vineri, 23 mai 2014

Viata culturala a Botosaniului de altadata.


Clădirea Liceului A.T Laurian inaugurată în anul 1885 

Liceul A. T. Laurian Botosani -2012
Liceul A. T. Laurian 2014
,,Viaţa culturală a oraşului nostru a fost mereu elevată în trecut, contribuind în acest sens şi marile personalităţi care au plecat în lume din aceste locuri: Eminescu, Iorga, Enescu, Luchian, Onicescu. Exemplul şi prestigiul lor au stimulat energiile creatoare. Instituţii culturale importante din oraşul Botoşani au o vechime şi o activitate meritorie de aproape două secole. Liceul „A.T.Laurian”, creat în 1859, în primul an de domnie a lui Al.I.Cuza în Principatele Unite, s-a situat mereu în rândul celor mai importante licee din Moldova de Nord. Liceul va sărbători anul acesta 2009, 150 de ani de existenţă. 
   Anul anterior Teatrul „Mihai Eminescu” a organizat manifestări festive la împlinirea a 170 de ani de activitate teatrală la Botoşani. 
    Viaţa culturală s-a îmbogăţit în urmă cu mai bine de 60 de ani prin crearea Filarmonicii Botoşani. S-a datorat strădaniei şi pasiunii pentru frumosul artistic pentru muzică, al unui grup select de muzicieni, în jurul distinsului om de cultură Max Weber. Opera lor a fost şi a rămas o binefacere spirituală pentru noi. Dacă n-ar fi avut loc atunci, nu ştiu dacă s- ar mai fi produs cândva, pentru că multe oraşe însemnate din Moldova, unele poate mai civilizate decât noi, nu se bucură de prezenţa unei filarmonici. 
    Din nou confirmarea dictonului „omul sfinţeşte locul”! Cântul frumos, sensibil, nobil, pe care ni-l oferă de decenii filarmonica ne sensibilizează fiinţa, ne face mai buni, mai prietenoşi, mai umani. Oameni în adevăratul sens al cuvântului. Nu e posibil ca după ce ascultăm muzică de Mozart să nu fim luminoşi spirituali, mai aproape de natură, de primăvară. Şostakovici numea muzica lui Mozart „o primăvară eternă a muzicii”. Muzica lui Bach ne apropie de o viaţă spirituală caracterizată prin profunzime de gând şi sentiment, ne poartă parcă spre înălţimile spiritului, spre stele. Ascultând muzica lui Beethoven energiile noastre clocotesc parcă sub ecoul măreţiei şi al cântului său năvalnic, care ne urmăreşte continuu. Câtă visare, câtă poezie, cât dor ne învăluie ca ecou al unei nestemate de Enescu!
   Impresia produsă de muzică este şi mai mare pentru tineri, dat fiind sensibilitatea lor sporită. Îmbucurător este faptul că în ultimii ani majoritatea iubitorilor de frumos din sala filarmonicii sunt tinerii.
   Programele de concert ale filarmonicii abordează toate genurile muzicale: muzică simfonică, concerte instrumentale, muzica coral-instrumentală, muzica de cameră.
Uneori filarmonica a invitat sau a primit vizita unor muzicieni de prestigiu din ţară şi de peste hotare. Dirijorii: Antonin Ciolan, Mihai Brediceanu, Iosif Conta, Ion Baciu. Muzicieni interpreţi talentaţi: Ion Voicu, Ştefan Ruha, Valentin şi Ştefan Gheorghiu, Radu Aldulescu, Vladimir Orlov, Boris Cazacu, Aurelian Ion Popa, Ivan Roncea.
Programele de concert ale filarmonicii ne-au oferit şi lucrări de o valoare excepţională: Concertul pentru două viori de Bach, Simfonia a IX-a şi Cvartetele de Beethoven, Simfonia a III-a cu orgă de Saint Saëns, Simfonia a IX-a
„Din lumea nouă” de Dvorak, Carmina Burana de Carl Orff, celebrele concerte pentru vioară şi orchestră de Beethoven, Brahms, Ceaikovski, Mendelssohn, Sibelius, concertele excepţionale pentru pian şi orchestră de Beethoven, Brahms, Ceaikovski, Rahmaninov, Concertele pentru violoncel şi orchestră de Hayden, Schumann, Dvorak.
Bucuriile muzicii oferite de filarmonică se datoresc colectivului de muzicieni profesionişti, pe care îi caracterizează talntul, seriozitatea, pasiunea.
Emil Cioran, fin cunoscător al muzicii, spunea că Dumnezeu datorează mult lui Bach. Se referea la faptul că muzica compozitorului, prin profunzimea şi înălţimea sa de gând şi sentiment, creează atmosfera proprie rugăciunii şi meditaţiei. Pentru mine, prieten constant al Filarmonicii de la înfiinţarea ei, muzica bună reprezintă cel mai minunat dar pe care Creatorul ni l-a lăsat nouă oamenilor".
Scria prof Dorcu despre Botosaniul cultural acelor ani. A
rticol publicat in
Forum cultural Anul IX, nr. 4, decembrie 2009 (35)
Profesoare de la Liceul de Fete ,, Carmen Sylva" Botoşani.


                                                          
prof. Elena Ispir-Psihologie                                                                     prof. Adela Petrovici- Gimnastica


Profesoara Maria Mascani -Geografie




Prof. Marta Ene- Geografie

Profesoare de la Liceul ,, Carmen Sylva" - Botoşani

Fostul Liceu ,, Carmen Sylva", in prezent ,, Casa Corpului Didactic"
                                            ;
&

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu