vineri, 17 august 2012

Galeriile Anticariat ,, Dumitru I. Grumăzescu"- Iaşi

Municipiul Iași cum i se mai spunea ,, Târgul Iașilor”; este reședința județului Iași și principalul centru urban din nord-estul României. Iașii au fost capitalaMoldovei în perioada 1564 - 1859, una dintre cele două capitale alePrincipatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala României între 1916-1918. Conform datelor recensământului din anul 2002, municipiul Iași număra 320.888 de locuitori și era astfel al doilea oraș ca mărime din România. Iașii este centrul cultural, economic și academic al Moldovei. Aici a fost fondată și funcționează prima universitate din România, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, astăzi una dintre cele mai prestigioase instituții academice din țară, precum și alte patru universități publice și șapte particulare. Iaşul este al doilea centru universitar după Bucureşti cu aproximativ 70.000 de studenţi anual şi are un impresionant patrimoniu cultural şi religios.
Strada Lăpuşneanu, iniţial denumită Uliţa Sârbească, a fost una dintre cele mai circulate artere ale Iaşului. Acest fapt se datora, în mare măsură, magazinelor şi localurilor elegante care, prin mărfurile lor de calitate atrăgeau permanent clienţii şi ofereau bună dispoziţie. Dintre clădirile reprezentative de pe această stradă amintim pe cele deţinute de familiile Mavrocordat, Walter, Lapedatu, Flachner, Drosu şi Istrati. Cea mai importantă clădire a străzii Lăpuşneanu la 1850 era casa spătarului Nicolae Cantacuzino Paşcanu. A avut o istorie tumultuoasă şi mulţi proprietari de notorietate. Din 1859 până în 1862, aceasta a fost reşedinţa domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În 1866 i-a aparţinut lui Nicolae Ghica Comăneşti şi lui Al. Barbu Ştirbey, pentru ca în 1886 clădirea să intre în proprietatea Creditului Urban. În timpul primului Război Mondial, între anii 1917-1918, clădirea a devenit, încă o dată, reşedinţă domnească, adăpostindu-l pe regele Ferdinand.



Galeriile Anticariat „Dumitru I. Grumăzescu se află pe strada Strada Lăpuşneanu din Iaşi. Deschisă în anul 1992, Galeriile găzduiesc şi Academia Liberă „Păstorel Teodoreanu”, una din cele mai bune şcoli de epigramă din România, Societatea Internaţională „Mihai Eminescu”, Cafeneaua cu Pixeli şi Salonul de poezie „Veronica Micle

În cadrul anticariatului se găseşte scena primului teatru de buzunar din România, unde au evoluat actori ca Ion Caramitru sau Horaţiu Mălăele.
Aici sunt organizate seri musicale ale studenţilor de la Arte, expoziţii,  evenimente incluse în programul Noaptea Albă a străzii Lăpuşneanu sau Târgul Colecţionarilor.







Anticariatul evaluează şi comercializează obiecte din argint sau bronz, cărţi, icoane sau tablouri. Anticarul Dumitru Grumăzescu a organizat o serie de expoziţii atât în ţară cât şi în Republica Moldova, expoziţii ca „Ion Creangă”, „Mihai Eminescu”, „Ion Minulescu” sau „Jules Verne”.

Un comentariu: