joi, 17 octombrie 2013

Malala Yousafzai un nume celebru, care la vârsta de 12 a cerut deschis drepturile copiilor la educaţie şi în special al fetelor din Pakistan

In 2009, la vârsta de 12 ani, Malala Yousafzai a vorbit deschis despre atrocităţile şi execuţiile comise de talibani. A vorbit atunci când nimeni nu avea curajul s-o facă, atunci când talibanii controlau Valea Swat (nord - vestul Pakistanului) şi au emis o lege prin care se interzicea tuturor fetelor să meargă la şcoală. Când talibanii au interzis fetelor să meargă la şcoală, în 2009, Malala a fost foarte afectată. Astfel, ea a scris un jurnal pentru BBC în Urdu (limba naţională din Pakistan) cu 15 episoade foarte interesante, despre toată situaţia din Valea Swat, despre cruzimile talibanilor - jurnal care a fost publicat, în primul rând, sub pseudonimul "Gul Makai" şi, mai târziu, când s-a instaurat pacea în Swat, se aflase că ea a scris acel jurnal, mai ales că lucra mult şi deschis pentru drepturile copiilor din regiune, precum şi de peste tot în Pakistan.
Î

   Ea a apărut pe mai multe canale de televiziune iar articole şi declaraţii ale ei au fost publicate în multe ziare locale şi internaţionale.Printre altele, Malala avea să scrie pentru BBC: "... şcolile private din districtul Swat, nord-vestul Pakistanului, au trebuit să se închidă conform unei legi a talibanilor - interzicerea educaţiei fetelor. Peste cinci şcoli au fost aruncate în aer, în ciuda unui angajament al guvernului pentru a proteja educaţia."
    Pe 9 octombrie 2012, Malala Yousafzai, elevă de 15 ani, a fost împuşcată în cap, în Mingora Swat, în autobuz, când se întorcea de la şcoală acasă. Doi tineri înarmaţi au oprit autobuzul şi unul dintre ei a întrebat pe fetele din autobuz: "Cine este Malala?" Cineva a zis că, "Malala este aceasta", şi el a deschis focul asupra ei, trăgând de două ori, pentru a fi sigur că va muri. Tânărul era un asasin trimis de talibani (după cum şi-au asumat responsabilitatea atacului) s-o omoare pe Malala, pe motiv că vorbea împotriva talibanilor şi islamului.Malala Yousafzai, la 15 ani, îşi câştigase, deja, faima internaţională pentru că a ridicat vocea împotriva talibanilor de opresiune în Swat.În atacul din autobuz, au fost rănite şi alte două fete. Malala a supravieţuit cu ajutorul medicilor şi a rugăciunilor oamenilor din toată lumea. În câteva minute toată ţara a fost alertată. Preşedintele, prim-ministru şi ceilalţi guvernaţi ş.a. au condamnat atacul, care a adus frică şi panică în rândul localnicilor.
    Malala a fost dusă imediat la un spital local din Swat pentru tratament de urgenţă şi apoi a fost mutată în oraşul Peshawar unde i s-a administrat tratament, trei zile, după care a fost dusă cu elicopterul la Spitalul militar din oraşul Rawalpindi, unde a fost tratată de către cei mai buni neurochirurgi. Chirurgii din Pakistan au spus că un glonte a intrat în cap şi apoi în umăr - spate, aproape de gât. Starea în care se afla (cu umflături) nu permitea intervenţii chirurgicale imediate şi era necesară o procedură sofisticată, ceea ce nu era posibilă în ţară, iar următoarele 3 - 4 zile erau importante pentru viaţa ei, care se afla în unitatea de terapie intensivă, semi-conştientă, conform declaraţiei unui chirurg care a dorit să-şi păstreze anonimatul, după Dawn.com.
   După ce starea ei s-a stabilizat, medicii au decis să o mute în Marea Britanie, la Spitalul Regina Elisabeta, situat în Birmingham, renumit pentru tratamentul leziunilor periculoase. Medicii au făcut o treabă excelentă, de a-i restaura faţa şi maxilarul desfigurat de gloanţele talibanilor. Astăzi, după multe intervenţii chirurgicale şi fizioterapie intensivă, Malala este recuperată complet, învaţă la o şcoală din Birmingham, şi trăieşte împreună cu familia ei.        Adaptarea în Marea Britanie a fost dificilă, o cultură şi o societate nouă, mai ales pentru mama ei, care nu mai văzuse vreodată femei atât de libere, care să meargă pe stradă singure, fără să fie însoţite de frate sau tată, a povestit ea pentru BBC.Atacul asupra tinerei Malala Yousafzai a fost condamnat la nivel mondial, inclusiv de Preşedintele american, Barack Obama, de Secretarul General al ONU, Ban Ki Moon, secretarul de stat din acea perioadă, Hillary Clinton, de fostul prim-ministru britanic, Gordon Brown, la fel şi de majoritatea politicienilor din Pakistan.
     Actriţa Angelina Jolie a sugerat că Malala ar trebui să fie nominalizată pentru Premiul Nobel pentru Pace, în timp ce Madona a pus numele Malala pe spatele ei gol şi i-a dedicat o piesă în cadrul unui concert în Los Angeles, California, în octombrie 2012. "Acest cântec este pentru tine, Malala", a spus ea şi apoi a continuat să cânte "natura umană", apoi a strigat la mulţime: "Sprijiniţi educaţia! Sprijiniţi femeia!

Malala a fost onorată de către guvernul pakistanez cu un premiu oferit prima oară, "Premiul Naţional pentru Pace", şi a fost nominalizată pentru "Premiul Internaţional al Copiilor pentru Pace" de către "advocacy group KidsRights Foundation" in 2011, pentru a fi o sursă de inspiraţie pentru prietenii ei împotriva opresiunii.
Malala a mulţumit oamenilor din întreaga lume pentru sprijinul lor de a fi nominalizată la "Premiul Nobel pentru Pace". Însă, ea a declarat, într-un interviu recent că ea nu merită să primească acest premiu, adăugând că există multe alte persoane din lume care au lucrat pentru pace şi drepturile omului, mai mult decât ea.


În decembrie 2012, Pakistan şi UNESCO a prezentat "Planul Malala", având scopul ca toate fetele din lume să meargă la şcoală până la sfârşitul anului 2015. Malala s-a dedicat cauzei de educaţie a fetelor, văzând situaţia barbară din Swat, în secolul 21. Cazul ei a făcut înconjurul lumii iar fata din Swat a devenit un simbol internaţional de curaj şi speranţă.

     În ultimele luni, Malala a fost onorată de către organizaţiile pentru drepturile omului din întreaga lume.Malala a primit ovaţii la scenă deschisă, în luna iulie a acestui an, printr-o adresă către Adunarea Generală a ONU, în care ea a jurat că niciodată nu s-ar reduce la tăcere. 
    Deputaţii europeni de la Strasbourg au declarat că Malala a fost "incredibil de curajoasă" pentru a continua promovarea drepturilor copiilor. Noua ei casă este în Birmingham, în Marea Britanie. Malala a fost favorită pentru a câştiga Premiul Nobel pentru Pace, vineri, 11 octombrie 2013, existând o petiţie cu miliane de semnături pentru susţinere. Dar, Comitetul Nobel norvegian a decis ca Premiul Nobel pentru Pace pe 2013 să fie atribuit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul în Olanda, pentru eforturile sale extinse de a elimina armele chimice. "Aş dori să-i felicit pentru această recunoştinţă meritată la nivel mondial", a spus Malala pentru OIAC. 
    Pe 11 octombrie 2013, Preşedintele american, Barack Obama, a semnat o proclamaţie pentru a marca"Ziua Internaţională a Fetei". După semnarea proclamaţiei, preşedintele, prima doamnă şi una dintre fiicele lor, au salutat pe Malala la Casa Albă, în Biroul Oval şi i-a mulţumit pentru munca ei pasională şi inspirată în promovarea educării fetelor din Pakistan, conform unei declaraţii de la Casa Albă (BBC news).

Surse de informaţii: Blogul Malala Yousafzai, BBC News, NBC News, Aljazeera.com ş.a. publicaţii online, plus video pe Youtube.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu