Praga (în limba cehă: Praha) este capitala Republicii Cehe. Oraşul este situat pe râul Vltava, în Boemia Centrală şi are aproape 1,2 milioane de locuitori, în numărul cărora nu sunt luaţi în consideraţie cei aproximativ 300.000 de navetişti, care lucrează în oraş, dar nu locuiesc aici.Praga are diferite supranume, printre care ,,Praga mater urbium "("mama oraşelor"), "Oraşul celor o sută de clopotniţe" sau "Oraşul de aur". Din 1992, centrul istoric al Pragăi a fost inclus pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial.
Din Turnul ,, Eifel", de pe dealul Petrinului, priveşti întregul oraş |
Vltava cu podurile ei. Podul Carol
Podul Carol din Praga |
Din turnul ,, Eifel" se văd zidurile vechi de sute de ani ale cetăţii, terasa,, Fântâna de aur" unde Iulius Fucik, eroul naţional al poporului cehoslovac a văzut Praga pentru ultima oară.,,Oraşul Praga a înflorit în secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Carol al IV-lea al Sfântului Imperiu Roman de Neam German din Dinastia Luxembourg. Carol era fiul prinţesei cehe Eliska Premyslovna şi a lui Jan de Luxembourg. Născut la Praga, în 1316, Carol a devenit rege al Boemiei după moartea tatălui său, în 1346. Datorită eforturilor lui Carol al IV-lea, episcopia din Praga a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie în anul 1344. La 7 aprilie 1348, Carol a fondat prima universitate din Europa Centrală, Răsăriteană şi Nordică, care, în zilele noastre , îi poartă numele. Universitatea Carol este cea mai veche universitate cehă şi prima universitate germană. În acelaşi an, Carol al IV-lea a fondat Nové Město – Oraşul Nou, vecin cu Staré Město – Oraşul Vechi. Carol a reconstruit Castelul Praga şi Vysehradul, a reconstruit unul dintre podurile ruinate de pe Vltava, care poartă azi numele său – Podul Carol. Tot în timpul domniei sale a început construirea Catedralei Sfântul Vit şi au fost ctitorite numeroase alte biserici mai mici. În 1355, Carol a fost încoronat la Roma Împărat al Sfântului Imperiu Roman de Neam German. Praga a devenit capitala Sfântului Imperiu Roman. Noul împărat a dorit să facă din Praga cea mai frumoasă capitală europeană şi oraşul cel mai important al Imperiului. Toate construcţiile ridicate în acea vreme au folosit grandiosul stil gotic, cu caracteristici decorative locale, numite, mai apoi, „Şcoala boemiană”. În timpul domniei împăratului Carol al IV-lea".( Praga, după wikipedia, enciclopedia liberă)
Aici putem vedea Catedrala Sfântul Vit, mormântul lui Ferdinand al II-lea.Următorul rege al Boemiei a devenit Ferdinand Habsburg, soţul lui Ana Jagellon, sora lui Ludwig Jagellon. Urcarea lui pe tron a marcat începutul Dinastiei Habsburg. După ce fratele lui Ferdinand, Carol al V-lea, a abdicat de pe tronul Sfântului Imperiu Roman în 1556, Ferdinand a fost ales împărat, în 1558.
Modele de vitralii
Sfântul Vit Monumentul funerar al Sfântului Ioan Nepomac secolul XVIII-lea
Palatul oamenilor de cultură
Monumentul lui Jan Hus 1415. ,,Situaţia s-a schimbat în mod dramatic în timpul domniei regelui Wenceslas al IV-lea, fiul lui Carol al IV-lea. Preotul Jan Hus, care era şi rectorul Universităţii din Praga, îşi ţinea predicile în Capela Bethleem în limba cehă pentru a asigura difuzarea cât mai largă a ideilor reformării bisericii. Execuţia lui Hus pentru erezie (1415) a dus în anii care au urmat la declanşarea Războaielor Husite (cu episodul declanşator al primei defenestraţii, când populaţia revoltată a Pragăi a aruncat pe geamurile primăriei consilierii orăşeneşti".
OROLOGIU PRIMARIEI VECHI, UNUL DIN CELE MAI CELEBRE DIN LUME
PIAŢA HRADULUI
În Oraşul Praga , a poposit Mihai Viteazul în urmă cu 400 de ani
fotografii personale: Viorica Hrustovici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu