marți, 3 septembrie 2013

DESPRE FRUMUSETEA FEMININA- Din istoria feminina-




Prima Miss România, a împlinit vârsta de 101 ani. În urmă cu 83 de ani, Aurelia Soci a fost aleasă Miss, la Braşov, fiind astfel prima ,,cea mai frumoasă" tânără din ţară.
,,Aurelia Soci s-a născut în 1910, la Braşov, într-o familie de vechi negustori de mătăsuri. Chiar dacă părinţii ei au divorţat atunci când avea numai 8 ani şi a fost crescută de o mamă vitregă, Braşoveanca a absolvit Liceul Johannes Honterus, după care a studiat pianul, pictura şi limbile străine la Institutul Maicelor Ursuline din Sibiu".
„Mama a fost şi este un om echilibrat, o femeie cu viziune a vieţii foarte sănătoasă, o persoană care nu a fost vreodată invidioasă. Mă bucur că o aniversăm din nou şi că este sănătoasă", a spus fiica ei, Monica Sandu.
Cea mai frumoasă braşoveancă



Centenara îşi aminteşte, cu nostalgie, că a ajuns să fie aleasă cea mai frumoasă femeie a oraşului de la poalele Tâmpei, în anul 1928, şi asta dintr-o pură întâmplare. „M-a rugat o prietenă să merg cu ea să se înscrie la concurs. Când am ajuns acolo, cei din comisie m-au întrebat de ce nu mă înscriu şi eu, după care chiar au insistat. Am acceptat şi aşa am ajuns să fiu aleasă Miss Braşov. Dar asta a fost aşa de demult... Fosta-i lele când ai fost, vorba aia", râde centenara. După ce s-a bucurat de tinereţe, pentru mai bine de doi ani, Rica a fost profesoară de muzică la un liceu din Săcele. Şi-a oprit însă activitatea de dascăl în 1935 când s-a căsătorit.

După numai 7 ani de căsnicie, femeia a divorţat, moment în care fiicele ei, Minerva şi Monica, au fost despărţite. Minerva, cea mai mică dintre ele a rămas cu ea şi este cea care o îngrijeşte şi astăzi, pe când Monica a fost crescută de tatăl ei. După divorţ, Aurelia Soci s-a angajat ca secretară la Uzina Tractorul, de unde a ieşit la pensie după 27 de ani de activitate.
Secretele unei vieţi de basm
,,Întrebată care este secretul longevităţii sale, doamna de 101 ani a răspuns: "Omul în primul rând trebuie să fie bun, bunătatea ţi se citeşte pe faţă", a afirmat Aurelia Soci, adăugând că îşi respectă orele de somn, că iubeşte muzica şi îi place foarte mult să-i ajute pe cei nevoiaşi - toate lucruri, consideră ea, care au ţinut-o în viaţă atâţia ani" a prezentat emisiunea Acces Direct.
Aurelia Soci, „Rica", aşa cum îi spun apropiaţii, este plină de viaţă şi cântă şi astăzi la pian. Braşoveancă şi-a sărbătorit frumoasa vârstă de 101 de ani alături de cele două fiice, Minerva şi Monica, precum şi de alte rude sau persoane apropiate.
Rica spune că a ajuns la această vârstă, pentru că a ştiut mereu să zămbească, să fie cumpătată şi să respecte, cu stricteţe, orele de somn.
Acum, la 101 de ani, fosta Miss Braşov este încă în formă. Secretele ei spune că sunt: mesele echilibrate, respectarea orelor de somn, plimbările prin natură şi muzica. Alţi trei aşi pe care i-a avut în mânecă de-a lungul vieţii au fost: calmul, buna organizare şi optimismul. „Mama niciodată măcar nu îşi iese din fire. A primit de toate de la viaţă, dar le-a primit ca pe ceva normal şi nu a disperat. A căutat soluţii şi optimismul a caracterizat-o o viaţă întreagă", spune fiica ei, Minerva Timariu. Nici faptul că Miss Braşov 1928 provine dintr-o familie de longevivi nu poate fi ignorat. Rica Soci spune că unchiul ei a reuşit să ajungă la vârsta de 100 de ani, iar sora ei a trăit până la 96 de ani.
Pianistă desăvârşită

Pianul, marea pasiune a vieţii ei continuă să îi aducă zâmbetul pe buze şi astăzi. Cu toate că nu mai vede bine datorită unei boli pentru care nu există vindecare, Rica îşi mai încântă din când în când vecinii cu acorduri de pian.
Singurul regret al existenţei sale de un secol este că fiicele ei nu i-au oferit veselia şi surâsul vreunui nepot. Tot ce îşi mai doreşte acum este: „să cad precum arborii, direct din picioare. Să nu fiu nevoită să zac la pat, să îi chinui şi pe cei de lângă mine", a încheiat Aurelia Soci.
Foto: Bogdan Crăciun
http://www.adevarul.ro/locale/brasov/FOTOGALERIE_Miss_Brasov_1928_a_implinit_101_ani_0_523147955.html
DESPRE FRUMUSETEA FEMININA- FRUMUSETEA FEMEII APRECIATA DE SCRIITORI CELEBRI accesati


Frumuseţea nu se poate dobândi; ea este
pretutindeni recunoscută şi contează adesea
mai mult decât averea şi talentul; ea nu are
nevoie decât să se arate pentru a izbândi şi
nu i se cere altceva decât să existe.
citat (,,Despre frumusete” , Balzac)

Când Natura se hotărăşte să zămislească o
făptură cu adevărat frumoasă, pare să-şi
dea silinţa să o facă desăvârşită. Cine nu
iubeşte cu toate cele cinci simţuri ale sale o
femeie frumoasă, n-a învăţat să preţuiască cea mai îngrijită şi mai aleasă lucrare a naturii.
citat,,(Despre frumusete”, Din înţelepciunea spaniolă)



MISS EUROPA

 Foto sus: Miss FRANTA , 
D-ra Yvette Labrousse, 23 ani.
regina frumusetii,1930



Miss Jugoslavia,1930
D-ra Stefania Drobnyak,
18 ani, studenta.



Miss Grecia
Alice Diplarakon,
nascuta in Peloponez    
20ani


                                                                  Miss Olanda,1930 
                                                 D-ra Ris Van der Rest, 24 ani






                                        Miss Belgia 1930
                                                          D-ra Jenny VanParys, 
                                      s-a nascut la Bruxelles
                                                18 ani



                                      Miss Polonia, 1930
                                                           D-ra Sofia Batycka,
                                                22 ani




In 1930, romanca Mariana Mirica se clasa a treia in finala Miss Universe, dupa Miss SUA si Miss New Jersey. Fotografia a fost realizata de Joseph M. Maurer (1876-1953) si este disponibila in Biblioteca Congresului SUA. În anul 1930, titlul de Miss Universe a fost câştigat de americanca Dorothy Dell Golf, Miss Statele Unite, urmata pe locul al doilea de Helen Hannan, Miss New Jersey. Participanta României la concurs, olteanca Mariana Mirica, Miss România, obţinea locul al treilea, fiind precedată de Miss Rusia.

In urma cu aproape 90 de ani, concursurile de frumusete erau putin diferite fata de cele vazute in zilele noastre. Nu existau probe de streaptease, iar costumele de baie contau mai putin. Castigatoarele trebuiau sa impresioneze juriul prin alte calitati, naturaletea fiind un criteriu extrem de important.          

  

                           La doar 18 ani, Ruth    Malcomson devenea Miss America 1924. Originara din Philadelphia, tanara se ghida dupa propriul decalog de frumusete

            MISS 1924-America 

Miss World este un titlu care se acordă la un concurs de frumusețe internațional. Candidatele care participă la concurs au fost alese deja în țara de origine ca „regina frumuseții”. Acest concurs este organizat anual printr-o campanie a mediei, concurenta ca câștigă titlul acordat de o comisie în afară de premii, are și o serie de obligații față de cei care finanțează premiile acordate. Până în anul 1988 acest concurs a avut loc în Londra iar în prezent are loc pe continente, urmat de concursul de frumusețe pe lume.
Titlul Miss Universe face concurență titlului Miss World.
Din negura antichităţii până în zilele noastre, frumuseţea femeii a strălucit şi a dăinuit peste veacuri, însă primul concurs "Miss Universe" a fost organizat pentru prima dată în oraşul Galveston, Texas, SUA, iar câştigătoarei primei ediţii a "Concursului International de Trasaturi Fizice" a fost Miss Franţa.
Prima româncă înscrisă la concursul de la Galveston a fost bucureşteanca Magda Demetrescu, câştigătoarea titlului Miss Romania în anul 1929. Aceasta a obţinut atunci locul şase, fiind recompensată cu 100 de dolari şi un ceas brăţara. Miss Universe din acel an a fost desemnată Lisl Goldarbeiter, Miss Austria, care a primit un premiu de 2.000 de dolari şi numeroase cadouri.
“Realitatea Ilustrată” organizează Miss România
În anul 1931, organizatoarea concursului Miss România, revista "Realitatea Ilustrată", schimbă regulile după care se desfăşura concursul de frumuseţe. Candidatele erau obligate să aibă cetăţenie română şi vârsta cuprinsă între 17 si 25 de ani, "să nu fie, nici să nu fi fost căsătorită, să locuiască la parinţi, la rude, sau dacă trăiesc singure, să aibă o profesiune cinstită şi mijloace de trai onorabile".
 Moralitatea candidatelor era, aşadar, o condiţie esenţială. La concurs nu erau admise "artistele de teatru, cinema, varietes şi nici manechinele". Erau excluse, pe lângă cele mai sus menţionate, cele care candidaseră deja la concursuri internaţionale. Câştigătoarea trebuia să fie aleasă nu doar de un juriu desemnat, cum se făcuse până atunci, ci să "fie aleasa marelui public" din România.
Doritoarelor li se cerea să trimită o fotografie, după care se facea o primă selecţie, apoi cu candidatele rămase se făcea un film "vorbitor şi sonor, al cărui scenariu deosebit de înteresant şi amuzant”, a fost scris de Joseph de Saxa.
Filmul intitulat "Parada Frumuseţii" urma să fie difuzat începând cu luna martie în toate cinematografele din ţara. Spectatorii votau pe aceea care o credeau demnă de a primi titlul Miss România. Candidata care obţinea cele mai multe voturi din partea publicului era desemnată câştigătoare marelui titlu.
Televizat din 1955
Concursul Miss Universe a fost difuzat prima dată în anul 1955 şi a devenit unul dintre cele mai populare şi mediatizate competiţii de frumusete, din lume. În primii ani din istoria competiţiei, concurentele erau eliminate pe rând, până în finală. Din anul 1965, până în prezent, semifinalistele sunt anunţate doar în seara de gală a finalei. Acestea mai defilează încă o dată în costume de baie şi rochii de seară, după care se decid concurentele care  intră în Top 5. În anul 1960 a fost introdusă proba interviului, în urma căreia erau alese cele cinci şi apoi câştigătoarea.
În 1990 competiţia a suferit schimbări majore, reducându-se astfel numărul de semifinaliste, de la zece, la şase. Fiecare concurentă trăgea la sorţi numele unui membru al juriului, urmând ca acesta să-i adreseze o întrebare. Astfel erau desemnate cele 3 finaliste.
În anul 1998 numărul semifinalistelor s-a redus la cinci dintre care erau alese ocupantele celor trei locuri. Acest regulament a fost valabil până în anul 2000. In 2001 s-a revenit la varianta în care finalistele erau în număr de cinci.
În 2006, în urma probei costumului de baie, erau admise la următoarea proba 10 concurente, care urmau să defileze în rochii de seară, urmând ca dintre acestea să fie eliminate jumătate. Cele cinci finaliste erau supuse probei interviului, astfel decizindu-se câştigătoarea titlului Miss Universe.
În acest an cea de-a 59-a ediţie a concursului de frumuseţe Miss Universe va fi găzduită de Las Vegas. Pe data de 23 august, în incinta "Mandalay Bay Resort and Casino", una dintre cele peste 80 de candidate la titlul suprem va fi încoronată de Stefania Fernandez (Venezuela), Miss Universe 2009.sursa http://www.historia.ro/exclusiv_web/actualitate/articol/miss-universe-cum-facut-frumusetea-istorie

Adevarata frumusete izvoraste din sublim si simplitate.(Citat Voltaire)
Frumusetea intelectuala nu inseamna a sti multe, ci a sti ceea ce trebuie; frumusetea sentimentala nu sta in violenta pasiunilor, ci in naturaletea lor; frumusetea plastica nu se afla in perfectiunea exterioara dupa tipuri sculpturale, ci in concordanta formelor cu purtarea, ce constituie viata proprie a unei femei.(citat Angel Ganivet)





         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu