vineri, 4 octombrie 2013

O nouă aparitie- Romanul ,,DRAGOSTEA DINTÂI”, autor Maria Panciuc Bucătaru. Lansare carte la Biblioteca judeţeană Botoşani-28 sept.2013


La Sala de lectură a  Bibliotecii Judeţene Botoşani, pe data de 28-09-2013, a avut loc lansarea a două  volume unul de poezie ,, ÎNCHINARE IUBIRII”, şi proză, romanul ,,DRAGOSTEA DINTÂI”, autor  Maria Panciuc Bucătaru. La acest eveniment important în viaţa culturală Botoşăneană, au participat Cornelia Viziteu, director al Bibliotecii Botoşani,
Dr. prof. Lucia Olaru Nenati, poetă şi scriitoare, prof. Dana Petraru, moderator al evenimentului. Actorii Narcisa Vornicu  şi Cezar Amitroaie,  de la Teatrul ,, Mihai Eminescu”, Botoşani, care au recitat câteva poeme din volumul ,, ÎNCHINARE IUBIRII” şi au creat o sinteză scenariu după romanul ,, DRAGOSTEA DINTÂI”, au impresionat mult pe autoare pentru această surpriză, cât şi pe cei prezenţi în sala de lectură prin talentul actoricesc şi prin ideia că romanul poate fi cu siguranţă, subiect al unei piese de teatru şi chiar scenariu de film. Au mai participat: prof. Gh. Median, muzeograf Muzeul Judeţean Botoşani, Poeta Maria Moisoiu, scriitorii Constantin AdamDMG Gaftoneanu, Petruţ Pârvescu, Constantin Cristescu, Laurenţiu Maftei, pictorul Marcel Alexa, (care a realizat ilustraţiile la volumul de poeme ,, ÎNCHINARE IUBIRII”),  prieteni, medici, profesori şi nu în ultimul rând familia.
                             ,,DRAGOSTEA DINTÂI, autor  Maria Panciuc Bucătaru
Motto:
Dăruiesc această carte celui fără de care, nu aş fi cunoscut iubirea
Autoarea.


,, După apariţia mai multor volume de poezii, ancorate puternic în actualitate, poeta Maria Panciuc-Bucătaru, apare cu un roman ,, DRAGOSTEA DINTÂI”, făcînd o radiografiere a deceniilor 5 şi 6 ale secolului recent încheiat, când procesul de socializare forţată a pământului- colectivizarea- era în plină desfăşurare. Însăşi poeta a trăit acele vremuri, faptul conferind veridicitatea şi un surplus de valoare celor consemnate, după cei aproape 50 de ani ce au trecut.
   Titlu ne-ar induce speranţa unei frumoase poveşti de dragoste, dar nu este aşa. În fapt, romanul pe prezintă drama unei fete din familia unui ţăran cu mai mulţi copii şi cu posibilităţi modeste de trai.
Tentativa urmăririi cursurilor unei facultăţi eşuând, Dorina, eroina principală, devine profesor suplinitor într-un sat îndepărtat din Moldova.
Nicio clipă nu s-a gândit că, odată cu începutul anului şcolar, pentru care avea repartiţia Inspectoratului de Învăţământ, va fi nevoită să suporte un calvar de nedescris.
Mânată poate de dorinţa de a scăpa de sărăcie, sau poate victimă a necunoaşterii vieţii cu aspectele ei multiple, tânăra absolventă de liceu acceptă căsătoria cu un tânăr dintr-o familie înstărită.
Dezamăgirea este imensă când descoperă că a nimerit, prin această alegere, în ghearele unui psihopat, schizofrenic, care în scurt timp declanşează represiuni dintre cele mai violente şi mai bizare asupra ei.
O dată cu evenimentele din viaţa personajelor, autoarea ne prezintă lumea satelor acelor vremuri: ţărani speriaţi, tracasaţi de hotărârile luate de P.C.R. de a realiza colectivizarea agriculturii, aceasta impunând trecerea pământului în întovărăşire şi mai apoi în colectivă, traversează momente greu de imaginat. Minţiţi cu voia sau fără voia ,, cadrelor”, care colindau satele, în vederea realizării acestui deziderat, locuitorii satului uneori se ascundeau, alteori aşteptau răsplata pentru trecerea câtorva hectare la colectiv. Sunt redate întâmplări autentice şi uneori zguduitoare: acea bătrână, care vine de Paşte la şcoală, să vadă de ce nu a primit  ceea ce i s-a promis pentru sfintele sărbători. Cu toate că se simţea minţită, ea tot doreşte binele fetei, care după spusele Dorinei, ,, a plecat la altă şcoală”.
Activitatea desfăşurată în şcoală, căreia i se mai adaugă munca obştească, prestaţiile culturale etc.
este creionată având modele reale în lumea satului, exemple morale, demne de toată atenţia, acestea coexistând cu duritatea vremurilor şi subjugarea libertăţii omului în societatea guvernată de normele ,, vieţii noi”.
 În roman apare şi reprezentantul unei categorii dornice de promovare, să slujească cauza partidului.
Soţul Dorinei de mai târziu, colegul ei de facultate, cu care convieţuieşte aproape 5 ani, Radu Temneanu, după ce este promovat, cooptat pentru o funcţie diplomatică, îşi schimbă complet comportamentul.
Doamna Maria Panciuc-Bucătaru scoate în evidenţă frica pe care o purta acest om, pentru ca soţia lui, rămasă acasă, să nu comită vreo greşeală şi să fie luată în vizorul partidului. El îşi păzeşte slujba, chinuindu-şi soţia cu anumite presupuneri aruncate spre ea şi jignind-o.
Autoarea în acest roman mai scoate în evidenţă moralitatea în care trăieşte satul.
Am spune că autoarea a mai adăugat un surplus de măreţie la gândul că viaţa, dragostea, iubirea, sunt preamărite doar în ordine, moralitate, răspundere şi supunere blândă a sufletelor de lângă tine.
 Citiţi romanul şi încărcaţi-vă sufletul cu trăiri autentice, dintr-un timp ce pentru unii a apus, iar pentru alţii nu va fi cunoscut niciodată! Măcar crâmpeie din adevăruri să salvăm, dacă altceva nu putem face în faţa tăvălugului istoriei, care va şterge tot, dacă nu vom băga de seamă".
Prof.Dumitru Ivan, director al Editurii ,, Quadrat”

DMG GAFTONEANU

CATREN UMORISTIC MARIA PANCIUC BUCĂTARU

Poetei Maria Panciuc Bucătaru, cu prilejul lansării volumului de poezii ,,Închinare iubirii” şi a celui de proză ,,Dragostea dintâi” la Biblioteca Judeţeană Mihai Eminescu, Botoşani, sâmbătă 28 septembrie 2013, ora 12,00. Autoarea este recunoscută pentru sensibilele rânduri poetice sau paginile de naraţiune care îi scot în evidenţă  frumuseţea, consistenţa şi profunzimea universului cultural interior. Memorabilul citat: ,,Satul este adevăratul templu unde înveţi bunul simţ, unde cunoşti ce este onoarea şi demnitatea.” completat în mod fericit de urarea ,,Cu gândul la o lume mai bună, dorim pace şi iubire pe Pământ” exprimă un crez personal de viaţă al unui om cu o personalitate creatoare puternică, împăcat cu cei din jur şi cu propria soartă, ce doreşte să lase prin arta scrisului celor care vin din urmă propriile experienţe acumulate pe parcursul uneia dintre cele mai frumoase vieţi din câte au existat pe pământ...


Cronică mondenă...
Motto: ,,La atingerea iubirii, oricine devine poet.” (Platon)
...Fire tânără la suflet- asta poţi vedea din... spaţiu-
Viu talent… la cât încape, descendentă lui Horaţiu,
Scrie gânduri de iubire, dragostea dintâi, probabil...

Semnez: criticul Ahile, cu călcâiul vulnerabil! 

Cornelia Viziteu
,,Doamna Maria Panciuc-Bucătaru, a avut curajul, puterea de a ne spune despre iubire, de-a dărui iubirea. Fiecare avem iubirea pe care o ascundem în suflet. Important e să ne dăm seama de dragostea ce o purtăm. În rugăciunea pe care o spunem zilnic , e bine să spunem şi  Îndrăgosteşte-mă Doamne!  a afirmat doamna Cornelia Viziteu, directorul Bibliotecii Botoşani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu