“NOAPTEA
MUZEELOR 2014. ACEEAŞI NOAPTE, SCENARII DIFERITE. ”
Începând cu anul 2005, la iniţiativa Ministerului Culturii din Franţa, în sâmbăta cea mai apropiată de Ziua Internaţională a Muzeelor (18 mai) este organizată Noaptea Europeană a Muzeelor. Evenimentul este patronat de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) şi presupune implicarea a peste 3000 de instituţii din întreaga Europă la această sărbătoare a culturii europene.
Proiectul “Noaptea Muzeelor 2014. Aceeaşi noapte, scenarii diferite”, ce a avut loc pe 17 mai 2014, coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, a fost pus în practică prin activitatea a numeroase instituţii muzeale şi organizaţii culturale, care şi-au deschis porţile până târziu în noapte şi au invitat publicul la expoziţii, concerte, proiecţii de filme, activităţi pentru copii, spectacole, în încercarea de transformare a unor asemenea oferte culturale în momente de neuitat.
În ultimii ani, Botoşaniul s-a raliat acestor manifestări, serbând, în diferite moduri, noaptea albă a culturii şi a muzeului.
Pe de altă parte, nu doar participarea formală ne îndreptăţeşte să ne declarăm europeni, ci trebuie să dăm dovadă de spirit cultural şi civic european , la modul cel mai concret şi practic, prin implicarea Muzeului Judeţean Botoşani în promovarea diversităţii culturale şi etnice, care trebuie conştientizată, pentru a deveni o punte de legătură între oameni.
Judeţul nostru nu este cap de listă în ceea ce priveşte procentajul diferitelor minorităţi existente pe teritoriul său, dar poate fi un exemplu al relaţiilor paşnice ce funcţionează în cadrul comunităţilor, între populaţia majoritară şi cea minoritară.
Pentru a consolida aceste legături, este importantă vizibilitatea manifestărilor artistice pe care fiecare comunitate în parte le organizează, astfel încât să avem ocazia de a cunoaşte nemijlocit şi a înţelege spiritul unei etnii.
Reprezentând, numeric vorbind, a doua minoritate din judeţ, după cea rromă, minoritatea ucraineană este mai puţin cunoscută nouă, poate şi din cauza faptului că, în mare parte, este rurală, dar şi pentru că s-a produs o integrare reală, constructivă a acesteia în masa populaţiei româneşti.
Celebrând civilizaţia ţărănească, indiferent de etnia căreia îi aparţine, Muzeul de Etnografie Botoşani a invitat să ne dezvăluie parte a culturii lor tradiţionale pe reprezentanţi ai comunităţii ucrainene din satele Rogojeşti şi Cândeşti, din judeţul Botoşani şi astfel, începând cu ora 21.00, aceştia au susţinut spectacolul intitulat ”Muzică etnică la Muzeul Etnografic”.
Deşi, într-un secol al globalizării, păstrarea tradiţiilor şi a culturii autentice este o continuă provocare, se pare că oameni inimoşi reuşesc să imprime tinerilor drag de tot ceea ce le este specific, ca şi etnie, şi să ducă mai departe, cu mândrie, moştenirea culturală primită de la strămoşi.
Aşa că, nu putem să nu le oferim recunoaşterea pe care o merită domnişoarei profesor Claudia Semciuc, care a îndrumat, pe calea continuării tradiţiilor, pe tinerii prezenţi la aceste manifestări, dar şi domnului preşedinte al Uniunii Ucrainenilor, filiala Botoşani, domnul profesor Victor Semciuc, care face eforturi pentru a menţine viu sentimentul identităţii etnice.
Programul artistic prezentat în seara zilei de 17 mai a fost susţinut de două grupuri, Vesna (Primăvara), din Rogojeşti şi Fanfara Florile Bucovinei, din Cândeşti.
Dând dovadă de talent şi de dăruire, artiştii mari şi mici au interpretat cântece tradiţionale ucrainene, dansuri de o deosebită spectaculozitate, dar şi melodii româneşti, cântate cu la fel de multă emoţie.
S-a dovedit, încă o dată, faptul că muzica este un limbaj universal, iar mesajul artistic, poate mai greu accesibil din cauza barierei limbii, a fost totuşi receptat. Aşa cum era de aşteptat, dansurile pe care tinerii le-au executat, cu un grad ridicat de complexitate, au animat publicul.
Cu siguranţă, ”Noaptea Muzeelor 2014” a fost pentru Muzeul Judeţean Botoşani o reuşită. Afirmând acestea nu ne gândim numai la numărul de vizitatori care ne-au călcat pragul şi care se apropie de 700, ci avem în vedere şi punerea, în ”lumina reflectoarelor”, a celui mai nou edificiu muzeal, inaugurat în decembrie 2012, Muzeul de Etnografie.
Promovarea culturii, sub toate formele ei, devine o condiţie sine – qua – non a interesării publicului, căci şi edificiile muzeale şi activitatea lor pare a fi insuficient cunoscută de potenţialii consumatori de cultură şi nu pot fi valorificate ca puncte de atracţie pentru doritorii de a petrece timp liber de calitate.
Pe de altă parte, încercăm să obişnuim iubitorii de cultură şi cu altfel de manifestări, mai ample şi complexe, nu doar simplul tur de vizitare, în ideea că muzeul trebuie să devină un partener al comunităţii, care nu numai informează, ci şi formează, adulţi şi copiii deopotrivă, în spiritul receptării multiculturalismului. Făcând cunoştinţă, prin intermediul activităţii noastre, cu o cultură quasi-necunoscută, cea ucraineană, publicul botoşănean a făcut un prim pas spre deschiderea artistică atât de mult vehiculată în ultima vreme şi care nu trebuie să rămână doar una de nivel superficial.
Pentru reuşita acestei manifestaţii au pus în comun talent, interes, disponibilitate, nu numai grupurile artistice invitate şi coordonatorii lor - cărora nu putem să nu le mulţumim - ci şi colegii noştri din cadrul Muzeului Judeţean Botoşani, care, într-un fel sau altul, dictat de specificul activităţii fiecăruia, s-au implicat şi ne-au susţinut.
Sperăm că tot ce a reprezentat ”Noaptea Muzeelor 2014” a fost pe placul publicului nostru, că demonstraţia de talent şi de muncă a artiştilor a impresionat şi acest lucru va convinge cât mai mulţi vizitatori să fie alături de noi şi cu viitoarele ocazii.
Prof. Laura Tocariu – Şef al Secţiei de Etnografie şi Artă Plastică,
Muzeul Judeţean Botoşani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu