vineri, 7 iunie 2013

Personalitati feminine care s-au implicat in viata politica

Un portret al împărătesei Ecaterina I, primul Mare Mistress al Ordinului de Saint Catherine, purtând însemnele comandă, pictată de Jean Marc Nattier.







ECATERINA CEA MARE Ecaterina cea Mare (21 aprilie 1729, Stettin (Szczecin), Polonia — 6 noiembrie 1796, Sankt-Petersburg, Rusia) născută Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst, a fost împărăteasă a Rusiei de la 28 iunie 1762 până la moartea sa.
În 1763, pune bazele unor proiecte: un azil de copii orfani, o şcoală de moaşe, un stabiliment de igienă populară, un institut de educaţie pentru fiicele de nobili (faimosul Institut Smolnâi). Aduce muncitori germani să cultive pământurile Ucrainei şi ale Volgăi. Speră ca prezenţa pe pământ rusesc a acestor străini cinstiţi, sobri şi activi să-i incite pe ţăranii ruşi şi să le fie un exemplu. Cheamă în Rusia, medici, dentişti, arhitecti, ingineri, meşteşugari. Înfiinţează o Academie de Ştiinţe. O epidemie de variolă, care a făcut ravagii în ţară, o determină pe împărăteasă în octombrie 1764 să-şi facă vaccinul antirujeolic, dând astfel un exemplu întregii naţiuni. Începe ceea ce ea consideră a fi marea împlinire a vieţii sale, Nakazul sau , Instrucţiune în vederea elaborării unui Cod al legilor. În toamna anului 1766, îşi prezintă ea însăşi opera Senatului. În primăvara anului 1767, deputaţii încep să se întrebe ce titlu se cuvine pentru împărăteasa ca recunoştinţă pentru iniţiativa sa: "Ecaterina cea Mare", "Preaînţeleapta", "Mama Patriei"? Titlul de Ecaterina cea Mare întruneşte cele mai multe sufragii. Ea se preface iritată, dar, de fapt, îi place această titulatură.

Atunci când August al III-lea al Poloniei moare, îl pune pe tron pe fostul ei amant, Stanislaw Poniatowski sub numele de Stanislaw-August. Franţa şi Austria, intimidate de forţele ruseşti masate la graniţele Poloniei nu intervin. Polonia, aservita Rusiei, acceptă o alianţă polono-rusă contra Turciei, o rectificare a frontierelor în favoarea Rusiei şi admiterea creştinilor ortodocşi în funcţii publice. Este primul succes internaţional al Ecaterinei. În 1768 Imperiul Otoman declară război Rusiei. În ianuarie 1772, o convenţie secretă este încheiată între Ecaterina a II-a, Frederic al II-lea al Prusiei şi Joseph al II-lea al Austriei în vederea unei împărţiri a Poloniei. Rusia anexeaza Rusia Albă, cu oraşele Polozk, Vitebsk, Orşa, Moghilev, Mstislawl, cu un total de 1.600.000 locuitori. Prusia pune mâna pe Warnia şi palatinatele din Pomerelia cu 900.000 de locuitori iar Austria pune stăpânire pe Galiţia, populată de 2.500.000 locuitori. Astfel, Polonia este deposedată de o treime din teritoriul său. Tratatul definitiv a fost semnat la Sankt-Petersburg la 5 august 1772. Ecaterina îşi doreşte Crimeea, accesul în Caucaz şi în bazinul Dunării, liberă navigaţie pe Marea Neagră.

Ansamblul arhitectural al Palatului şi parcul Tsaritsino formeaza un remarcabil monument cultural şi istoric din secolele 18 si 19. Construit în stil gotic, ansamblul a fost destinat ca reşedinţă a Ecaterinei Cea Mare. Grandioasele lucrari au fost supervizate de catre arhitectul V. Bajenov. Sunt notabile combinatiile gotice de cărămizi roşii şi albe cu ornamente decorative. Cu toate acestea, Ecaterinei nu i-au placut si l-a demis pe arhitect. Arhitectul M. Kazakov a preluat lucrările de construcţie. În 1797, la un an după moartea Imparatesei, lucrările au fost oprite. În 1860 s-a luat decizia demolarii Palatului Tsaritsino, însă, din fericire, constructia a supravietuit. În 1927, Tsaritsino a fost transformat intr-un muzeu. După al doilea război mondial, parcului şi pavilioanele au fost restaurate.
MONUMENTUL
ÎMPĂRĂTESEI ECATERINA CEA MARE

În Odesa este monumentul împărătesei ruse Ecaterina cea Mare. Actualul ansamblu statuar a restabilit în cele mai mici detalii monumentul înălţat în anul 1900. în centrul oraşului Odesa, în Piaţa Ekaterinskaia El a fost creat pe banii strânşi de locuitorii Odesei în semn de recunoştinţă faţă de întemeietoarea acestui oraş. Amintim că Ecaterina a II-a a semnat Decretul de întemeiere a noului oraş în anul 1794. Orasul a fost numit Odesa, deoarece acolo s-a aflat mai înainte (asa se credea la acea vreme) colonia grecească Odesos. Monumentul este executat în bronz. În centrul compoziţiei se află statuia Ecaterinei înconjurată de figurine reprezentând oameni de stat şi comandanţi de oşti ai Rusiei. Monumentul este realizat întruchipând măreţia şi faima. Compoziţia sculpturală are o înălţime de 11 metri.


Moda rochiilor în timpul Ecaterina cea Mare a fost nu mai puţin somptuoase decât cea a predecesorului său. Rochiile au fost împodobite cu aur şi argint dantele si finisate cu pietre preţioase. Costume şi accesorii, au fost realizate din materiale preţioase şi metale.


Vedere de la sala de Saint Catherine de la Kremlin Marele Palat, pictat de KA Ukhtomsky în 1848.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu