luni, 13 august 2012

BARCELONA






PORTUL
BARCELONA , DE PE FALEZĂ

Până în anii 1980, Barcelona nu a acordat atenţie falezei. Portul oraşului era puţin adânc şi nu foarte interesant, iar zonele de coastă erau rezervate pescarilor şi fabricilor . Toate acestea s-au schimbat cu ocazia Jocurilor Olimpice din 1992. Astfel Portul vechi (Port Vell) a fost transformat dintr-o zonă comercială urâtă într-un dintre cele mai animate locuri pentru viaţa de noapte, cu restaurante şi chiar cinematograf. Autostrada care a despărţit Barcelona de mare a fost trecută pe sub pământ, au fost construite multe alei pe malul mării şi a fost creat un nou port, Portul Olimpic.
Vase de croazieră, sosesc în Barcelona în fiecare an, făcând oraşul să fie capitala navală a Europei. Martie si aprilie reprezintă sezonul de vârf al navigaţiei. În primăvara lui 2005, ambarcaţiunea Queen Mary 2, cel mai mare şi mai luxos vas de croazieră din lume, a inclus Barcelona în ruta transatlantică-



Barcelona este capitala Cataloniei, o comunitate autonomă din nord-estul Spaniei. Este de asemenea al doilea cel mai mare oraş al Spaniei, după Madrid. Barcelona se află pe coasta Mediteranei, 160 km sud de lanţul muntos Pirinei, care reprezintă graniţa cu Franţa. Populaţia oraşului este de aproximativ 1,6 milioane, iar a zonei metropolitane de aproximativ 3 milioane. Barcelona a fost locul în care s-au desfăşurat Jocurile Olimpice de vară din 1992. În vara lui 2004 Forumul Internaţional al Culturii s-a desfăşurat în acest oraş
Arcul de Triumf este o structură de arcadă construită cu ocazia Expozitiei Universale din 1888 ca poarta principală. Acesta deţine unele piese de sculpturi ca cel din fata, numit "Barcelona salută naţiuni" şi stema alte 49 provincii spaniole. Este situat la sfârşitul Companys Lluis.

                                                        CASA CALVET (1898-1899)

Este prima casă din cele trei case pe care Antoni Gaudi(1852-1926) le-a proiectat, construit. Ea a fost construită pentru producătorul de textile Calvet la începutul secolului al XX-lea. Gaudi a prevăzut trei fontoane la baza cărora sunt reprezentate Sfântul Petru Martirul, patronul spiritual al lui Calvet, Sfântul Genesis de Roma şi Sfântul Genesis de Ades, patroniispirituali al oraşului Vilassar locul de baştină al lui Calvet.Multe obiecte realizate de Gaudi pot fi văzute la Casa-Muzeu Gaudi din Parcul Guell. La parter este un restaurant unde poti servi mâncăruri
tradiţionale.


 Este cartierul unde altădată erau ateliere micuţe, şi acum multe străzi poartă numele activităţilor care se desfăşurau aici de secole cum ar fi fabricile de scuturi, ţesătorii de brocart. Aici este şi El Gall, ghetoul evreiesc.În zona mai restrânsă din jurul Carrer de l Call şi J" Arc de Sant Ramon a fost scena predării evreilor de către creştini la mijlocul anilor 1300. Se mai păstrează puţine dovezi al culturii evreieşti medievale. Este aici o plachetă din 1314 de pe Carrer Marlet care conţine pasaje în ebraică prin care sunt comemoraţi vechii locuitori evrei al zonei. Tot în acest cartier s-a găsit ruinile principale ale sinagogii medievale din Barcelona.
                                         HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU
Este o clădire cu numeroase decoraţiuni care acoperă 13,5 ha şi a fost concepută ca grădină-infirmerie de patronul PAU GIL i SERRA. Complexul are 48 de pavilioane. La uşile principale ale fiecărui pavilion observăm o mulţime de sculpturi ce reprezintă CREDINŢA, SPERANŢA şi CARITATEA care flanchează ferestrele principale ale pavilionului. Mai putem vedea aici tuneluri prin care pacienţii se deplasează de la un pavilion la altul în caz de vreme rea.



CASA MILA a fost comandată de omul de afacere Pere Mila i Campus şi a fost proiectată de arhitectul Gaudi, care a prevăzut terase pe acoperiş. Acest monument important pe acoperiş are hornuri, dispozitive de ventilaţie în formă de bufniţe, războinici, centurioni cu cască realizate din ceramică, marmură, sticlă.
Acoperişul este ondulat cu o serie de curbe şi scări care oferă posibilitatea să priveşti spre Sagrada Familia.

Clădirea La Pedrera care este din calcar de culoare galbenă are mai multe nivele unde se găsesc apartamente private. Aici se află şi o expoziţie permanentă a operei artistului Gaudi. Aici ne putem da seama de tehnicile arhitecturale folosite de Gaudi prin schiţele, machetele clădirilor şi fotografii.




PARCUL GUELL este amplasat pe pantele muntelui
Mont Pelat (Muntele Sterp).Pentru a se ajunge la 
intrarea principală trebuie parcurs un urcuş abrupt de 
la cea mai aproape staţie de autobuz de pe Carrer Mare Deu.
În imagine este căsuţa lui Hansel şi Gretel
Parcul Guell a fost comandat de patronul lui Gaudi Contele Eusebi Guell şi a fost concepută ca o grădină englezească cu scopul de a fi un refugiu pentri cei bogaţi.
După moartea lui Guell în 1918, parcul a fost preluat de municipalitatea oraşului.

 






La Intrarea de pe Carrer d" Olot se poate vedea o poartă de fier forjat care amintesc de frunzele de palmier acestea fiind flancate de două pavilioane pentru portarii din basme. A fost creat de arhitectul Guadi care s-a inspirat din povestea Hansel şi Gretel. Partea din dreapta având acoperişul în formă de ciupercă este casa vrăjitoarei iar cea din stînga împodobită de o cruce dublă este casa copiilor.

În imagine Sala cu cele 100 de coloane
De la căsuţa lui Hansel şi Gretel de aici o scară dublă duce la o fântână împodobită cu blazonul catalan şi spre o salamandră. Scara continuă până la Sala
                                                                                                                        Hipostilo al cărei acoperiş este susţinut de coloane.

 Aceasta a fost construită ca o terasă acoperită având pe tavan modele caleidoscopice din sticlă şi mozaic cu simbolul soarelui şi al lunii. Aceasta este Sala celor 100 de coloane cu toate că sunt 86.

Este bine să vizitaţi şi Manzana de la DISCORDIA care reprezintă trei clădiri emblematice care stau una lângă alta pe elegantul Passeig de Gracia. Denumirea de Manzana de la Discordia îşi are originiile în mitologie. În castiliană se traduce ,, blocul discordiei sau mărul discordiei". Aceasta se referă la Zeiţa Eris care era cunoscută de romani drept Discordia. Aceasta a aruncat un măr pe Muntele Câmp spunând că va fi dat ,, celei mai frumoase". Conflictul care a urmat este că a dus la judecarea lui Paris şi Războiul Troian. Sunt 2 clădiri construite în perioada modernismului. Casa Batlo şi Casa Amatler sunt deschise publicului şi merită de admirat şi exteriorul. Casa Batlo este cea mai frumoasă casă finalizată în 1906 pentru baronul local al textilelor Josep Batlo i Casanova şi a fost proiectată de Guadi Efectul faţadei s-a obţinut prin acoperirea suprafeţelor cu bucăţi de ceramică spartă. in interiorul sufrageriei se pot vedea vitraliile. Despre Casa Batllo se spune că ea reprezintă legenda Sfântului Gheorghe care este patronul spiritual al Barcelonei şi al balaurului.

CASA AMATLLER SI CASA BATLLO
Casa Qandras
INTRAREA ÎN PALATUL REGAL

HUSTER HAUS
CASA LLEO I MORERA este o clădire veche care a fost restaurată în 1905 A fost comandată de afaceristul Albert Lleo i Morero. La parter se poate vedea un magazin de pielărie. Piesele de mobilier au fost duse la Muzeul Naţional d"Art de Catalunia.
PROMENADĂ PE LA RAMBLA
PLACA REIAL Se poate vedea statuia celor trei graţii. 
PLACA REIAL Se poate vedea statuia celor trei graţii. 





PIAŢA MERCAT DE LA BOQUERIA 
SAU SANT JOSEPH ( piaţa de peşte )
ARHITECTURA





Placa de Sant Jaume este locul unde se iau majoritatea deciziilor importante cu privire la conducerea oraşului şi a Cataloniei. O piaţă unde au loc adunări sociale şi politice.
Piaţa se află la jumătatea distanţei dintre Las Ramblas şi Via Laietana şi mărginită de Casa de la Ciutat ( Primăria oraşului şi Palau de Generalitat( sediul guvernului autonom)Cele două clădiri sunt deschise spre vizitare o mică parte. Aici, cândva Barca si-a salutat fanii de la balconul Casei de la Ciutat.
Acum în Weekend şi sărbătorile oficiale au loc manifestări tadiţionale catalane castellers şi (sardana) un dans în grup.

Pe locul pavat din faţa clădirilor au loc multe evenimente publice
DANS IN GRUP
Palau Generalitat este locul unde 115 preşedinţi ai Cataloniei au guvernat până acum. Este o clădire medievală şi singura din Europa care serveşte încă scopul pentru care a fost construită.                                                                                       Faţada a fost realizată în anii 1840. Pereţii interiori sunt acoperiţi cu picturi moderne.


PALAU DE LA MUSICA CATALANĂ






Palau de la Musica Catalana, Palatul de Muzica Catalana este o sala de concerte ce a fost construita in Barcelona intre anii 1905 si 1908 pentru corul unei societati culturale fondate in 1891, care a ocupat un rol foarte important in miscarea culturala cunoscuta sub numele de Renasterea Catalana.Palatul de Muzica Catalana a fost inaugurat pe 9 februarie 1908. Proiectul a fost finantat in principal de aceasta societate culturala dar contributii importante au avut si unii industriasi catalani si membrii ai burgheziei. Această sala de concerte a fost proiectată de Lluis Domenich i Montaner (1850-1923) şi căruia municipalitatea i-a oferit un premiu.In 1997, Palau de la Musica Catalana a fost declarat parte a patrimoniului universal UNESCO. La Palatul de Muzica Catalana poţi audia spectacole muzicale ce cuprind o gama variata de genuri muzicale de la muzica simfonica la muzica de jazz sau muzica de camera.Primul lucru ce observăm este faţada şi foarte multe busturi ale compozitorilor: Bach, Beethoven, Palestrina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu