duminică, 8 iulie 2012

Va invit sa cunoateti Castelul WAWEL Cracovia-Polonia

WAWEL IN ANUL 1618-PICTURA


WAWEL, IN ANUL 1873 PICTURA


Începutul istoriei Castelului îl găsim în secolul X, iar aspectul actual al construcției a fost obținut în timp. O parte a Castelului este reprezentat de construcții din timpul Imperiului Austro-Ungar și a celui de al Doilea Război Mondial. Aici se organizează expoziții. Sub Wawel se găsește ,, Peștera Dragonului",accesibilă vizitatorilor.În Catedrala Wawel se găsesc a sfinților Stanislaw și Waclawa Prima construcție a fost în stil roman fiind primul loc sacru în stil roman în anul 1000.
Cracovia fosta cetate de scaun a Poloniei, este încarcată de istorie, cu legende proprii, care au oferit adanci rezonanţe în cultura poloneză. Este locul unde s-au produs cele mai înălţătoare evenimente din istoria Poloniei. Marele romantic polonez, Adam Mickiwicz, a făcut o comparație pentru Cracovia, fosta cetate de scaun a Poloniei. A numit-o ,, Roma slavăO altă comparație a fost făcută de Wincenty Poll, care a numit-o 
,, Cracovia este cetatea pietrelor vii"

De pe colina Wawel, poţi admira vaporaşele ce se plimbă în sus şi jos pe Vistula, care face un cot in dreptul palatului Wawel. De-a lungul Vistulei se plimba turistii dar si localnicii. La malul vin înotătoare ca rate , lebede, pescăruși si pelicani. Se apropie de mal fiindca turistii le dau de mancare.


WAWEL VĂZUT LA DISTANŢĂ
Intrarea Castel
Intrarea Castel



KATEDRA WAWELSKA  Construcția actuală a fost ridicată între anii 1320-1364

Incepând de la Boleslaw cel Curajos regii polonezi au fost incoronati la catedrala Wawel.
Cu timpul cetatea a devenit o fortareață greu de cucerit, mărturie fiind zidurile de apărare si bastioanele care se mai păstrează si azi. În jurul peşterii unde regele 
Krak a ucis un dragon. Oraş medieval de o bogăţie arhitecturală exceptională, a cunoscut o perioadă înfloritoare în secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Cazimir cel Mare, cuprinzând monumente şi opere de artă somptuoase şi conservând cu mândrie bogăţiile trecutului Inainte de a intra in palat se trece prin fata unui asa zis balaur care din când in când scoate flacari.




i.
Catedrala  Wawleska





După moartea lui Ludovic d'Anjou în 1382, a început cea mai lungă perioada de internă din istoria Poloniei. În cele din urmă, fiica lui Ludovic, Jadwiga de Anjou, a fost încoronată nu ca regină a Poloniei, ci ca rege, la 16 octombrie 1384. În 1386 regina Jadwiga s-a măritat cu ducele Lituaniei Iogailas (Jagiello), cunoscut ulterior ca Vladislav al II-lea al Poloniei. Încoronarea lui a fost la 4 martie 1386, inaugurându-se astfel perioada dinastică a casei regale a Jagellonilor.A fost cea mai mică fiică a lui Ludovic al Ungariei şi a Elisabetei Bosniaczki. La varsta de 5 ani a fost logodită cu Wilhelm de Habsburg, duce de Austria, pe atunci în varstă de 8 ani. La varsta de 11 ani, a fost incoronată ca rege al Poloniei. Este prima femeie care a fost Rege.Jadwiga impresiona prin maturitatea intelectuală. A înfiinţat spitale şi mănăstiri, s-a ocupat de dotarea celor existente S-a implicat în activitatea Legislativă pentru a ajuta săracii. 
A patronat instituţia caritabilă. A fost considerată patroana sfintelor regine. Beatificarea Sfintei Jadwiga s-a realizat în 1979, iar canonizarea în 1997 de către Papa Joan Paul al II-lea.


La mijlocul cateralei, pe partea estică, se găseste sarcofagul din anul 1902 al reginei sfinte Jadwiga (1384-1399) sculptat in marmură albă de Carrara. Mult iubita regina Jadwiga, sotia regelui Jagiello, este reprezentată printr-un mormânt distinct, modern, insă, in realitate, rămăsitele sale sunt ingropate in apropiere, sub crucifixul ei favorit, la care obisnuia sa se inchine.
IN INTERIORUL WAWELULUI
Pe colina Wawel, situată deasupra Vistulei, se înalţă cel mai frumos şi cel mai vizitat complex arhitectonic aparţinând fostei reşedinte regale: Castelul Wawel şi catedrala fortificată Wawelska. Castelul Wawel, iniţial gotic, transformat ulterior de către Sigismund I într-o reşedinţă regală impunătoare în stil renascentist, a jucat rolul de palat prezidenţial al monarhilor polonezi.
IN INTERIORUL WAWELULUI
CAMERA DE BAL

CAMERA CAPETELOR.
Se poate vedea pe tavan mai multe capete care privesc in jos.Peretii sunt tapetati cu piele prelucrate cu motive florale si geometrice cusute cu fir de aur si argint. Deasupra sunt covoarele gigantice ca măsura si impresionabile prin tematică abordata. Este CAMERA SENATULUI Imagine partea dreaptă<

APARTAMENTELE REGALE. 
Interioarele pe care le-am vizitat m-au impresionat plăcut de gustul rafinat al pieselor prezentate. Sala Senatului, Sala Tronului, Sala Guvernatorului, Sala de Bal sau Sala Capetelor.


I se spune așa pentru că pe tavan sunt capete care privesc în jos. Se pot vedea aici pe pereți, multe covoare, tapiserii de mărimi foarte mari care reprezintă scene biblice, istorice sau peisaje și animale ale neîntrecuților țesători din Țările de Jos, comandate de regele polonez Zygmunt August în secolul al XVI-lea, ca să împodobească zidurile reci ale palatului.
Mai târziu austriecii au transformat-o in cazarmă, iar la începutul secolului al XX-lea polonezii i-au redat splendoarea de odinioară. Apartamentele regale, imense, fastuoase, cuprind multe secole de artă şi astăzi, castelul adăposteşte „Colecţia Naţională de Artă", alcătuită din ţesături-tapiserii brodate cu fire de aur, pictură, ceramică.



La Trezoreria coroanei regale se păstrează sabia de încoronare a monarhilor din secolul al XIII-lea, pocalul lui Cazimir cel Mare 1351, sabia cu teacă și brau oferite lui Jan Sobiescki de Papa Inocențiu al XI. Se mai poate admira aici o colecție bogată de arme, din perioada evului mediu, cat și steagurile de luptă ale Cavalerilor teutoni, dobandite de polonezi la Grunwald, în 1410. Tot aici la Wawel se găsește expus una dintre cele mai mari colecții de corturi turcești din lume.
TAPISERIE ADAM SI EVASe mai pot admira aici colecții prețioase de mobilă: italiană, franceză, poloneză, olandeză, spaniolă. Sus langa tavan se pot admira frescele care împodobesc pereții fiind operele pictorilor polonezi și care înfățișează portretele suveranilor sau familiei cat și scene de luptă, vanătoare, diferite ocupații ale comunității din secolul al XV-lea. Aici putem vedea dintr-o panză de proporții uriașe, realizată de Jan Matejko, prin aceasta putem cunoaște că în 1525, marele maestru al Cavalerilor teutoni, Albrecht Hohenzollern, a depus în Piața principală, la picioarele lui Zygmunt August, jurămantul de vasalitate. În 1575, are loc incendiul la Wawel motiv pentru care îl determină pe regele Zygmunt să mute capitala la Varșovia. Catedrala rămanad loc de încoronare al regilor.

o impresionanta colecţie de arme, precum şi Tezaurul Coroanei, care cuprinde sabia de încoronare a regilor polonezi Aici in muzeul arheologic putem vedea fundația primei biserici în secolul XIII-lea cat și o pereche de încălțăminte din secolul XV-lea, precum și o sobă de teracotă și multe altele
PALATUL EPISCOPAL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu