vineri, 11 octombrie 2013

Sfaturi oferite de specialisti pentru prevenirea cancerului uterin si mamar la Botosani

  Mereu auzim la televiziune, radio, în publicaţiile mass media, despre noi victime al cancerului de col uterin. Despre topul cancerului de col ,, telegraf -anunţuri”, din 15-09-2009 scrie: ,,Cancerul de col" uterin ucide o femeie la fiecare două minute, la nivel mondial, potrivit unui raport din 2007 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
    Tot datele statistice arată că, în România, şase femei mor în fiecare zi din cauza acestei afecţiuni, iar alte nouă sînt diagnosticate cu cancer de col uterin. România ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin (23,9%), fiind urmată de Bulgaria şi Slovacia, conform rezultatelor cercetărilor efectuate de Centrul de informare privind virusul HIV uman şi cancerul de col uterin. Statisticile arată că, în fiecare an, peste 2.000 de românce mor din cauza cancerului de col uterin, în timp ce aproximativ 3.500 sînt diagnosticate cu această boală. Conform unui studiu efectuat de GSK în 2007, la nivel european, doar 38% dintre femei consideră că sînt bine informate asupra acestei afecţiuni. 

    Mai mult decît atît, peste jumătate dintre femei (55%) consideră că medicii nu le oferă sprijinul emoţional necesar, nevoia de îmbunătăţire a dialogului fiind resimţită şi de medici - 55% dintre aceştia consideră că este nevoie de un mai bun dialog cu pacientele pe tema cancerului de col uterin şi a testelor citologice. Pentru femeile sub 45 de ani, cancerul de col uterin este al doilea cancer ca frecvenţă în lume. Efectuarea periodică a testului Papanicolau constituie cea mai eficientă modalitate de a diagnostica existenţa acestui virus. Pe lîngă testele citologice realizate regulat, femeile se pot proteja împotriva cancerului de col uterin şi prin vaccinare". Pentru o informaţie mai corectă am apelat la doamna biolog- citolog Rodica Ailioaie, din cadrul ,, Dispensar medical LUX.ro "Doamna Rodica Ailioaie, este absolventă, din anul 1975, a Facultăţii de Biologie, din cadrul Universităţii A.I.Cuza Iaşi.
     După terminarea Facultăţii a urmat cursuri de perfecţionare în domeniul ,, citologie cervico-uterine şi mamară” Pe data de 3 ianuarie 1976, a înfiinţat şi organizat primul laborator judeţean de citologie care a funcţionat în cadrul ,, ,,Maternităţii Botoşani”, iar din 2001 a fost mutat la Spitalul Judeţean ,, Mavromati” Botoşani. 
    H.V. Va rog sa-mi spuneţi cu ce se ocupă citologia? 
 Doamna biolog-citolog Rodica Ailioaie,, Citologia se ocupă cu depistarea precoce a cancerului de col uterin şi mamar. Depistarea precoce în stadii curabile (0 -II), nu are numai o importanţă umanitară şi medico-socială, bolnavele se pot vindeca în procent mare putând fi redate societăţii ca (elemente active) ci şi una economică. Una e să tratezi un cancer în stadiu avansat cu costuri mari şi rezultate minime.Si alta să depistezi boala în stadii incipiente". 
    H.V. Vă rog să-mi spuneţi aţi depistat multe cancere de col uterin, care v-a adus satisfacţia profesiei? 
    Doamna Rodica Ailioaie: ,,Sigur- În 34 de ani activitate, profesând în acest domeniu, cu multă pasiune, devotament şi conştiinciozitate, am depistat multe femei în stadii curabile care trăiesc şi în ziua de azi”. 
   H.V. Cum a fost începutul citologiei în judeţul Botoşani? 
  Doamna biolog Rodica Ailioaie: ,, Ca orice început eram plină de optimism, că voi reuşi cu ajutorul lui Dumnezeu să salvez vieţi. Da, am reuşit, dar ca orice pionierat a fost foarte greu. Luam instrumentarul şi cele necesare recoltării şi împreună cu asistenta mea doamna Veronica Cozma intram în colectivităţile mari de femei (fabrici, uzine) la circonscripţiile sanitare şi abordam cu mult tact această problemă necunoscută atunci. Trebuia să explicăm cu ce ne ocupăm, ce facem în fabrică, apoi mai intervenea ,,pudoarea”, etc. Abia când au apărut primele rezultate corecte, femeile au început încetul cu încetul să capete încredere în mine. Aşa am pornit la drum lung cu dăruire, în acest domeniu. Făceam teste în medie 800-1000 pe lună. Planul atunci stabilit era de 10.000 de femei pe an. Programul de prevenire a îmbolnăvirii era foarte strict şi din acest motiv nu am luat concediul de odihnă. Am acceptat pentru că îmi plăcea ce fac. Pentru că nu am uitat cele învăţate la cursurile de la Bucureşti, din anul1975: ,, ,, Diagnosticul citologic poate fi utilizat pentru a face un pic de bine şi să salvezi o viaţă, sau s-o prelungească” Câţi cercetători din biologia moleculară pot avea aceeaşi pretenţie? Babeş, Papanicolau, au făcut un mare bine pentru omenire” ( Acta Cytologica-Baltimore,,Eu adaug , că trebuie mare atenţie şi responsabilitate în citirea lamelor, căci un rezultat fals pozitiv, produce o mare traumă psihică femeii". 
   H.V. In ce constă testul Papanicolau? 
  Doamna citolog Rodica Ailioaie: ,,In mod normal corpul uman pierde o parte din celule, care mor şi sunt înlocuite de altele tinere. Un test Papanicolau constă în analiza la microscop a unor astfel de celule. Celulele sunt studiate pentru a se descoperi dacă există semne de modificare a lor, modificare ce poate însemna aparitia unui cancer de col uterin. In plus, pot fi descoperite unele semne de infectie. Testul Papanicolau este o metoda care arată posibilitatea aparitiei cancerului, dar nu este un test infailibil. Daca apar aspecte anormale, medicul va informa pacienta ce teste trebuie facute ulterior".
H.V. Vă rog , ce ne puteţi spune despre cancerul de col uterin şi screening? Doamna citolog Rodica Ailioaie: ,, Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat cel mai eficient prin screening Detectarea anomaliilor citologice prin examinarea microscopică a frotiului Pap, şi tratamentul consecutiv al femeilor cu anomalii citologice de grad înalt, evită dezvoltarea cancerului( Miller 1993). Programele de screening citologic bine organizate la la intervale de 3-5 ani pot reduce incidenţa cu până la 80% (IARC-2005) În ţările dezvoltate, incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin a scăzut considerabil, probabil ca o consecinţă a programelor de screening citologic ( Bray-2005) În 2003, toate Ministerile Naţionale responsabile pentru sănătatea publică în statele membre UE, au aprobat şi au susţinut consensul ştiinţific la care au ajuns experţii în domeniul profilaxiei cancerului.” 

    Doamna biolog Rodica Ailioaie, vă mulţumesc pentru că aţi acceptat să ne spuneţi despre dv şi despre necesitatea investigării preventiv al diagnosticării cancerului. Femeile din Romania, testate gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin ( Telegraf anunturi) pe data de 15 ianuarie-2009 scrie
,Între 18 şi 24 ianuarie, România marchează Săptămîna europeană de prevenire a cancerului de col uterin, prin lansarea campaniei “Cancerul de col uterin - Oferă-ţi şansa de a trăi!”, dedicată informării şi educării cu privire la această afecţiune. Organizatorul campaniei, Dorin Catană, susţine că boala afectează, în România, de trei ori mai multe femei decît cancerul ovarian. Situaţia este cu atît mai tristă cu cît această boală poate fi prevenită. “Am demarat campania tocmai pentru a atrage atenţia publicului asupra acestei realităţi dureroase. Statisticile sînt clare - înţelegerea şi educaţia privind cauzele şi riscurile acestei afecţiuni sînt limitate”, a declarat Catană. Campania se concentrează asupra a două direcţii - prevenţia şi protecţia. Pe toată perioada desfăşurării ei, peste 20 de consultanţi vor fi prezenţi în farmaciile Centrofarm, conform unui program prestabilit.      Se estimează că mesajele campaniei vor ajunge la peste 800.000 de clienţi, atît prin discuţiile cu consultanţii din farmacii, cît şi prin intermediul materialelor documentare puse la dispoziţie în farmacii. Totodată, consultanţii specializaţi le vor oferi sfaturi clienţilor şi îi vor direcţiona către clinici medicale partenere, pentru a consulta un medic specialist. “Am optat pentru o campanie care combină dialogul direct şi materialele de documentare pentru că în acest mod ne putem adresa tuturor preocupărilor clienţilor noştri, iar răspunsul devine personalizat şi este cît mai complet posibil”, a spus, la rîndul său, dr. Mirela Moroşanu, director medical şi coordonatorul campaniei. Materialele din campanie au fost dezvoltate pe baza experienţei În această campanie, femeile vor beneficia de administrarea gratuită a vaccinului, dacă acesta este achiziţionat dintr-o farmacie Centrofarm, precum şi de reduceri în clinicile medicale partenere - 15% la consultaţia de către un medic specialist sau un medic primar ginecolog şi 10% la efectuarea testului Papanicolau”. Scrie telegrafonline.ro ( Telegraf anunturi) pe data de 15 ianuarie-2009 despre campania ,, Cancerul de col uterin” ,, Pap-test or Babeş- method?” 
    Un dosar neîncheiat al istoriei medicinii: cine a descoperit metoda citodiagnosticul oncologic? ,,Dacă în profilaxia şi diagnosticul precoce al cancerului uterin s-au făcut progrese remarcabile în ultimele decenii, aceasta se datoreşte indiscutabil existenţei examenului citologic. În literatura universală se atribuie autorului american Papanicolaou (1883-1962) în mod exclusiv, meritul de a fi descoperit această metodă care a şi fost denumită Pap –test. Datele istorice, arată că adevăraţii protagonişti ai acestei motode au f de fapt, medicii români Constantin Daniel şi Aurel A. Babeş, ale căror merite abia în ultimii ani, după aproape jumătate de secol, încep să fie recunoscute, atribuindu-li-se paternitatea metodei”. (...) ,, În anul 1927 profesorul C. Daniel şi A. Babeş comunică la Societatea de ginecologie din Bucureşti cercetarea: ,, Posibilitatea diagnosticului cancerului colului uterin prin frotiuri”

Un comentariu:

  1. Am locuit cu aceasta boala mortala pentru mai mult de un an, soțul meu am descoperit că am fost amândoi HIV +. Ne-am încerca în toate moduri de a trăi viața noastră, în ciuda acestui lucru, în corpul nostru nu până când am dat peste acest plante puternic, care la portretizat pe care el a avut cure.At început am fost mai sceptic, dar soțul meu a insistat pe dându-i o încercare și am comandat pentru unele din plante sale și în câteva săptămâni după ce a urmat procesului din cauza acestei plante, ne-am dus pentru un test ca el ne-a spus prea am fost copleșiți de fericire când am primit rezultatul de la clinica. Rata de virus în corpul nostru a scăzut și, în câteva săptămâni, am fost in totalitate cured.We, de asemenea, întrebat de ce el nu a ieșit în lume, care a avut leac și a spus că a făcut-o în 2011, dar a fost respins de către echipa de cercetare International. Cel mai important lucru este pentru tine de a fi vindecat Dacă vrei să știi despre acest apel de plante pe +234 706 542 4920 sau e-mail: herbalcure4u@gmail.com. Dumnezeu să vă binecuvânteze.

    RăspundețiȘtergere