duminică, 16 septembrie 2012

DIN ISTORIA SCOTIEI



















Linia ferată West Highland începe de la At Euston statia in centrul Londrei. În jurul orei de 21 în fiecare noapte, cu excepţia sambata seara, pleacă Sleeper Caledonian pentru Highlands din Scoţia, cu vagoane de dormitla Fort William în Highland Vest linie la poalele lui Ben Nevis, cel mai înalt munte din Marea Britanie. Cu dormitoare privat, o masina salon oferind canapele din piele şi un serviciu steward cu băuturi şi mâncăruri uşoare. Este un tren de croazieră, dar este și de serviciu programat pe tot parcursul anului, cu tarife începând de la doar £ 60 pentru fiecare.
Pentru cei care doresc sa viziteze Scotia pot apela la mersul cu trenul Londra-Edinburg-GlagowScotia formează partea de nord a Marii Britanii, si reprezinta una din cele patru naţiuni care formează Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Scotia este înconjurată de ape pe 3 laturi : Oceanul Atlantic la nord şi vest şi Marea Nordului la est.
La sud se învecinează cu Anglia, cam 96 de kilometri de-a lungul dealurilor Cheviot, între bazinul râului Tweed pe coasta de est şi Solway Firth în vest.
Scurt istoric
Romanii au cucerit Britania ajungând până în Valea Midland, după 79 A.D.


In imagine foto stanga se pot vedea rămăşiţe ale Zidului Antonine (Antonine Wall), construit de romani între râul Forth şi râul Clyde. Pentru a apăra frontiera. Ţinuturile dinspre nord erau populate de Picţi. Originea şi limba lor este în mare parte celtică.
Celebrul Zid a lui Hadrian, lung de 100 mile, se află aproape de graniţa de azi dintre Anglia şi Scoţia, si a fost construit în 119 A.D. (este situat intre Glasgow si Edinburg)
În secolul V "Scots" au venit din Irlanda şi s-au stabilit în vestul Scoţiei. Ei au creştinat pe Picţi şi alte triburi.
După secole de lupte cu Picţii, au pus coroana Scoţienilor şi Picţilor pe capul regelui Kenneth MacAlpin, în 843.
Revoluţia religioasă, politică şi socială din timpul lui Malcom Canmore (1057-93), a condus introducerea civilizaţiei şi a obiceiurilor englezeşti, a limbii engleze şi chiar a englezilor.

APEDUCTA













Edward I al Angliei a dorit să alipească Scoţia coroanei englezeşti.
Victoria scoţienilor de la Bannockburn, 1314, l-a înfrânt pe Edward II. Scoţienii doreau independenţa cu orice preţ. Astfel s-au scurs ani sângeroşi, 300 de ani; dupa care în sfârşit Scoţia a rămas liberă. Anglia şi Scoţia s-au unit în vremea lui James VI al Scoţiei, care a ajuns pe tronul Angliei în 1603, după moartea reginei Elisabeta I. Elisabeta I a persecutat-o pe mama lui James VI, Queen Mary a Scoţiei, pe care a şi executat-o.
Actul de unire din 1707 a dus şi la revolte a celor ce se opuneau unirii.
După revolta din 1745, care a fost practic un Război Civil, mulţi scoţieni au emigrat în alte ţări.
În 1745, Prince Charles Edward Stewart, cunoscut sub numele de Bonnie Prince Charlie, se reîntoarce în Scoţia şi începe a doua revoltă Iacobină, care se termină cu victoria scoţiană (batalia de la Prestonpans).
În 1746, Charles fuge în Franţa.
Purtarea kiltului este interzisă
1768 apare prima ediţie a "Enciclopedica Britannica"
1826, prima cale ferată comercială între Edinburgh şi Dalkeith.
1860, se deschide primul campionat de golf
1870, primul meci internaţional de rugby între Scoţia şi Anglia
1872, se fondează Clubul de Fotbal Rangers
1888, se formează Clubul de Fotbal Celtic
1879, prăbuşirea podului Tay
1896, prima linie de metrou "the shooglie" în Glasgow, a rămas unica.
1937, se construieşte transatlanticul "Queen Elisabeth"
1943, Germania atacă aerian Scoţia în cel de al doilea război mondial.
1964, se inaugurează cel mai lung pod suspendat din Europa, "Forth Road Bridge" de la acea vreme.
1971, 66 de oameni omorâţi în dezastrul de la stadionul din Glasgow.
1996, "Stone of Destiny", piatra de încoronare a Scoţiei este redată Castelului Edinburgh după 700 de ani de când a fost furată de Edward

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu