Varşovia este oraş unic în felul său, cu o viaţă încărcată de istoria a şapte secole. Începuturile Varşoviei sunt menţionate din secolul al XIII, pentru că întemeierea oraşului a avut loc în jurul anului 1300. Suprafaţa pe care a fost înfiinţat oraşul era numai de 20 de hectare, care au constituit leagănul Varşoviei. Astăzi se găseşte cartierul Oraşului Vechi şi Castelul, de odinoară, înconjurat de un dig de pământ. Toate realizările materiale şi culturale din cele şapte secole au fost distruse de cataclismul celui de al II-lea război mondial şi în timpul celor cinci ani de ocupaţiei hitleristă. Varşovia a fost eliberată pe data de 17 ianuarie 1945. Oraşul a fost reconstruit de la temelie. Pentru a înţelege mai bine istoria oraşului trebuie vizitat întâi cartierul Oraşul Vechi. La Muzeul de Istorie a Varşoviei din piaţa Rynek Staromiejski se află documente preţioase despre cum arăta oraşul dar şi despre crimele cutremurătoare ale războiului.
În fotografie : Concertul de pian (lângă statuia lui Frederic Chopin în parcul Lazinski
În fotografie Casa părintească a lui Frederic Chopin de la
Zelazowa Wola lângă Varşovia, în prezent muzeul ,, Chopin"
În fotografie clădiri vechi.
Clădirile din jurul Pieţei şi de pe străduţele pline de farmec, sunt reconstruite. După reconstruirea Oraşului Vechi, a început să se vorbească în lume despre şcoala poloneză de reconstruire şi păstrarea vestigiilor. În Piaţă sunt situate de asemenea Muzeul de Literatură ,,A. Michiewicz”, Librăria de Literatură, magazine artizanale
Palatul de pe insulă în stil clasicistic (secolul al XVIII)
în parcul Lazienki
|
În fotografie Biserica ordinului sacramentelor (sec.XVII) în piaţa Nowe Miasto. Biserica a fost ridicată în anii 1688-1689. Iniţial a fost construită de regina Maria Kazimiera, trebuia să fie un mausoleu al familiei Sobieski. Biserica a fost distrusă parţial în 1944, şi a fost refăcută după război. În interiorul bisericii se află placa funerară a fiicei lui Jakub Sobieski-Karolina de Bouillon, placă sculptată la Dresda în 1746.
Castel Regal, a fost ars de la temelie în timpul apărării Varşoviei în septembrie 1939 şi distrus aproape în întregime de către hitelerişti în toamna anului 1944. Din fericire au fost salvate multe fragmente originale ale finisajului şi aproape toată înzestrarea interioară. La reconstrucţiea Castelului au participat cu banii polonezii din toată ţara.Începând de la sfârşitul secolului al XVI-lea, Castelul din Varşovia a fost reşedinţa suveranului, organelor legislative şi executive. În 1573 a fost aprobat aici textul prin care se acorda libertate de cult tuturor mişcărilor reformatoare din Polonia. În 1791, a fost decretată aici, în sala Seimului, prima Constituţie a Poloniei.
Palatul pe Apa este fosta resedinta a regelui Stanisław august Poniatowski. Este traversată un lac ornamental (plimbari cu gondola 6/4zł pe adult / copil) si ca cele mai multe alte clădiri Łazienki a fost proiectat de arhitectul Domenico Merlini instanță. În timpul al doilea război mondial naziștii au încercat să-l arunce în aer, dar a reușit doar într-un incendiu care a distrus o mare parte din etajul 1. Renovat, palatul este deschis pentru tururi ghidate - highlights-uri include scutiri de marmură din secolul 17 care descriu scene din Metamorfozele lui Ovidiu gracing dusuri originală (Łazienki în poloneză, de unde și numele), iar sala de bal ornate.
În fotografie Palatul Wilanow (secolulXVII)- care a fost reşedinţa de vară a regelui Jan Sobieski al III-lea, astăzi constituie o filială a Muzeului Naţional din Varşovia. A fost readus la splendoarea de odinioară şi transformat în muzeu de interioare re prezentând perioade istorice şi de stil din secolul XVII-XIX, iar astăzi constituie unul dintre cele mai frumoase monumente ale culturii poloneze.
În fotografie Teatrul Mare, care a fost contruit în anii 1826-1833. Edificiul, în stil clasic, a fost decorat cu un monumental peristil cu coloane, înconjurat de o friză sculptată şi care îl reprezintă pe Oedip revenind de la Jocurile Olimpice.Se mai poate vedea aici basorelieful frontonului-Anacreon, înconjurat de muze dansând. În anul 1939, Teatrul Mare a fost bombardat, în timpul asediului Varşoviei. În 1944 naziştii au împuşcat populaţia civilă ce se afla în zonă. În 1944, hitleriştii au aruncat în aer tot ce a mai rămas din clădire. A fost refăcut aripa dreaptă în anii 1947-1949. de atunci aici este Teatrul Naţional. Restul edificiului a fost refăcut în perioada 1953-1965. La ora actuală Teatrul Mare este considerat ca cel mai modern teatru din Europa În partea de nord a Pieţii Teatrului, se află Monumentul Eroilor Varşoviei.
Nicolai Kopernic |
În fotografie Monumentul lui Copernic, care se află în faţa palatului Staszic, aici în prezent funcţionează numeroase institute ale Academiei Poloneze de Ştiinţă.
Pictură în care Napoleon înmânează,, Constituţia" în sala Seimului. |
,,Varşovia şi New York – sunt două dintre oraşele unde, în această toamnă, vor fi expuse vase cucuteniene aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean. Între 14 şi 18 septembrie, vasele cucuteniene se vor regăsi într-o expoziţie în capitala Poloniei, cu prilejul manifestărilor organizate în cadrul Zilelor Varşoviei. Acolo se deschide un muzeu nou de arheologie. Directorul Muzeului din Varşovia a fost anul trecut la expoziţia unde au fost expuse vase cucuteniene, organizată la Bitom, şi atunci a formulat invitaţia pentru Varşovia", declară Lucia Pârvan, directorul Muzeului. La Varşovia vor fi expuse 70 de vase cucuteniene. Botoşaniul va fi reprezentat de Lucia Pârvan şi de arheologul Maria Diaconescu. În noiembrie, vase cucuteniene de la Muzeul botoşănean vor fi expuse la New York".( articol publicat de Virginia Constantiniu în ,, Monitorul de Botoşani, nr 579 -29 august 2009)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu