vineri, 29 iunie 2012

ZILELE IORGA LA BOTOSANI- Lansarea cărţii ,, Nicolae Iorga- Istoria românilor în chipuri şi icoane" 18-iunie-2012

De la ora 17, in Sala de Marmură a Teatrului "Mihai Eminescu" s-a desfăsurat Simpozionul national "Locul romanilor in istoria universala cercetat de Nicolae Iorga".  Moderator  prof. dr. Dan Prodan.                (Foto: M Puscasu)
Domnul prof. univ. membru al Academiei Române Alexandru Zub a prezentat personalitatea  istorică a lui Nicolae Iorga, despre "acest mare creator de cultură si spiritualitate românească, ,,pornit in lume de pe aceste meleaguri", apoi 
domnul  prof. univ. drAndrei Pippidi a prezentat ,, Locul Românilor în istoria universală cercetat de N. Iorga" şi personalitatea savantului din alt punct de vedere, acela de profesor având fată de studentii săi o mare dăruire si o imensă capacitate de sinteză si de analiză. 
Nicolae Iorga a deţinut catedra universitară  timp de 45 de ani la Facultatea de Istorie din Bucuresti şi avea un stil aparte de a le preda studentilor, făcând totdeauna referiri la literatura universală, dar mai ales la experientele personale, cele trăite, cu care ilustra faptele istorice predate in timpul cursului.( a prezentat Andrei Pippidi)
,,Când, răspunzând invitaţiei unei aristocratei grup feminin a ţinut cea
dintâi dintre conferinţele care se retipăresc aici istoricul avea 33 ani iar
de atunci a trecut timp destul ca să îmbătrânească opera unui tânăr autor"
,, Vom citi paginile acestea astăzi şi oricând vom redeschide cartea, cu
nădejdea că resursele pe care ar trebui să le căutăm fiecare în noi se vor
dezmorţi la dogorea cuvântului de credinţă al lui N. Iorga ( autor Andrei Pippidi)

















In finalul simpozionului a fost lansare carte : "Nicolae Iorga, Istoria romanilor in chipuri si icoane", editia a II-a , note şi studiu introductiv de prof. univ. dr. Andrei Pippidi, Editura Humanitas, 2012, ocazie cu care Alexandru Zub a reiterat importanta si rolul istoricului pentru neamul căruia ii apartine.


De la ora 19.00, in sala mare a Teatrului Mihai Eminescu, Andrei Pippidi a fost distins cu Premiul National de Istorie "Nicolae Iorga", ediţia a X-a, ceremonia fiind urmată de spectacolul          "Omul care ni trebuie", după un text de  Nicolae Iorga. 
Scenografia: Alexandra Penciuc, 
Regia: Mariana Cămărăşan (Bucureşti)
Astfel, juriul a hotărât ca in acest an să desemneze câstigătoare a Premiului National "Nicolae Iorga" lucrarea "Nicolae Iorga-Istoria romanilor in chipuri si icoane, editia a II-a", apărută la Editura Humanitas Bucuresti, avănd ca ingrijitor de editie si autorul studiului introcuctiv este prof. univ. dr. Andrei Pippidi".


 Academicianul Alexandru Zub a rostit Laudatio si a inmânat premiu profesorului Andrei Pippidi.
La concursul on-line organizat de Asociaţia Nicolae Iorga în perioada aprilie2011-mai 2012,  acesta continua până in noiembrie 2012, au fost desemnaţi 3 câştigători:
Nicoleta Roman a primit Marele Premiu pentru cea mai interesantă propunere. Tema concursului on-line este ,,Propuneri de reorganizare tematica a expozitiei permanente din Casa memoriala Nicolae Iorga". 
Avădăni Lucian şi Atănăsoaie Robert sunt alţi 2 câştigători care au făcut propuneri pentru care Asociaţia Nicolae Iorga i- a răsplătit cu premii. Pentru ceilalţi participanţi s-au acordat diplome de participare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu