duminică, 29 iulie 2012

Din istoria bisericii Luterane ,, Biserica Femeilor" Drezda- Germania

Frauenkirche ( "Biserica Maicii Domnului") este o biserică Luterană din Dresda, Germania. The Dresden Frauenkirche, a fost ţinta bombardamentului din Dresda în timpul celui al Doilea Război Mondial, prăbuşindu-se în ziua următoare. În 1849, biserica a fost în centrul revoluţiei, tulburări cunoscute sub numele de ,, Marea revoltă”. Biserica a fost înconjurată de baricadieri, dar după multe zile, rebelii au fost adunaţi în biserică şi arestaţi. Ultima reconstrucţie de la exterior a fost finalizată în 2004, iar interiorul, în 2005, şi după 13 de ani de reconstrucţie, biserica a fost deschisă pe 30 octombrie 2005. Despre biserica De Frauenkirche , biserica femeilor, (originală ,,Luterană”) cunoastem ca s-a construit în timpul Prinţului Frederik August I, chiar dacă acesta era catolic. Biserica cu arhitectură,,baroc”a fost construită între 1726 şi 1743 şi a fost proiectată de arhitectul oraşului Dresda George Bähr, care nu a trăi pentru a vedea la finalizarea lui. În 1736, Gottfried Silbermann a construit   într-o perioadă de trei ani, o orgă, instrument pentru biserică. Orga a fost dedicată, la 25 noiembrie lui Johann Sebastian Bach, care a susţinut un recital pe instrument la data de 1 decembrie. La noi, in România, Doamna Păuna, mama lui Şerban Cantacuzino (1676-1788) a contribuit la construirea Bisericii Doamnei în Bucureşti pe Calea Victoriei, cu mult înainte de a se construi Biserica Femeilor din Dresda.



Pentru construcţia cupolei, s-a folosit o inginerie comparată cu a lui Michelangelo, cupola ,,Sfântului Petru" Bazilica din Roma. 
O cupolă rezistentă, care a supravieţuit proiectilelor, a loviturilor acestora, în timpul războiului de şapte ani, armată, condusă atunci de Friedrich II. Silueta Bisericii, a fost prezentată complet în pictură, de celebru pictor Bernado Bellotto, un nepot al artistului Canalletto
Biserica prezentată în pictură pictor Bernado Bellotto
Biserica reconstruită cum arată astăzi.
</

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu