vineri, 28 iunie 2013

La Castelul Wawel ,, Expozitia de Arta Orientala"- si una din cele mai valoroase colectii din lume- Cortul turcesc.







Castelul Wawel, din data de 4 iunie a deschis  o expoziția in care este prezentat un cort turcesc din secolul al XVII-lea. Aceasta colecție de la  Wawel, este cea mai mare din Polonia și unul dintre cele mai mari din lume. De asemenea, este una dintre cele mai valoroase din colectiile muzeului. Cortul a fost făcută în Turcia și a fost câștigat pe data 12 septembrie 1683, când armata regelui Ioan III Sobieski a invins armata turcă, condusa de marele vizir Kara Mustafa.

Expoziția "cort turcesc în colecțiile Wawel", arată un cort mare cu doi poli – unul  dintre cele mai valoroase din colecția Wawel. Dimensiunile sale (18 m lungime a imprejmuirii, perimetrul acoperișului 27,5 m) și bogat decorate cu materiale scumpe ( este confecționat partial din mătase) apartinand unui dintre comandanții mari din armata turcă, care in 1683 a fost instalat la  Viena. . Printre trofeele câștigate atunci   au fost numeroase corturi pline de comori. Succesorul Regelui Jan Sobieski pe tronul Poloniei, care a fost August al II-lea cel Puternic le-a adus în orașul Dresda unde au fost stocate până in anii 30 ai secolului al XX-lea.




 In 1934, un anticar polonez Simon Schwartz a cumpărat și donat Castelului Wawel aceste corturi.
Colectia de la Wawel este formata din cinci corturi întregi și bucăți de la opt corturi suplimentare (imprejmuiri simple si acoperisuri) si este una dintre cele mai mari și cele mai importante din lume.
Unele dintre ele au fost capturate în bătălia de la Viena în 1683, altele au fost, probabil, achizitii, sau ofrande de pace. Corturile pot varia în dimensiune, constructii, ornamente, funcție si rang.
Colecția de Wawel include corturi ceremoniale, seywany cu scop reprezentativ (in ele erau primitii deputatii) sau de distractie, ca si corturi mai modeste pentru armata si un fragment de cort pentru  bucătărie.

Cortul expus oval, albastru, cu doi poli a fost făcută din pânză de in (exterior) si bumbac (interior), decorat cu tehnica de aplicare. Arcadele zvelte sunt plasate medalioane mari și mici cu flori. Printre florile pot fi recunoscute garoafe și lalele, floarea preferata de Est. Un caracter deosebitil dau materialului medalioane mai mici, cu texte in limba araba: Să fie norocos și să fie binecuvântat. Literele inscripțiilor au fost făcute din piele, inițial aurita.
 Partea exterioară este impregnata cu compuși de cupru, care dă culoarea distinctivă verde rece luminos.
Este o operă de artă unică a artizanilor turci, unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din țară.
Expoziția va fi deschisă până pe 12 Septembrie - această zi marchează 330 de ani de la Bătălia de la Viena.
sursa:

http://www.wawel.krakow.pl/pl/index.php?op=162

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu