luni, 24 iunie 2013

ANA ASLAN , Primul medic specialist în geriatrie şi gerontologie.



Ştiaţi despre Ana Aslan, că a fost medic specialist în geriatrie şi gerontologie?
Ana Aslan (n.1-01-1897-d. 20 -05-1988)

A urmat cursurile Fa­cul­tații de Medicină din București (1915-1922). A fost profesor titular de clinică medicală a Facultății de Me­di­cină din Timișoara (1945-1949), șef de secție la In­sti­tutul de Endocrinologie din București (1949-1952), iar din 1952 director al Institutului de Geriatrie. Numarându-se printre pionierii gerontologiei medicale mondiale.
Ca adolescentă a  vrut să devină pilot, dar până la urmă s-a hotărăt să se facă medic si a intrat la Facultatea de Medicină. In 1916, România intră în Primul Război Mondial, iar Ana Aslan îngrijeşte răniţii la Iaşi, în apropierea frontului din Moldova. La Bucureşti în 1919 colaboreaza cu doi mari doctori: neurologul Gheorghe Marinescu si profesorul Daniel Danielopolu.
 Ana Aslan s-a preocupat de gerontologia socială, indicând măsuri organizatorice privind cre­a­rea unui sistem de stimulare a activitaților specifice vâr­stei a treia. Dr. Ana Aslan a fost cea care a intuit și descoperit acțiuni terapeutice de tip biotrofic ale procainei prin tratament de lungă durată în doze mici, cu rol curativ și profilactic. Gerovitalul H3, produs biotrofic original românesc si, în acelast timp, primul medicament creat anume să întârzie procesul  de îmbatrânire, a fost elaborat între anii 1946 și 1956, de Prof. Dr. Ana Aslan și școala sa după numeroase cercetări clinice
 In 30 de ani de activitate ea lucrează la Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultăţii de Medicină din Bucuresti, Clinica Medicală din Timisoara, Spitalul CFR iar din 1949 este numita seful Sectiei de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti încep cercetările ei în legătură cu folosirea novocainei pentru ameliorarea tulburarilor distrofice legate de vârstă. Rezultatele studiilor şi cercetărilor sale se văd în 1952, când inventează vitamina H3 numită şi Gerovital, produs geriatric. În 1974, devine academician, director al Institului Naţional şi Geriatrie şi Gerontologie ( 1958-1988) Inventiile si cercetarile doamnei Aslan au contribuit enorm la imbunatatirea vietii si a ingrijirii medicale a persoanelor de varsta a treia.


Rezultatele studiilor grupului de medici si cercetatori condus de Prof. Ana Aslan au fost publicate în reviste de recunoastere internationala (Therapeutische Umschau, Revue Française de Gérontologie, Journal of Gerontology, Journal Pharmacological Experimental Therapy ) sau au facut obiectul unor comunicari pre­zen­tate în cadrul unor manifestari stiintifice internatio­nale ( Symposium on Theoretical Aspects of Aging , Mi­ ami, USA , 4 th International Symposium of Basic Research in Gerontology, Varnerg, Suedia,10 th Internatio­nal Congress of Gerontology, Ierusalim, Israel, VI th In­ternational Congress of Gerontology, Copenhaga, Danemarca ,XI th International Congress of Gerontolo­gy, Tokio, Japonia). De asemenea, au aparut sub for­ma unor tratate publicate de edituri de prestigiu din stra­inatate (Columbia University Press - New York, Edi­torial NBP - Buenos Aires, Consultants Bureau Inc. - New York ).Imensa munca de medic si cercetator a Prof. Ana As­lan, ca si a întregului grup aflat sub competenta sa con­ducere, a fost unanim apreciata pe plan international si recunoscuta ca o prioritate româneasca incontestabi­la.Organizatia Mondiala a Sanatatii, Academia de Stiinte din New York, Academia Tiberina - Italia, Uniunea Mondiala de Medicina Profilactica si Higiena Sociala - Austria, Consiliul Mondial pentru problemele urgentei - Olanda, Societatea Americana de gerontologie, Confederatia Societatilor de Gerontologie din ta­ri­le altine - Spania, sunt numai câteva dintre organizatiile mon­diale de prestigiu dintre membrii carora a facut par­te si Prof. Ana Aslan.

Numeroase distinctii internationale - Meritto della re­publica Italiana, Cavaler al noii Europe - Italia, Ca­va­ler al Ordinului de Malta - Franta, Comandor al Or­di­nului Orange Nassau - Olanda, dama di Collare del San­to Graal - Franta, Citizenship International Award – Fi­lipine, premiul si Medalia Léon Bernard decernate de OMS pentru contributii exceptionale în domeniul me­dicinii sociale si geriatriei, premiul Fundatiei Franzheim Franzheim Buckminster Fuller Synergy Trust – dis­tinctie acordata pentru activitatea stiintifica în serviciul sanatatii publice - sunt numai câteva dintre recu­noas­terile internationale ale unei activitati prodigioase pu­se în slujba sanatatii.

Școala Românească de Gerontologie deține o serie de priorități pe plan mondial:

·         Înfiintarea primului institut de geriatrie din lume (22 ianuarie 1952), având ca obiect de activitate cercetari de gerontologie clinica si asistenta me­di­cala a vârstei a treia.
·         Orientarea tridirectionala a cercetarilor geronto­logice: clinica, experimentala si sociala; aceasta structura este astazi recomandata si de O.M.S. (Kiev, 1963) ca model pentru institute similare.
·         Elaborarea unui medicament cu eficienta în profi­laxia îmbatrânirii si în terapia starilor patologice ale vârstei a treia - Gerovital H3.
·         O strategie terapeutica în profilaxia si terapia ba­trânetii.
·         Organizarea unei retele sanitare nationale de profilaxie a îmbatrânirii.

 

 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu