sâmbătă, 15 septembrie 2012

CASTELE DIN SCOTIA


Castelul Fyvie - faimosul castel bântuit în Aberdeenshire.
În zona de câmpie de Aberdeenshire, în mijlocul unei zone rurale, se află o clădire care este, istoric, una dintre cele mai interesante din Scoţia. Castelul de Fyvie, se află pe malul stâng al râului Ythan. Istoria Castelului Fyvie incepe din anul 1211. Situat la nord-vest de Aberdeen, castelul are cinci turnuri. Fiecare din cele cinci turnuri sunt numite pentru familiile puternice care detinea această frumoasă arhitectură de baroc și au trei etaje. Din 1296, Fyvie a fost la un moment dat deţinut de către Robert Bruce ca o cabană de vânătoare şi mai târziu a trecut în mâinile familiei Gordon (familia a celebrului Lord Byron). Pe aici au trecut vizitatori ai multor Case regale. Castelul are o istorie ce s-a desfăşurat în paralel cu unele dintre cele mai sângeroase în istoria zbuciumată a poporului scoţian, deci nu este o surpriză că bantuie fantome .
Probabil cea mai faimosă fantomă în Fyvie este fantoma Dame Lilias (sau Crini) Drummond. În 1592 s-a căsătorit Lilias Drummond Alexander Seton, devenind Doamna Fyvie. Timp de nouă ani se pare că a fost casnicia ei. A rezultat cinci fiice. Se spune ca Alexandru a inceput o aventura cu Lady Grizel Leslie.


Unii spun că doamna Lilias a murit de inimă zdrobită. Se spune că după şase luni de la moartea lui ,,Lilias ", Alexandru s-a căsătorit cu Lady Leslie. Imediat după căsătorie în dormitorul lor, au fost auzite zgomote ciudate din afara-ca suspinele unei femei deziluzionate. În zori au observat, ceva bizar la un pervaz mare si scrisori pe perete cu susul în jos unde a  fost scris  LILIAS D. Drummond. Această înscripţionare rămâne ca o parte din mister din Castelul Fyvie ca fiind ,, Lilias fantomă ". care poate fi văzută din când în când pe scara castelului principal.. 
O altă legendă spune despre:
O fantoma mai puţin cunoscută despre Andrew Lammie, un trompetist din secolul optsprezecelea, care s- îndrăgostit de fiica morarului local, Agnes. Părintii Agnes "nu a fost de acord cu această relație. Domnul Fyvie. într-un acces de furie l-a răpit pe Andrew şi l-a vândut în India de Vest ca sclav. Legenda spune că Andrew în cele din urmă a reuşit să scape şi să se întoarcă pentru Agnes câţiva ani mai târziu, dar atunci a fost prea târziu. Agnes a murit la scurt timp după ce el a fost furat. Andrew a blestemat atunci Lords de Fyvie, spunand că un sunet de trompetă ar prezice moartea Domnului Fyvie. Mai târziu Andrew a murit și de atunci , o trompetă a fost auzită în cele mai târzii ore de noapte chiar înainte ca Domnul Fyvie să moară.
Fyvie nu este doar un castel bântuit, dar, de asemenea, și un castel blestemat. Thomas, a fost un profet bine cunoscut, care se presupune că a primit darul lui of Sight, Thomas a avut obiceiul de a călători. 
Sunt două versiuni ale legendei Thomas şi Fyvie cunoscute până astăzi. Prima face aluzie la primii proprietarii ai castelului fiind îngrijorati de ceea ce Thomas ar putea profeţi castelul lor, astfel încât ei au refuzat pur şi simplu ospitalitate. Nu numai ca este prea putin probabil. Altă versiune de poveste este că Fyvie a păstrat uşile deschise pentru fiecare şapte ani şi o zi sau şapte ani şi jumătate de aşteptare pentru Thomas-apoi, într-o zi furtunos Thomas abordat şi vântul a trântit uşa închisă.


Oricum, rezultatul este acelaşi poveşti-Thomas a blestemat castel cu o rimă, care în esenţă, a proclamat:
Fyvie, Fyvie, niciodată thou'll prospera
Atâta timp cât există în tine pietre trei:
Nu e unul din cele mai vechi turn,
Există unul în frunzar doamnă,
Există unul în apă-poarta,
Şi aceste trei pietre niciodata nu vei primi!


Oamenii au interpretat blestemulul profetului ca fiind legate de cele trei pietre, care va plânge atunci când Domnul a Fyvie este în pericol. O piatră pare a fost găsită şi nu emană apă din când în când, ci aparent Întrucât în momentul blestemului lui Thomas, Castelul Fyvie a avut partea de multe probleme.
In prezent Fyvie Castelul a fost deţinut de Trustul National din 1984 şi este deschis pentru public în timpul verii. Vizitatorii, nu au parte de aparitii fantomatice, și vin aici mai mult pentru a vedea interiorul, de la decoratiuni generos heraldice la picturi originale de către pictorul Raeburn şi Romney.



Monumentul Naţional Wallace (în general, cunoscut sub numele de Monumentul lui Wallace) este un turn în picioare numit de Abbey Craig , amplasat pe un vârf de deal din apropierea oraşului Stirling din Scoţia .

Acest monument comemorează pe Sir William Wallace , eroul scoţian din secolul al 13-lea.

Turnul a fost construit în urma unei campanii de strângere de fonduri cu scopul de a fi cunoscută identitatea națională a Scoției din secolul al 19-lea. În plus a fost parţial finanţat prin contribuţii de la un număr de donatori străini, inclusiv italieni lider naţional Giuseppe Garibaldi . A fost finalizat în 1869, după planurile arhitectului John Thomas Rochead la un cost de £ 18,000. Monumentul este un 67-metri (220 ft) cu un turn de gresie, construit în stil gotic victorian . Se afla pe Craig Abbey, pe un colţ de stâncă de mai sus Cambuskenneth Abbey.














Monumentul este deschis pentru publicul larg. Vizitatorii urca cele 246 de scară în spirală pas catre galeria de vizionare din interiorul coroana monumentului, care oferă vederi spre Ochil Hills şi Valea Forth .
În 1996 Tom , un zidar recunoscut din Brechin , s-a inspirat după Mel Gibson. El a sculptat o statuie a lui Walace de 4m inaltime, cantărind 12 tone. Statuia lui Wallace a fost construită din două blocuri de gresie.

Un număr de artefacte crede că aparţin Wallace sunt expuse în interiorul monumentului, inclusiv Sword Wallace , şi 1.68 metri . În interior este, de asemenea, o sala de Heroes, o serie de de busturi a unor personalități a Scotiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu