duminică, 29 iulie 2012

Pavilionul oraşului sau Pavilionul cu clopoţei- Palatul Zwinger Drezda.Germania

Prima zi in orasul Dresda 
Fiecare calator , are metoda lui proprie de a cunoaste un oras strain. Unul alearga la obiecte demne de vizitat din programul de calatorie , un altul se lasa pur si simplu condus, sau altul al treilea se urca in turn pentru a vedea intreaga panorama a orasului , inainte de a merge de-a lungul strazilor. .                    Daca alegi prima data sa vezi panorama orasului , Turnul Primariei de 100 m. si Turnu Televiziunii, iti ofera o impozanta vedere.                                                                                                         
De aici , de sus, se poate vedea Drezda ce se intinde in valea Elbei, inconjurata de dealuri, care descrie trei curbe largi ca si acum o 100 de ani. Cand aerul este transparent se vede se vede orasul si minunatele imprejurari, strazile si locuitorii Drezdei.
 Pe inaltimile Wachvoitz se ridica turnul de televiziune din Dresda cu inaltimea de 252 m .Ca sa ajungi acolo sus , astepti la rand , acolo stai rabdator la baza turnului, si pe rand , se urca cu liftul . De pe platforma de vizionare si din atractiva cafenea al turnului, privirea alearga departe pana in muntii Hortz de Est si in susul Elbei pana la Elvetia Saxona. .
De la aceasta inaltime se mai poate vedea Soseaua suprainaltata moderna care uneste partea de sud-vest a orasului cu centrul. In fund se pot vedea blocuri turn moderne de locuinte, precum si turnul bisericei. Sf cruci de langa piata veche si turnul Primariei. ce masoara cam 100 m. inaltime accesibila turistilor pentru a vedea imprejurimile a vedea panorama orasului.
Localitatea Drezda e asezata pe fluviul Elba, a doua apa mare, dupa Rin ,ce uda pamantul Germaniei. De-alungul fluviului sunt semanate castele madievale si cetati dar si orase impodobite. Cu cladiri si monumente de arta ce starnesc admiratia vizitatorilor.
Intre sec XVI- XIX-lea a fost capitala Saxon timp in care a ajuns la mare inflorire Inceputul Dresdei se datoreste vadului Elbei in apropierea podului de mai tarziu, actual pod Dimitrov. Dimitrov.
Aici statea pe o platforma ferita de inundatii satul Drezdzany.Un pont lega localitatea cu malul vecin pe care era situat un sat care a capatat numele de Dresda.
Actul de nastere al orasului pentru prima data a fost pe un pergament in anul 1906..
La inceput oraselul de provincie, cu un castel mic, la Taschenbery, poseda in sec. XIII-lea  un pod de piatra . care asigura trecerea peste Elba.Pe acea vreme nu se gandea nimeni, sa foloseasca avantajul asezarii pe fluviu. Si totusi astfel incepu istoria.schimbatoare si minunata a malului Elbei, care facea ca Dresda sa fie cel mai frumos oras german

Pavilionului meterezului este Pavilionul oraşului
sau Pavilionul cu clopoţei. Cu el se continuă Zwingerul spre strada alaturată, strada Sofiei şi de aici, Poarta sa adevarată, spre oraş. Pavilionul jocului de clopoţei este pavilionul care conţine porţelanuri de Meissen. In interiorul pavilionului, , se găsesc patru scări împletite, care conduc , spre galeriile cu arcade alăturate. Albeaţa diferită a pietrei, trădeaza lucrările de restaurare de după 1945. Pe balustrade, ne oferă privirii, mereu alte perspective, încântătoare. În galeria circulară, este inclus etajul superior al pavilionului oraşului sau al jocului de clopoţei în care sunt prezentate expoziţii trecătoare de Artă contemporană. Poppelman a proiectat un joc de clopoţei, dar abia in 1936, a fost montat la pavilionul Oraşului. Clopoţeii sunt executaţi din porţelan de Meissen. Pavilionul a ars în cursul revoluţiei din 1849, dar a fost refăcut, trei ani mai tarziu, de către arhitectul Haenul.. Zwingerul seara în lumina reflectoarelor , frumosul ansamblul architectonic, capătă efecte mai surprinzatoare In anul 1936 , acest pavilion , a căpătat pe partea dinspre curte un joc de clopoţei cu 40 de clopote fiind comanda arhitectului Popperman si de la care i-a venit numele pavilionului. Ceasul care indică ora, fiind şi el din porţelan, iar deasupra lui se poate recunoaşte stema saxonă cu paloşe, care se repeta mai des. Din turnul orasului, clopotele de porţelan îngână melodii vechi şi atmosfera invita la reverie.. Foto Viorica Hrustovici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu