marți, 4 decembrie 2012

File din istoria unui oraş de provincie – Darabani

    
 ,,File din istoria unui oraş de provincie” – sub acest generic s-a deschis , la Muzeul Judeţean Botoşani, o nouă expoziţie din seria documentarelor istorice din judeţul nostru, iniţiate şi coordonate de istoricul Gheorghe Median. 
      Evenimentul a fost dedicat oraşului Darabani, fiind pentru prima dată când Muzeul Judeţean Botoşani dedică o expoziţie acestui oraş. 
Conacul Hatman T. Balş construit 1934
      La evenimentul de faţă,  au participat un public numeros – primarul Darabaniului Corneliu Aroşoaie, poetul Victor Teioşanu, Dumitru Haha, poeta Maria Baciu, dintre politicieni domnul senator Viorel Grigoras, întreg colectivul Muzeului Judeţean, elevi de la Liceul ,,Nicolae Iorga” profesori de istorie și alţii, a căpătat conotaţia unui veritabile lecţii de istorie unde istoricului Gheorghe Median a prezentat o micro-monografie a Darabaniului. 
 ,,În ceea ce priveşte istoria oraşului Darabani, acesta este unul dintre cele mai noi ale judeţului. Este întemeiat şi declarat ca oraş în anul 1837 de către proprietarul moşiei Darabani, Hatmanul Theodor Balş. Acest om luminat a înnobilat oraşul de care s-a legat, prin construirea unui edificiu deosebit de măreţ la momentul respectiv, şi anume conacul care îi poară numele (1834) şi apoi prin ctitoria Bisericii Sf. Nicolae (1840). 
Hatman Theodor Balş (1790-1867)

   Hatman Theodor Balş este cel care a dat pentru prima dată aspectul ca oraş al localităţii din vremea aceea. Tot atunci a pietruit artera principală şi a introdus telegraful. 
   Istoria oraşului Darabani, a fost marcată de căteva evenimente care au reţinut atenţia. În 1877, a avut loc un conflict între locuitorii oraşului şi negustorii evrei, conflict care a căpătat conotaţii internaţionale.
Se întâmpla în perioada când România era implicată în războiul de independenţă din 1877. Una din condiţiile pe care lumea politică europeană ne-a impus ca recunoaştere a independenţei, a fost aceea de-a da evreilor drepturi depline, de-a avea pământ şi alte proprietăţi. Conflictul a ajuns şi la ministrul de externe Mihail Kogălniceanu, care a trebuit să dea explicaţii Uniunii Europene de ceea ce s-a întâmplat. 
De acest conflict se leagă şi Titu Maiorescu  care a pledat pentru pace pentru una din părţi şi Mihai Eminescu , care a scris atunci, în ziarul ,, Timpul", a încheiat prof. Gh. Median.

La Muzeul Judeţean de Istorie a fost expusă o colecţia care redă prin documente, fotografii şi cărţi istoria acestui oraş, o parte din acestea făcând parte din colecţia personală a dărăbăneanului Dumitru Haha. Astfel, prin acestea putem descoperi: documente de atestare (Tabelul cu clăcaşii împroprietăriţi de Theodor Balş, 1864-1865, un certificat de proprietate din anul 1921, precum şi Titlul definitiv de împroprietărire primit de Dumitru Dănăilă în anul 1921), documente emise de instituţiile statului (hotărâri, statute, certificate de naştere etc.), 

obiecte bisericeşti de valoare (din colecţia Bisericii Sf. Nicolae – un crucifix dăruit de hatmanul Theodor Balş şi un pomelnic dăruit de preotul Constantin Costeanu, precum şi o candelă de la Biserica din Bajura, din anul 1906.)




Cărţi rare (,,Dicţionarul geografic al județului Dorohoi” – Nicolae Filipescu Dubău), cărţi monografice (Nana Dumitru Voicăuţi, Octav Teioşanu), cărţi ale autorilor dărăbăneni (poetul Victor Teişanu, 


poetul Lucian Valea, poetul Corneliu Popel, Nina C. Ionescu, matematicianul Gheorghe Moroşanu, neurochirurgul Leon Dănilă, Gabriela Anisie), documente, fotografii şi obiecte personale aparţinând medicului Nicolae Merişor (victimă a regimului comunist în perioada 1945-1947), articole din ,,Gazeta Dorohoiului”, documente legate de învăţământ (majoritatea făcând referire la învăţătorul Anton Colac), brevete de război, precum şi fotografii de colecţie reprezentând printre altele pe: Hatmanul Theodor Balş, conacul acestuia, biserica pe care a ctitorit-o – ,,Sf. Nicolae”, prima şcoală sătească deschisă în Moldova – deschisă la Darabani în 1841, fotografii cu case vechi, imagini din cartierul evreiesc, clădirea primului spital, imagini din viaţa socială, precum şi multe altele.
Prima şcoală dim Moldova deschisă la Darabani 1831


În 1896, a fost cumpărată o casă, care a fost destinată Primăriei Darabani.
Primul spital a fost construit la inceputul secolului al-XX-lea, Orasul a avut  Judecătorie, in perioada în care Darabaniul a fost ,,Plasă a Judeţului Dorohoi” . Domnul primar a declarat că in programul Primăriei este  deschiderea unui muzeu care să facă cinste zonei, mai ales în condiţiile în care Dumitru Haha, colecţionar,  un pasionat de trecut, dar şi de istorie locală, dispune de o colecţie impresionantă de obiecte şi documente (peste 2000 de exponate).
Case evreiesti
Spitalul construit la începutul sec XX-lea

Biserica Sf. Neculae
Gazeta Dorohoiului 1930

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu