vineri, 7 iunie 2013

DIN ISTORIA MOSCOVEI


  • RÂUL M O S C O V A
    Oraşul Moscova este capitala primului stat socialist din istoria omenirii,este un mare centru industrial, ştiinţific şi cultural al lumii contemporane. Fiind unul dintre cele mai vechi oraşe ale ţării, Moscova s-a dezvoltat ca un oraş cetate. Străzile care porneau radial de la Kremlin intersectau cândva o serie de centuri de apărare; după demolarea acestora din urmă a apărut o schemă de sistematizare radial circulară care apoi a devenit baza planurilor de reconstruire a oraşului. Prima menţiune documentară despre Moscova datează din anul 1147.

    Monumentul fondatorului Iuri Dolgoruki, ridicat în anul 1954
    La aceea vreme, pe locul actualului Kremlin exista o cetate a slavilor proveniţi din bazinul râul Vlatka.
    Râul Moscova a fost martorul invaziei hoardelor lui Batu-han, nepotul lui Ginghis-han, incursiunile oştilor Hoardei de Aur şi ale hanilor din Crimeeea. Peste râul Moscova au trecut oştirea marelui cneaz al Moscovei Dmitri Donskoi care a început eliberarea Rusiei de sub jugul străin. Râul Moscova a fost important nu numai în lupta împotriva cotropitorilor străini ci şi în procesul de unificare a pământurilor ruseşti. Astfel că micul oraş care la rascrucea secolelor XI şi XII, se afla la periferia cnezatului Vladimir Suzdal, a devenit, la începutul secolului XIV, capitala Marelui Cnezat al Moscovei, iar la sfârşitul secolului XV- capitala statului rus centralizat
    . În 1712 ţarul Petru I a mutat capitala la Sankt- Petersburg, oraş care de abia îl construise. Moscova a rămas în continuare cea de-a a doua capitală a statului. Moscova a fost oraşul lui Lomonosov, Puşkin, Cehov, Ceaikovski, Tolstoi, Repin, Maiakovski şi Gorki.DE Moscova se leaga Răscola armată din decembrie 1905 care a fost punctul culminant al primei revoluţii ruse. Victoria Marelui Octombrie a determinat ca Moscova la data de 12 martie 1918, guvernul sovietic să se mute la Moscova. Mai târziu Wehrmachtul fascist a suferit înfrângerea majoră aici sub zidurile Moscovei.
  • KREMLINDe peste opt secole insa simbolul absolut al puterii Rusiei este Kremlin-ul, aflat in centrul capitalei, locul unde au domnit marii printi, tari si in ultimele decenii presedinti.
    Kremlin-ul este partea cea mai veche a Moscovei contemporane. Descoperirile arheologice făcute pe teritoriul său ne spun că aici au trăit încă din mileniul al doilea înaintea erei noastre triburi de pescari şi vânători. Cronica spune că în primăvara anului 1147 ,cneazul Iuri Dolgoruki a propus zidul Kremlinului. Astfel în 1156 au fost ridicaţi pereţi din bârne şi s-a săpat un şanţ În 1339 au fost ridicaţi pereţi turnuri de stejar. Apoi în anul 1367, cneazul Dmitri al Moscovei a construit zidurile Kremlinului din piatră albă. Zidurile si turnurile cum le vedem noi astăzi au fost construite la sfărşitul secolului XV, acoperişurile turnurilor în secolul al XVII. Tot în acea perioadă s-au construit multe catedrale. Aşa a luat fiinţă acest ansamblul arhitectural.
    Lega de Kremlin este Piaţa Roşie.


    Marele Prinţ Ivan al III lea a organizat reconstrucţia Kremlinului şi a invitat un numar de arhitecţi pricepuţi din Italia Renascentista , cum ar fi Pietro Antonio Solari şi Marco Ruffo. În timpul domniii acestuia, cele trei catedrale ale Kremlinului au fost construite. Zidurile Kremlinului au fost constrite între anii 1485 si 1495. Dupa ce construcţia noilor ziduri ale Kremlin-ului şi a bisericilor, monarhul a decretat ca nici o structura sa nu fie construita în vecinătatea imediata a citadelei. Kremlinul era separat de oraşul comercial ( Kitai-gorod) de un şant de fortificaţii de 30 m laţime, peste care a fost construita Catedrala Sfântului Vasile in timpul lui Ivan Teribilul. Acelaşi ţar a renovat câteva din palatele bunicului său , a adaugat un palat nou şi o catedrala nouă pentru fii lui , şi a pus bazele Bisericii Trinity in ineriorul Kremlinului.În Timpul Dificultaţilor ( perioada crizei dinastice ruseŞti ) , Kremlin-ul a fost ocupat de forţele lituaniene-poloneze vreme de 2 ani , între 21 Septembrie 1610 si 26 Ocrombrie 1612. Eliberarea Kremlinului de armata de voluntarii ai lui Kuzma Minin şi Dmitry Pozharsky , a întărit alegerea lui Mikhail Romanov, ca noul ţar al Rusiei. În timpul domniei fiului sau , Alexis , Catedrala Salvatorului , Poarta Armurilor, Palatul Terem , Parcul de amuzament şi Palatul Patriarhului Nikon au fost construite. Dupa moartea lui Alexis , Kremlin-ul a fost martorul revoltei din Moscova din 1682 , în urma căreia ţarul Petru , abia scapa, făcându-l sa displacă oraşul Kremlin pentru totdeauna. Trei secole mai tarziu , Petru abandonează rezidenţa stramoşilor lui, pentru noua lui capitală Sankt Petersburg. Deşi încă folosit pentru încoronării , Kremlin-ul este abandonat si neglijat până în 1773 , când Ecaterina cea Mare l-a angajat pe Vasily Bazhenov cu scopul sa-i construiască o nouă locuinţa acolo. Bazhenov a creat o arhitectura bombastica neoclasica la o scara eroica , ce a necesitat atât demolarea unor bisericii şi palate cât şi demolarea unei parţii din zidul Kremlin-ului. După ce pregatirile au fost făcute, construcţia a fost amânată din cauza lipsei de fonduri. Câţiva ani mai târziu , arhitectul Matei Kazakov a supervizat reconstrucţia secţiunilor demolate din zid si a câtorva structurii din Manastirea Chudov, şi a construit spaţiosul şi luxosul Oficu al Senatului, deveniind principalul loc de munca al preşedintilor ruşi.
    Zidurile Kremlinului
După invazia lui Napoleon in Rusia in 1812 , forţele franceze au ocupat Kremlin-ul de la data de 2 Seotembrie până la data de 11 Octombrie. Când Napoleon a ajuns in Rusia a ordonat distrugerea Kremlinului. Clădirea Arsenal şi alte câteva porţiunii din zid au fost distruse de explozii , iar focul a avariat Palatul Facets şi câteva bisericii. Exploziile au continuat inca 3 zile. Din fericire ploaia a avariat explozibilele si astfel distrugerile au fost mai reduse. Restauraţiile au durat 3 ani (1816 - 1819), supervizate de Osip Bove. In timpul domniei lui Alexandru I , cateva structuri vechi au fost renovate într-un stil neo-gotic. Triunghiul neregulat al zidurilor Kremlinului cuprind o suprafaţă de 27,5 hectare, iar piaţa Catedralelor este inima Kremlinului. Ea este înconjurată de şase clădiri, din care trei catedrale.
Catedrala Adormirii este cea mai veche, terminată în 1479, fiind cea mai mare catedrală din acele timpuri şi locul unde erau încoronaţi ţarii. Construcţia cu faţadă masivă din calcar, cu cinci turle cu cupole aurite a fost proiectul lui Fioravanti.
Catedrala Bunei Vestiri, cu nouă cupole aurite a fost terminată în 1489.
Catedrala Arhanghelului Mihaiil (1508) este în partea de sud-est al pieţei şi este locul de înhumare a peste cincizeci de membri ai familiilor regale ruseşti. O altă construcţie importantă este Turnul cu Clopot al lui Ivan cel Mare aflat în partea de nord-est al pieţei, are 81 de metri înălţime şi se spune că marchează centrul Moscovei. Cele 21 de clopote sunau alarma în cazul de primejdie.
Cea mai veche construcţie civilă este Palatul Faţetelor (1491), unde se află tronurile imperiale, a fost ctitorit de Ivan cel Groaznic. Următoarea clădire ca vechime este casa familiei regale, Palatul Terem. Primul Palat Terem a fost construit de Ivan al III-lea al Rusiei, dar cea mai mare parte a construcţiei din ziua de azi a fost finalizată în secolul al XVII-lea. Primele două palate sunt unite de Marele Palat al Kremlinului. Acesta a fost inaugurat de Nicolae I în 1838. A fost cea mai mare construcţie din Kremlin şi a costat 11 milioane de ruble. Are săli de recepţie, o scară monumentală roşie şi apartamente private.Partea de nord a Kremlinului este ocupată de Arsenal. Primul Arsenal a fost construit de Petru cel Mare în 1701. Arsenalul din ziua de azi a fost construit în 1817 după ce trupele lui Napoleon au distrus vechea clădire în timpul invaziei sale eşuate în Rusia din 1812
PIAŢA ROŞIEPiaţa Roşie a fost scena multor evenimente istorice. În anul 1612, a trecut prin Piaţa Roşie oştirea populară condusă de Dmitri Pojarski care a luptat două luni cu invadatorii de atunci. În anul 1818 s-a ridicat un monument în cinstea eroilor luptei de eliberare a poporului rus. În această piaţă au fost împrăştiate manifestele lui Piotr Bolotnikov, care s-a aflat în fruntea răscoalei ţărăneşti de la începutul secolului XVII. Piaţa Roşie a devenit arena revoltelor orăşeneşti, aşa zise răzmeriţe ,, de aramă" şi ,, de sare"; pe Locul de Osândă a fost executat Stepan Razin, fiind conducătorul altui război ţărănesc. Emilian Pugaciov, a fost deţinut în beciurile Monetăriei aflate în incinta pieţei. La 9 noiembrie 1917, în Piaţa Roşie a avut loc prima confruntare armată din Moscova între soldaţii revoluţionari şi regimentul de Dvina şi ofiţerii şi elevii şcolilor militare aflaţi de partea contrarevoluţiei. La 17 noiembrie au intrat în Kremlin, prin Piaţa Roşie detaşamente de muncitori şi soldaţi; Lăngă zidurile Kremlinului a luat naştere o adevărată necropolă revoluţionară. În 1924, a fost construit primul mausoleu., din lemn, a lui Vladimir Lenin În 1930 a fost construit mausoleu din granit. În 1961, locuitorii Moscovei l-au întâmpinat pe Iuri Gagarin. primul zbor cosmosic din istoria omenirii. Aici au loc la marile sărbători demonstraţii ale oamenilor, parăzi militare, serbări populare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu