miercuri, 7 noiembrie 2012

Constantin Tofan cu o expoziţie de pictură la Galeriile de artă “Ştefan Luchian,, Botosani


Pe data de 2-11-2012, a avut loc vernisajul expoziţiei  la Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian", Botoşani,   cu tema ,,Copacul", având ca autor pe Prof. Univ.Constantin Tofan din Iaşi. Expoziţie a fost organizată de Muzeul Judeţean Botoşani, prin doamna Lucica Pârvan, directorul muzeului.
Doamna Lucica Pârvan în calitate de gazdă şi moderator a declarat:
,,Suntem deosebit  de onoraţi să-l avem azi pe domnul Constantin Tofan Prof. Univ, Dr.de la Academia de Arte ,, George Enescu” din Iaşi, prezent aici , cu o expoziţie personală. Sunt câţva ani de când încerc să-l aduc pe maestrul Constantin Tofan la Botoşani cu o expoziţie personală şi mă bucur că am reuşit în acest an, când Domnia Sa a împlinit vârsta de 60 de ani. Vreau ca această manifestare să se înscrie în seria manifestărilor dedicate maestrului la ceas aniversar.
În numele Direcţiei de Cultură, a Cultului şi Patrimoniul Botoşani, şi a Muzeului Judeţean Botoşani îi inmânez o Diplomă de Excelenţă domnului Prof. Univ. Constantin Tofan, cu ocazia împlinirii a 60 de ani pentru contribuţia la promovarea artelor româneşti.
La această expoziţie domnul Constantin Tofan, a venit însoţit de câteva persoane avizate în specialitate şi de soţia sa doamna Tofan despre care maestrul ,,îi mulţumeşte că-l lasă uneori să-şi facă de cap în atelier”. După cum se ştie maestrul a organizat la Iaşi anul acesta 4 expoziţii la Galeriile de Artă. Domnia sa, domnul Prof. Conduce destinele artiştilor din Iaşi de aproape 15 ani. Referitor la critica de artă, domnul Valentin Ciucă spunea despre maestru: ,, Constantin Tofan trăieşte prin ceilalţi şi apoi pentru el însuşi”

Expoziţia de azi are tema,, Copacul”, care în tradiţia populară înseamnă simbolul înţelepciunii şi acesta este ,, mesteacănul"

Dintre participanţi se numără şi scriitorul Vasile Doboş din Iaşi, care a declarat: ,, Sunt gelos văzând această sărbătoare cărei i se cuvin laude. Văzând această expoziţie, trebuie ca toate laudele să le aducem pentru această temă. Pentru această idee superbă în artă plastică ,, COPACUL”, pentru care sunt gelos pe un confrate al meu şi al nostru, că după un efort de o viaţă, a reuşit şi a adunat această tematică grea, aparent simplă. De-a lungul istoriei, copacul a avut cea mai mare concurenţă. Cum să facem copacul? Au realizat mulţi artiţti cum a fost Matisse, pictori români, Andreescu, Petraşcu. Am făcut şi eu cu profesorii mei de la Academia de Arte, vă spun clar, nu este această temă simplă , nu este atât de uşor să exprimi prin desenarea unui copac, să transmiţi ceva. În desele incursiuni în atelierul domniei sale discutam despre aceste lucruri şi ca prieteni şi ca umorişti, unde trebuie să recunosc că am văzut în Constantin Tofan, un Dumnezeu. Este un om normal şi plăcut. Dacă vă uitaţi la siameze este omul interior ce se exteriorizează ca şi cum el este detaşat, dar incursiunile pe pânză sunt cele a filmului său interior. Constantin Tofan, are o mare capacitate de a-şi aduna prieteni. Este cel mai longeviv preşedinte al nostru. Din colecţia sa de lucrări a venit cu un sfert din lucrările care le are.





Florin Morun
,,  Am ţinut să fiu aici prezent la această sărbătoare. Pentru că de fiecare dată când  artistul  Constantin Tofan expune reprezintă o sărbătoare. Am lucrat împreună cu domnul critic de artă Valentin Ciucă la o monografie a pictorului ieşean Otto Briese de obârşie nemţească. Domnia sa, Valentin Ciucă spunea despre pictorul Otto Briese ,,că are o imensă rigoare tratează cu multă seriozitate crezul artistic şi menirea artistului"
 Ca dovadă a avut peste 3000 de lucrări din câte ştiu.
Nu ştiu dacă pictorul Constantin Tofan, prietenul meu este de obârşie nemţească, dar ştiu că tratează actul de creaţie cu cel puţin aceaşi seriozitate ca şi Otto Briese. 
Stiu, ca prieten vechi, des prezent în atelier că puţine sunt zile când maestru nu este la sevalet  şi mă încearcă invidia că dă dovadă de abnegaţie, seriozitate de încrâncenare când lucrează, ceea ce mă enervează.
Chiar  prea lejer, degajat pictează în faţa noastră, găseşte soluţii foarte uşor. Sigur,culorile tonurile care le foloseşte sunt pline de viaţă, exuberante, transpare   optimismul, si acest optimism izvorăşte din sufletul  şi din caracterul său.
Este un altruist şi de o mare frumuseţe morală, lucru constat de multe ori ca vecin de atelier şi coleg de breaslă, ca dovadă că de multe ori m-a ajutat cu unele sfaturi dezinteresat şi cu multă plăcere.
Această temă ,, COPACUL”  pe care a abordat-o la această expoziţie este o temă foarte generoasă, este strâns legată de o temă mult mai amplă care se numeşte natura.
Din câte ştiu din discuţiile private cu artistul Constantin Tofan  că  a trăit de mic copil în mijlocul naturii, a iubit natura cu ardoare şi în călătoriile din ţară care le-am făcut împreună mi-a atras de multe ori atenţia unele aspecte din natură cum a fost o geană de lumină pe o coamă de deal, un asfiinţit de soare de nuanţă violet. Le sesizează foarte uşor şi acestea se regăsesc în tablourile sale. În încheiere îî doresc mulţi ani de viaţă şi  ani inspiraţie" a încheiat domnul Florin Morun.

,,Ne bucurăm că suntem într-un număr impunător  aici, fiind Botoşani, o resursă inepuizabilă din punct de vedere al  talentelor şi asta se explică mental. Aici au apărut multe genii, s-a născut G. Enescu, St. Luchian, M. Eminescu, N. Iorga şi alţii. 
Acum vă voi da replica pentru că noi venim acum, aici, cu un reprezentant de seamă al Moldovei nu numai din punct de vedere ierarhic După cum se ştie domnul Prof. 
Constantin Tofan este preşedintele Uniunii Artiştilor Plastice din Iaşi. Venim cu nişte analize coloristice care pot fi pe sau nu pe placul dvs. pot fi sau nu la modă dar contează că acestea reprezintă o continuare a Şcolii Ieşene de Pictură.
Aşa cum dvs sunteti în număr mare aşa şi numărul tablourile expuse sunt mare.
Vedem aici o analogie, o manieră din perioada interbelică, remarcăm în multe lucrări analogia şi maniera lui Tonitza. Maestrul Constantin Tofan, este recunoscut ca un peisagist, coloristic de mult remarcat. El experimentează această temă ,, COPACUL", există serii, se poate vedea vioiciunea coloristică care nu-l părăseşte pe spaţii mici.
Foarte important este că în afara de vioiciunea este puterea de a inventa. Se poate remarca un continuu efort de reînoire. Manierele nu sunt la aceleaşi ci alternează, intercalat, personajul copacul. Sunt mai multe încercări, mai multe direcţii care pot fi intercalate, care duc la reuşită.
S-a vorbit de coloristică, de amprenta toamnei, de aspectul toamnei care vin în spiritul sărbătorii.
Toate acestea ţin de sufletul artistului. Avem de-a face cu o natură generoasă, natură          dăruită artei, a  sufletului omului in general.
Sunt puţini pictori trecuţi de decenii de activitate artistică, care sunt în stare să menţină exuberanţa coloristică şi acest interes continuu pentru ceea ce-l înconjoară. Îl felicit şi aşteptăm şi alte iniţiative a domeniului peisagistic.
Orice motiv în artă îl prinde bine pe maestrul Constantin Tofan", a încheiat vorbitorul.

La sfărşitul prezentării expoziţiei şi bineînţeles al pictorului, Prof. Univ. Dr. Constantin Tofan a mulţumit participanţilor.
,, Mă simt ca acasă,  ca între prieteni, ca între colegi. Mulţi dintre voi sunteţi acum profesori, aţi învăţat pe băncile Şcolii Ieşene şi  felicit colegii de breaslă. Principal este că aveţi artişti de invidiat, de mare calitate profesională. Botoşani m-a atras mai de demult înainte de 1989, veneam la pescuit la Stânca. M-a atras ca magnet, am organizat tabere de creaţie.  M-a atras aici apa, peisajele, oamenii şi tot ce ne înconjoară. Sperăm totuşi să ieşim din perioada neagră pentru noi şi pentru tinerii care urmează acest drum. Consideraţi că sunt alături de dvs". a încheiat maestrul Constantin Tofan.

Artistul, născut pe 14 aprilie 1952, în Gârceni (Vaslui), a absolvit Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi – Facultatea de Desen (clasa Adrian Podoleanu) şi Universitatea de Arte „George Enescu”-  Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, Iaşi, unde acum îşi desfăşoară activitatea de profesor.
Membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 1990, începe să expună din  anii ’80, atât în ţară cât şi în străinătate, în cadrul unor expoziţii personale  sau al unora de grup.Lucrările sale de pictură şi grafică au intrat în colecţii particulare din Europa (Franţa, Germania, Grecia, Belgia, Spania, Italia, Scoţia), dar şi în ţări de pe alte continente:  Israel,  Siria, Canada, SUA, Mexic, Noua Zeelandă. Distins cu numeroase premii, din anul 2002 devenit Cavaler al Ordinului naţional ,,Pentru Merit”, Constantin Tofan este şi autorul/coautorul unor importante volume consacrate artei plastice.
CATREN UMORISTIC
Ipohondrie?

CONSTANTIN TOFAN. «COPACUL». Expo Art. Natură vie.  …A scris presa… cu căldură (!): «Nou… curent (!) la galerie!»  Totuşi, dintre greii urbei, prea puţini se văd prin sală… Explicaţii? Cine ştie? O fi teama de... răceală (!)???
                                                  Dorel Mihai Gaftoneanu, 02 noiembrie 2012



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu