La deschiderea expoziţiei domnul profesor muzeograf Gh. Median a prezentat evenimentul ca fiind inedit şi care are loc datorită doamnei muzeograf etnograf Steliana Băltuţă şi unui colaborator domnul Gh. Ciutacu din Ialomiţa, cu aceleaşi pasiuni pentru arta populară tradiţională-Domnul Gh. Ciutacu vine cu o colecţie excepţională de ştergare din Ialomiţa.
,,Pentru noi este un prilej de a constata asemănările care există între cele două zone şi asta înseamnă că suntem români şi ne place arta tradiţională. Domnul GH. Ciutacu a lucrat la Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia care a fost înfiinţat în 1990, deschis pentru public pe 25 martie 1996. Muzeul amplasat la intrarea dinspre Urziceni a municipiului Slobozia, este înconjurat de unul dintre cele mai frumoase şi bine întreţinute parcuri din localitate, şi trebuie precizat că este singurul muzeu cu acest profil din ţară, şi singurul muzeu care are în patrimoniu o biserică de lemn (monument istoric şi de arhitectură, sec. XVIII)
În prezent este muzeograf în propriul muzeu pe care îl are împreună cu Elisabeta Ciutacu.
Doamna Steliana Băltuţă a continuat discursul prin mulţumirile adresate publicului care a răspuns invitaţiei de a participa la această expoziţie. ,, Este un moment special înaintea sărbătorilor Sânzâienilor, când deschidem la Muzeu o expoziţie cu titlu ,, Ştergarul- decor şi simbol". Anul trecut a venit o doamna la muzeu să ofere piese de port popular. Pentru că muzeul nu avea fonduri să achiziţioneze i-am recomandat unui colecţionar care are şi dumnealui un muzeu privat la Corni. În astfel de îmrejurări l-am cunoscut pe domnul Ciutacu care era în vizită la Botoşani. Am avut o discuţie în toamnă cu domnul Ciutacu care mi-a spus că are o colecţie de 5000 de piese în muzeul privat din localitatea Colilia- Ialomiţa. Am pus în program expoziţia pentru luna martie, Dar fiind multe expoziţii a fost decalat termenul şi astfel expoziţia de ştergare s-a deschis în luna iunie. Dacă ne uităm cu atenţie la ştergare observăm o diversitate de motive decorative, de asemenea firele ţesute sunt diverse mătase naturală, firele de bumbac şi firele de in. Nu ştim la care să ne uităm, la ştergare ţesute, brodate cu acul şi cu alesătură. Sunt 64 de ştergare pe care le vedem şi unde mâna creatoarelor şi-a pus amprenta" a încheiat doamna Steliana Băltuţă, muzeograf etnograf.
Muzeului Judetean Botosani a oferit domnului Gh. Ciutacu Diploma de Excelenta pentru expozitia ,, Stergarul-decor si simbol"
Despre colecţia de ştergare domnul Gh. Ciutacu a prezentat: ,,Colecţia de ştergare a Muzeului Elisabeta şi Gheorghe Ciutacu din Colilia-Ialomiţa, reuneşte piese rare, ce au sfidat trecerea timpului, adunate din diverse zone ale ţării, de-a lungul mai multor ani, şi care astăzi îşi retrăiesc viaţa prin expunere şi aprecierea lor publică.
Fiecare piesă în parte îşi reclamă dreptul la admiraţie, prin stil, cromatică sau tehnică de realizare spre cunoaştere şi aducere aminte. Unele dintre ele sunt parcă rupte din poveştile cioburilor de la Cucuteni, din rotocoalele de foc ale macilor din lanurile Bărăganului, din catrinţele Gorjului sau din porţile de stejar ale Carpaţilor, şi din încă foarte multe tradiţii şi repere materiale româneşti cu o bogăţie de motive, de la elemente geometrice (primordiale), până la decorul mai liber, vegetal, zoomorf, mai rar antropomorf, ţesăturile populare se impun prin rafinament şi originalitate. Nu întâmplător un pictor francez Henriri Matisse, şi-a intitulat lucrarea,, La Blouse Roumaine; păstrată la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris. Una dintre cele mai valoroase avuţii naţionale, ale individualităţii etnice a poporului român, sunt şi vor rămâne, fără tăgadă, motivele decorative de pe ţesăturile populare.
Acesta este motivul pentru care Muzeul Elisabeta şi Gheorghe Ciutacu, după o intensă activitate de căutări şi descoperiri, pune la dispoziţie cu generozitatea publicului această comoară, mai ales acum, când cu tristeţe constat că oamenii de la ţară renunţă cu prea mare uşurinţă la lucrurile cu adevărat de valoare pe care încă le mai deţin.
Scoarţe, costume populare, ştergare, unelte, unele mai vechi de sute de ani, le vând pe bani puţini, amatorilor de chilipiruri.
Muzeele fac şi ele eforturi deosebite să achiziţioneze piese reprezentative, dar şi ele, datorită finanţării insuficiente puse în situaţia de a nu-şi putea îmbogăţi patrimoniul cu piese remarcabile, irepetabile.
Muzeul Elisabeta şi Gheorghe Ciutacu demonstrează încă o dată că posedă resurse de entuziasm, inteligenţă şi iniţiativă, capabile să-i asigure dăinuire în sufletul şi conştiinţa oamenilor.
In definitiv, măreţia acestei expoziţii constă tocmai prin unitatea ei, o tainică probă de forţă. Întregul inventar de imagini pe care ni-l oferă, adus parcă din preajma gospodăriei ţărăneşti devine materia primă a unei universale resurecţii. Avem de a face astfel, cu încă o zidire definitivă pe trupul istoriei naţionale.
Trebuie spus că ştergarele populare au avut un rol şi un loc bine stailite în casa ţărănească de altă dată şi în cultura populară în general, fiind chiar un document de civilizaţie etnografică românească" a declarat muzeograful Gheorghe Ciutacu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu