vineri, 4 octombrie 2013

Expoziţia exprimată prin carte poştală ilustrată ,,oraşul Botoşani de…. Altădată”, care se adresează nu nu mai celor pasionaţi de cartofilie, ci şi pentru iubitorii istoriei, Botoşani, 2013.


Pe data de 3 octombrie  2013, la Muzeul Judeţean Botoşani, a avut loc vernisajul expoziţiei cu tema  ,, Salutări … de altădată” organizată în colaborare cu Serviciul Judeţean Botoşani al Arhivelor Naţionale Botoşani. 

unde au participat colecţionari dr. Gică Mariţanu, Gh Bocan şi alţii, oameni de cultură, profesori de istorie. Expoziţia reuneşte cărţi poştale ilustrate şi felicitări româneşti, care exprimă o stare nostalgică amintire, despre Botoşani, şi despre cum era lumea noastră acum o sută de ani, într-o societate normală, bazată pe valori şi care trăiau în echilibru social, moral şi politic. Dar, şi  cărţi poştale ilustrate franceze, germane , britanice şi belgiene, datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi primele decenii ale secolului XX, grupate tematic. 
Botosani 1912
Botosani 1907


Un loc aparte îl ocupă cele ce ilustrează oraşul Botoşani de…. altădată.      Expoziţia nu este adresată nu nu mai celor pasio­naţi de cartofilie,  ci şi pentru iubitorii istoriei . Imaginile acestor cărţi poştale vechi, bine păstrate la Arhiva Naţională cât şi la Muzeul Judeţean, vin să ne reîmprospăteze memoria  cum a fost şi cred că e bine să ne iubim oraşul.
    Cartofilia este o ramură nouă, care are ca scop de a reconstitui pe baza imaginilor unor cărţi poştale ilustrate, aspectul unei zone urbane, sau să facă incursiuni în istorie, sau să prezinte personalităţi ale culturii.
    Cărţile poştale ilustrate ne indică trecerea timpului, este un mesager al cuvântului, un document de epocă, prin acel carton simţim viaţa reală, de atunci, şi ne conduce să studiem şi analiza trecutul. Studiul şi cercetarea cărţii poştale ne oferă satisfacţii mari.
,,Cartofilia modernă are un rol extrem de important în restituirea memoriei vizuale comunitare. Apariţia şi dezvoltarea cărţii poştale ilustrate este strâns legată de călătorii şi în special de turism. Oamenii, care umblau prin lume simţeau nevoia să exprime bucuria faţă de rude pe unde au fost. Astăzi comunicăm rapid, trimiţând celor dragi o ilustrată electronică. Internetul ne-a simplificat comunicarea, dar a luat farmecul cărţilor poştale ilustrate.....de altădată cu diferite imagini.
La sfârşitul secolului XIX-lea, în 1899, erau consemnaţi la nivel mondial cam 80 milioane de cartofili, iar în România erau 90.000 de colecţionari.ne spune Sergiu Găbureac un mare pasionat cartofil.
Cartea poştală ca business a fost o invenţie a librarilor şi a circulat între anii 1898-1907.
Istoria cărţii poştale începe cu ,, Legea asupra cărţilor poştale aprobată prin Decretul 789/1873. Prima carte poştală ilustrată necirculată a fost concepută şi realizată de poetul Al. Macedonski în 1888. Mai târziu la 20-aug-1894, a fost emisă prima carte poştală românească oficială, producţie de serie. A fost  pusă în vânzare cu ocazia inaugurării la Bucureşti a Expoziţiei Cooperatorilor Români. În 1895, librăria lui Carol Muller din Bucureşti pune în vânzare cărţi poştal
Din istoria cărţii poştale simplă constatăm că are o vechime de 165 de ani. Primul care a propus a fost medicul vienez Emanuel Herman. Atunci, au fost obiecţii din partea poştei imperiale austriece, care considera că cartea poştală desfiinţa secretul corespondenţei. Atunci, s-a adresat împăratului, căruia i-a argumentat că, nu poate fi vorba de violarea corespondenţei, ci lumea va putea alege o altă variantă de comunicare. Introducerea oficială a avut loc pe data de 15-oct-1848. Mai târziu, a apărut cărţi poştale cu imagini-ce puteau fi şi un mijloc de promovare.
Domnul Gh. Median muzeograf, la Muzeul Judeţean Botoşani a deschis vernisajul adresându-se celor participanţi, colecţionari, profesori de istorie, şi altor persoane de cultură:
,, În numele conducerii Muzeului Judeţean de Istorie şi al meu personal, vă mulţumesc pentru faptul că aţi ales să fiţi astăzi, alături de noi la vernisajul unei noi expoziţii.
     Realizatorul acesteia este colegul meu, domnul muzeograf colonel Sergiu Balanovici, care utilizând un material de mare valoare, ne transpune în urmă cu mai bine de un secol, oferindu-ne plăcerea de a vedea o parte a Europei şi Botoşanii acelui timp.
      Deşi de numai trei ani, este la muzeul nostru, domnul dr. Balanovici se dovedeşte un profesionist în adevăratul sens al  cuvântului, fapt a-l putea constata, încă o dată, acum.
Dincolo de aceasta, domnul Balanovici are un grup de prieteni şi colaboratori care sunt prezenţi şi acum, aici, pe care-i salut şi cărora le mulţumesc încă o dată pentru prezenţa alături de noi".


Dr Sergiu Balanovici-muzeograf şef Secţie Memorialistică:
Expoziţia- intitulată sugestiv ,, Salutări de ... altădată!- reuneşte  cărţi poştale ilustrate şi felicitări de la sfârşitul secolului al XIX-lea- primele decenii ale secolului XX. 
     Sunt documente româneşti, franceze, germane, belgiene dar şi din fosta Austro-Ungarie. Ele se păstrează în fondurile şi colecţiile Serviciului Judeţean Botoşani al Arhivelor Naţionale ale României, precum şi în cele ale Muzeului Judeţean Botoşani. Exponatele sunt grupate după ţara de provenienţă, pe tematici, în ordine cronologică. 
    Un spaţiu generos este alocat celor cuprinzând imagini şi însemnări din Botoşanii de altădată"
Doamna Rodica Cracană, director Secţia Arhivelor Naţionale, Botoşani:
    ,, În acest octombrie propunem iubitorilor de istorie o altă temă cu conotaţii arhivistice. Sunt documente de arhivă , comori ce se găsesc la Muzeul Judeţean, cât şi la Secţia Arhivelor Statului Botoşani.
 Primele cărţi poştale ilustrate din România, au fost concepute şi realizate de Al. Macedonski în anul 1888. În Botoşani, primele cărţi poştale au apărut după anul 1895, majoritatea fiind pe o hârtie şi imagine slab calitativ. Cu timpul, a crescut calitatea imaginii şi a hârtiei. Motivul pentru care se practica acest mod de corespondenţă deschisă, a fost că taxele poştale erau la jumătate faţă de scrisorile în plic.
   Cartea poştală prezintă o imagine, iar aceasta poate reprezenta un document istoric, a unei clădiri din Botoşani, sau importanţa clădirii cum a fost Primăria, Tribunalul sau casa unei personalităţi culturale botoşănene.
    Expoziţia nu este structurată numai pe clădiri importante botoşănene, ci am expus şi cărţi poştale cu imaginea unor actori. Deasemenea au fost expuse, aici, şi felicitări, care ne-au încântat prin modul de scriere, şi prezentarea grafică.
   La începutul  secolului al-XX-lea, în Botoşani, erau 10 Tipografii şi multe librării, care editau cărţi poştale illustrate. În colecţia Secţiei Arhivelor se regăsesc vederi aparţinând unor Edituri şi librării din Botoşani ca de exemplu: Editura Libr. ,,Eminescu” Botoşani, Edit. Libr. ,,Lumina şi S. Davidescu”, Edit.Libr. ,,Segal şi Marcu”, Edit. Libr.,, Moderna”, A.M. Julius şi altele. Cărţile poştale ilustrate, care au circulat la Botoşani sunt de la Editura D. Stern, Bucureşti, Horovitz şi Depozitul Univesal Saraga, Bucureşti, din Cluj şi Gherla.
Primul fotograf care a realizat o imagine a Botoşaniului a fost Eduard Hubert.
Vă invităm să vizitaţi expoziţia şi sperăm să vă trezim interesul pentru aprecierea acestor cărţi poştale prin care putem analiza trecutul istoric"


Dr. Mariţanu, colecţionar, cartofil, Asociaţia Filatelică Botoşani: 
   ,,Cărţile poştale editate, reconstituie o zonă urbană inclusiv oferă detalii arhitectonice. S-a vorbit despre apariţia C.P.I. în oraşul Botoşani. 
     După informaţiile pe care le am adunat cu privire la istoria cărţii poştale ilustrate, în calitate de cartofil, pot spune că în 1895, 1896, după data circulaţiei, au fost puse în vânzare cărţi poştale, care nu au fost editate în oraş. 
    Prin relaţiile pe care le aveau librarii cu străinătatea Germania, Lepzig, Italia, le-au fost trimise cărţi poştale editate acolo, cu imagini din Botoşani. 
     Se pare că în anul 1888, a avut loc un incendiu, care a distrus centru vechi al oraşului Botoşani. Ca urmare, au avut loc manifestări la nivel naţional şi pe plan local, in scopul adunări de fonduri necesare reconstituirii centrului vechi. Tot atunci în anul 1888, la o serbare în Grădina Vârnav, un fotograf, a pus în vânzare –cartoane fotografice cu imagini din Botoşani, care îndeplineau condiţiile unei cărţi poştale ilustrate. Pentru cartofili este important textul şi data circulaţiei. Cei care cercetează istoria apariţiei cărţii poştale, ne vor aduce mai multe informaţii în curând".




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu