciului pentru a-mi acorda un interviu. Acest timp înseamnă investigarea unui pacient care necesită diagnosticare. Am căutat-o in sectie dar mi s-a spus că
d-na dr. poate fi la tomograf , la RMN sau la ecograf. 
Radiologia îşi desfăşoară activitatea în trei corpuri. În corpul A se fac radioscopii pulmonare, gastrice, mamografii şi ecografii , în corpul B se fac examinarile RMN, iar in corpul C cele computertomografice. Programul zilnic al unui medic radiolog este impărtit intre diferitele aparate de investigare pentru care are competenta de a lucra. Am găsit-o era la mamograf. A acceptat să ne spună despre importanta medicului radiolog in diagnosticarea cancerului de sân, dar după program, motivat de numărul pacientilor care se adresează serviciului de radiologie. Aşa că, m-am deplasat la cabinetul particular de ecografii din strada Marchian unde doamna dr Sanda Grigoriciuc ne-a împărtăşit din tainele profesiei.

Hrustovici Viorica. Pentru inceput vă multumim pentru ca ati acceptat sa ne spuneti despre aceasta profesie, articol ce va fi publicat pe http://1-cultural.blogspot.com blogul meu personal  în care prezint aspecte relevante ale activităţilor feminine din diferite domenii de activitate ale vieţii economice, politice, culturale şi sportive din orasul Botosani.
M-am adresat dv. pentru că lucrati cu femeile in vederea investigarii si prevenirii cancerului de sân si a controlului periodic ca metoda de screening.
De când lucrati la această sectie?
Dna dr Sanda Grigoriciuc: ,,In această sectie lucrez din anul 2000, de când am incheiat cei cinci ani de specializare in centrul universitar Iasi.
H.V. Când ati ales specializarea ce v-a atras la aceasta profesie?
,,Dr. S. G. ,,E fascinatia de a vedea organele interne fără sa tai".
H.V. Ce puteti spune despre implicarea emotională si profesională?

Dr. S.G. ,,Profesional , dacă iti place ce faci, nimic nu este prea mult sau prea greu. Cu cât citesti mai mult cu atât iti doresti să completezi ce stii aflând noutăti.Pe plan emotional, au fost momente in care nu am putut să mă detasez cu totul de situatia pacientului din fata mea, momente in care s-a văzut că si noi medicii suntem tot oameni".

H.V. De ce trebuie să se adreseze femeile medicului radiolog?

Dna dr. S. G. ,,In ceea ce priveste depistarea cancerului mamar, medicul radiolog are rolul de a examina mamografic toate pacientele care au vârsta peste 40 ani, ca metoda de screening si ecografic toate cele care simt la palpare o formatiune nodulară. Prefer intotdeauna să incep cu o examinare ecografică, indiferent de vârsta pacientei pentru că este o investigatie noninvazivă si apoi in functie de rezultat recomand mamografia ".

H.V. Ce este Mamografia?
Dna dr. Sanda Grigoriciuc.:,,Este un examen radiologic al glandei mamare atât la femei cât si la barbati. Mamografia este o radiografie a sânului ce permite depistarea leziunilor canceroase si precanceroase de dimensiuni foarte mici, ce nu se simt la palpare. Este cea mai bună metodă radiologică de care dispunem în prezent pentru detectarea precoce a cancerului de sân. Astfel devine posibil un tratament rapid şi in faza initială a cancerului. Mamografia este examinarea pe care trebuie să o facă orice femeie trecută de 40 de ani, indiferent daca are sau nu antecedente in familie. Mamografie vor face si femeile cu vârsta de sub 40 de ani care au rude de gradul 1 cu cancer mamar, de col uterin sau de ovar dar numai după ecografie si in functie de rezultatul acesteia si anual toate femeile operate indiferent de vârstă. Femeile care vor face o mamografie nu vor folosi deodorante solide sau lichide in ziua efectuării ei. Majoritatea afectiunilor sânului nu sunt maligne, cel mai des fiind vorba de mastopatia fibro-chistica.



H.V Cum se face mamografia?
Dna dr. S. G. ,
,Asistenta asează pacienta in faţa aparatului comprimând fiecare sân intre placa de port-film si o placă transparentă. Mamografia nu dureaza mult si de cele mai multe ori nu este dureroasă. Developarea este imediată, iar dacă este nevoie se fac si incidente suplimentare".
recomandările medicului in vederea depistarii a cancerului
- autoexaminarea lunară care vă ajută să vă cunoaşteţi proprii sâni în diferite stadii ale ciclului menstrua
- examinarea anuală la medic (începând cu vârsta de 20 de ani).
- mamografie precoce - în cazul în care o membră a familiei(mama sau sora)prezintă cancer mamar se recomandă ca prima mamografie sa se faca dupa ecografie si in functie de rezultatul acesteia. De obicei se fac 2 expuneri pentru fiecare sân, din unghiuri diferite. Perioada cea mai potrivită pentru a face o mamografie, este după a 14-a zi de la începutul ciclului menstrual, perioadă în care sânii sunt supli, mai puţin congestionaţi şi pot fi examinaţi mai uşor.
H.V Dna doctor, de când lucrati la aceasta sectie ati descoperit multe afectiuni mamare?
Dna dr. S. G. ,,Da. Mai multe decât mi-aş fi dorit si la vârste la care nici nu te astepti".

H.V Ce este ecografia si când solicităm?

Dna dr. S. G .,,Ecografia este o metodă de diagnosticare ce utilizează ultrasunetele şi se completeaza cu mamografia permitand un examen complex al sanului. Permite atât diferenţierea dintre o masă solidă şi una chistică, cât şi vizualizarea leziunilor atunci când sânii sunt denşi. Este o metodă nedureroasă, repetabilă şi este recomandată femeilor de orice vârstă ca prima intentie de examinare".

H.V. Când se solicită biopsia si ce sfaturi puteti da in acest sens, pentru că am intâlnit multe femei cărora le este frică?

dna dr. Sanda Grigoriciuc:.,,Biopsia este o metodă necesară pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului. Presupune prelevarea unei probe de ţesut şi examinarea acesteia la microscop, in urma unei anestezii locale , fără riscul de diseminare a celulelor. Un diagnostic pozitiv pentru cancer necesită si alte examinări in vederea unui bilant al stării de sănătate.
H.V. Când se stabileste necesitatea efectuarii investigatiei cu tomograf?
Dna dr. S. G. ,,-tomografia computerizată – este o metoda iradiantă. Folosind substanţa de contrast examinarea ofera detalii mai amănunţite in legătură cu organele si vascularizatia lor si a formatiunilor tumorale descoperite. Principalul beneficiu al acestei metode este rapiditatea examinării si câmpul larg pe care il poate cuprinde tratamentul cancerului de sân".
Există 4 mari componente ale tratamentului: chirurgia,radioterapia, chimioterapia şi hormonoterapia.Studiile efectuate au arătat că reducerea expunerii la radiatii in special la nivelul toracelui (radiografia toracică), mai ales la vârste tinere, scade riscul de a dezvolta cancerul de sân. Radioterapia efectuată la fetitele cu limfom Hodgkin determină cresterea riscului de cancer de sân mai târziu in timpul vietii. Un număr mic de cazuri de cancer de sân poate fi determinat de expunerea la radiatii in timpul vietii, mai ales in perioada copilăriei "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu