marți, 12 februarie 2013

Senatorul Doina Elena Federovici: Interpelare adresată Ministrului Muncii și Ministrului Finantelor Publice


Senatorul Doina Elena Federovici: Interpelare adresată Ministrului Muncii și Ministrului Finantelor Publice


Senatorul PSD, Doina Elena Federovici, a făcut luni 11 februarie o interpelare, adresată doamnei Mariana Câmpeanu, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice și domnului Daniel Chitoiu, Ministrul Finantelor Publice, în legătură cu măsuri privind protecţia socială.
Stimată doamnă Ministru,
Stimate domnule Ministru,

,,Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani, precum şi Sindicatul IMPACT Botoşani, afiliat Federaţiei PRO ASIST, reprezentativi la nivel naţional pe sectorul de asistenţă socială,  au sesizat de mai multe ori, în scris sau verbal, ministerul pe care îl conduceţi în legătură cu gravele probleme cu care se confruntă unităţile de asistenţă socială de pe întreg teritoriul judeţului.
Lipsa personalului calificat, cât şi deprofesionalizarea celui existent prin plecările din sistem, condiţiile deosebite de muncă, în situaţia în care orele suplimentare nu se plătesc, dotările defectuoase din centrele rezidenţiale, precum şi celelalte neajunsuri, m-au determinat să solicit în mod expres intervenţia ministerului pe care îl conduceţi pentru a soluţiona pozitiv probleme
Lipsa personalului calificat, cât şi deprofesionalizarea celui existent prin plecările din sistem, condiţiile deosebite de muncă, în situaţia în care orele suplimentare nu se plătesc, dotările defectuoase din centrele rezidenţiale, precum şi celelalte neajunsuri, m-au determinat să solicit în mod expres intervenţia ministerului pe care îl conduceţi pentru a soluţiona pozitiv problemele sesizate.
Una din cele mai grave probleme cu care se confruntă această unitate subordonată Consiliului Judeţean Botoşani, este deficitul de personal. Serviciile sociale din cadrul D.G.A.S.P.C., respectiv centrele rezidenţiale, centrele de zi, centre de asistenţă pentru persoanele cu dizabilităţi continuă să înregistreze cote alarmante la acest capitol.
Încetarea raporturilor de muncă reprezintă o consecinţă a reorientării personalului către alte domenii care asigură posibilitatea obţinerii unor venituri mai mari, precum şi a îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
Ministerul a fost înştiinţat în mai multe rânduri cu privire la necesitatea deblocării posturilor din domeniul asistenţei sociale. Însă, este de datoria mea să vă reamintesc că în mare parte din centre deficitul de personal este mai mare de 40% şi fac referire atât la personalul de specialitate, personalul de îngrijire şi asistenţă, cât şi alte categorii de personal necesare asigurării serviciilor sociale, cu respectarea standardelor minime de calitate.
În această situaţie, atribuţiile salariaţilor prevăzute în fişele de post sunt suplimentate, ceea ce duce atât la încălcarea prevederilor legislaţiei în vigoare, cât şi la imposibilitatea adoptării unor măsuri adecvate pentru protecţia beneficiarilor.
Având în vedere cele precizate mai sus, în condiţiile în care posturile sunt bugetate, vă rog să mă informaţi asupra demersurilor pe care le veţi iniţia în perioada imediat următoare pentru  ocuparea acestor posturi pe măsura vacantării lor, în scopul detensionării aceastei situaţii dar și cu privire la demersurile privind deblocarea posturilor din acest domeniu extraordinar de important.
De asemenea, am rugămintea să-mi comunicaţi ce măsuri veţi întreprinde pentru stoparea plecărilor din sistem şi împiedicarea deprofesionalizării personalului existent.
Închei spunând că avem bunul obicei să ne acoprim de hârtii și răspunsuri seci, rămânănd datoria morală atât față de beneficiarii acestui sistem care nu au nici o vină că se găsesc acolo cât și față de salariații care au mai rămas și duc greul în fiecare zi în fiecare centru.
Solicit răspuns scris.
Cu deosebită consideraţie,"

Senator PSD,

Doina Elena Federovici

Articol publicat pe 11-02-2013, de Stirea Botosani- Ziare de Botosani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu