duminică, 25 noiembrie 2012

Lansarea volumului Odiseea Omenirii” autor Dorel Mihai Gaftoneanu- Botosani


În plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare, pe data de 16-noiembrie 2012, la Editura ,, Agata” reprezentată de directorul Ion Istrate, Centrul cultural Luceafărul a organizat  un remarcabil eveniment cultural  ,, Lansarea volumului,,Odiseea Omenirii” autor Dorel Mihai Gaftoneanu. 

Au răspuns invitaţiei doamna prof. dr. Lucia Olaru Nenati, Marieta Baciu de la Filarmonica de stat din Botoşani care a sustinut un recital de vioară, domnii prof. Gh. Median de la Muzeul Judeţean Botoşani, prof.Gruia Cojocaru, actorul Florin Anitoaie directorul Teatrului ,,Vasilache”, Botoşani, Traian Apetrei directorul Teatrului ,, Mihai Eminescu”. Au participat deasemenea şi politicieni invitaţi dintre care ing. Mihai Baltă, candidat al USL Botoşani pentru Camera Deputaţilor, acesta venind însoţit de Tereza Nica – consilier municipal PSD, oameni de cultură, prieteni şi nu în ultimul rând familia. 
tablouri expuse la Editura ,, Agata" pictorita AIDA SUSTER

 În afara lansării cărţii, participanţii au putut admira de la intrare şi originala expoziţie de pictură aparţinând artistei plastice Aida Şuster, cea care avea să completeze cartea poetului Gaftoneanu cu tablouri sugestive. 

Pentru că am pomenit de numele ,,Luceafărului poeziei româneşti”, trebuie să menţionez că manifestarea de pe 16 noiembrie s-a derulat sub semnul ,,Poetului Eminescu”Diplome obtinute de MIHAI GAFTONEANUDespre cartea poetului Dorel Mihai Gaftoneanu, D.M.G., cum îi place autorului să se semneze, profesoara Cornelia Bădrăgan – autoarea prefeţei cărţii consemnează, printre altele: „Am citit volumul de faţă atent şi cu cele mai bune intenţii. Iată un poet, mi-am zis, căruia nu-i trece prin minte să fie original, care spune răspicat că se pliază pe formatul marelui Homer, dar care, îşi propune totodată, cu un imens orgoliu, să scrie nu propria-i odisee, ci, nici mai mult, nici mai puţin decât odiseea omenirii… Oricât de mult s-ar revendica, în acest volum, de la tradiţie şi poezia clasică, autorul Odiseei omenirii rămâne, totuşi, un poet al timpului lui, orgolios că n-a inventat nimic şi mândru că nici n-ar putea-o face vreodată”.
După cum ştim anul 2012, este ,,Anul Caragiale” şi pentru că acest volum a fost lansat în această perioadă autorul Mihai Gaftoneanu a declarat: ,,Este anul Caragiale. Două mii şi o duzină! Unică aniversare! Nu e una… de rutină… Iarăşi vom avea alegeri. Cam la fel ca altădată. S-au schimbat doar candidaţii. Cu imaginea curată! Urne, voturi, artificii, salve, focuri de Bengal… (Mai lipseşte… nenea Iancu! Ca patron… spiritual!)… A trecut un veac. În capăt. De tăceri. Şi de regrete. Îi privesc atent portretul. O icoană pe perete”.

Efigia planetei 
Fabula-parodie-pamflet, subspecie literară nerecomandată celor lipsiţi de un fin simt al umorului. Reconfigurare. Creatie cu accente din ,,Bivolul şi coţofana" de George Topârceanu, dedicat bunului prieten D. Acostchioaie, Rm.-S ărat. 
Parlament de ierbivore. Sesiune ordinară . Ordinea de zi. Dezbateri. 
O alegere sumară... Pentru... marţienii care ne admir pe fereastră, Un simbol planetei noastre- unii o numesc albastră . Iar propunerea- votată ! Sigur, unanimitate! ...Dau cuvântul unui bivol. “Gospodar cu greutate”
. .................................................................................... 
Urmărind un mic articol, printre multe afirmaţii, Spune că, prin telescoape, de pe Lună , peste spaţii, Dacă vrei să faci la toate un sumar recensământ, Două lucruri grandioase se observă pe P ământ... Un zid mare asiatic, un gigant atemporal şi un şir de ierbivore, migratoare anual… ………………………………………………………(..)

Fabulă despre renumita gripă porcină
[Sau fals tratat despre cum trebuie să… (nu) ne informăm despre gripa porcină ]
Creaţie cu accente din ,,Mistreţul cu colţi de argint" de Ştefan Augustin Doinaş
dedicat bunului prieten Gh. Hreapcă , Botoş ani. Reconfigurare.
Supărat nevoie mare, spume Dunăre la gură ,
Un mistreţ îmi povesteşte, rău  călcat pe bătătură,
Printre dinţii “puşi”, din aur... (numai colţii din argint!)
O păţanie recentă . Caut să-l redau succint.


...Vrând s ă ştiu ce e cu gripa ş i, mai mult, cum o să fie,

Nu demult, acum o lună , am făcut o nebunie,
Când, trecând prin piaţa mare, m-am oprit la ‘nea Andrei,
Cel cu papagalul verde şi planete câte vrei...


Pe planeta ce am tras-o, îmi spunea în trei cuvinte:

C ă: “Porcina va apare, fii atent şi ia aminte,
(Este fără îndoială, zero dubii nu încap,
şi le spune şi la alţi… să le intre bine-n cap!),
(...)


Micul univers de ţară...
Parodie-patrulater cu o imagine de fundal a romanului ,,Viaţa la ţară" de Duiliu
Zamfirescu şi accente preluate din romanul ,,Nişte ţărani" de Dinu Săraru, din
,,Amintirile din copilărie" ale lui Ion Creangă şi din poezia ,,Trei, Doamne Şi toţi trei"
de George Coşbuc… Secvenţe creionate din universul copilăriei şi al locurilor unde
m-am născut. 
Reconfigurare.
Cu dedica ţie locuitorilor ş i slujitorilor ş colii satului natal din nordul ţă rii.
Satul...
Case. Garduri. Curţ i. Pământuri. Miri şti, arături şi haturi.
Pomi, livezi şi animale. Flori. Grădini. Legume. Straturi.
Vară. Soare. Colb. Căldură. Cuiburi. Nelipsite ciori.
Briza, ce abia adie. Rare, lungi, scame de nori.


Praful suveran domneşte ca un rege peste tot.

Pe acoperiş , cât palma, iar pe drumuri, de un cot!
Tartor, legea el o face…şters, revine iar la loc…
şi pe rufele pe sârm şi în oalele pe foc.
(...)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu